Antti J. Jokisen Kätilö-elokuvan kuvaukset alkavat Liettuassa tänään

Rooleissa Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Seppo Pääkkönen ja Johannes Brotherus.

Antti J. Jokisen ohjaaman Kätilö-elokuvan kuvaukset alkavat Liettuassa tänään, 13.5.2014. Elokuvan kuvaukset kestävät tällä erää noin kuusi viikkoa, minkä lisäksi sitä kuvataan myöhemmin kesällä ja syksyllä Lapissa ja Pohjois-Norjassa.

Kätilö-elokuva perustuu Katja Ketun palkittuun, samannimiseen menestysromaaniin. Antti J. Jokinen on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Katja Ketun kanssa. Elokuvan ensi-ilta on vuonna 2015, ja sen ajankohdasta tiedotetaan erikseen.

Antti Jokinen kertoo tuotannosta seuraavaa: ”Elokuvaa on työstetty kuin Iisakin kirkkoa ja palikat ovat nyt kohdallaan. Olemme harjoitelleet, puvustaneet ja lavastaneet joulusta saakka. Esimerkiksi koko Titovkan sotilasleiri on rakennettu lavasteena. Isoa draamaahan tämän on aina tuotannosta valmiiseen elokuvaan. Olen tyytyväinen kaikkiin osa-alueisiin ja loppu on sitten minun vastuullani. Huippunäyttelijöistä ei elokuvan menestys ainakaan jää kiinni.”

Itse elokuvasta hän sanoo: ”Kätilö on elokuva lappilaisista, jotka joutuivat vaikeaan tilanteeseen syksyllä 1944. Minun onnekseni Lapin sotaa on aiheena käsitelty varsin vähän ja pääsen myös esittämään historiaa, joka yhdisti Suomen koko Euroopan politiikkaan. Minua eivät niinkään kiinnostaneet menneisyyden natsistigmat, vaikkakin ne ovat elokuvassa myös mukana. Ennen kaikkea elokuva kuitenkin kertoo rakkaudesta ja yksilöistä. Heitä eivät poliittiset terminologiat ja sodan syyt silloin kiinnostaneet. Minulle onkin ilo kuvata tällainen sodan murtama, mutta varsin sielukas draama.”

Kätilö-romaani on voittanut Runeberg-palkinnon vuonna 2012 sekä Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2011. Ylistäviä arvioita saaneen romaanin käännösoikeudet on myyty neljääntoista maahan, mm. Saksaan, Ranskaan, Ruotsiin, Norjaan ja Italiaan. Ruotsissa ja Norjassa kirja on saanut jo loistavat arviot. Helsingin Sanomien lukijat äänestivät kirjan 2000-luvun parhaiden romaanien äänestyksessä kymmenen parhaan joukkoon. Kirjabloggareiden Blogistan Finlandia -tunnustuspalkinnon Kätilö voitti vuonna 2012. Kirja on myynyt Suomessa kaikissa formaateissa yli 80 000 kappaletta.

Antti J. Jokinen on ohjannut Sofi Oksasen Puhdistus-romaaniin perustuvan samannimisen elokuvan, joka valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi. Puhdistus oli eniten Jussi-palkintoja voittanut elokuva vuonna 2013. Jokinen on ohjannut lisäksi The Resident -elokuvan, jonka pääosaa tähdittää Hilary Swank. Hän on työskennellyt myös musiikkivideo-ohjaajana ja ohjannut lukuisia videoita useille maailmantähdille, kuten Celine Dionille, Anastacialle, Kornille, Kelly Clarksonille, Shania Twainille, Nightwishille, Lordille, Westlifelle ja Wyclef Jeanille.

Kätilö saa ensi-iltansa vuonna 2015.

SYNOPSIS
Kätilö-elokuvaa voi hyvin kutsua rakkauselokuvaksi, joka on asetettu erityisiin Lapin sodan historiallisiin kehyksiin. Moraalinen ja humaaninen asetelma on poikkeuksellisen vahva, sillä rakkaustarinaan siivilöityy niin natsi-ideologiaa kuin sotavankien epäinhimillistä kohteluakin. Elokuva tematisoi nimihenkilön kokemaa, niin vahvaa rakkautta, että moraalin ja omantunnon käskyt ja kuiskaukset sivuutetaan. Vikasilmäksi haukuttu kätilö Helena rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannes Angelhurstiin, jolle nainen on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Tarinan tapahtumat paikantuvat lähinnä Petsamon Parkkinaan, Titovkan vankileirille sekä niin sanotulle Kuolleen miehen vuonolle, syrjäiselle ja kirottuna pidetylle paikalle, jonka tarkkaa sijaintia Jäämerellä ei voi määrittää. Elokuvassa tulevat esiin historiankirjoista tutut Operaatio 1005, vangeilla tehdyt kokeet ja vankileirin käytännöt. Johanneksen henkilöhistorian kautta avataan myös näkymää syyllisyyden raastaman sotilaan sieluun. Kaikki keskushenkilöt kamppailevatkin omalla tavallaan menneisyyden kanssa. Rakastamalla väkevästi ei historiaa voi poistaa, ei edes unohtaa; mutta lopulta hyvyys voittaa pahan.

ROOLEISSA
Helena – Krista Kosonen
Johannes – Lauri Tilkanen
Jouni – Pirkka-Pekka Petelius
Aune – Leea Klemola
Björne – Seppo Pääkkönen
Heta – Elina Knihtilä
Gödel – Tommi Korpela
Aleksei – Johannes Brotherus

Aiheeseen liittyvää