HÄJYT – elokuva nykyajan puukkojunkkareista

Aleksi Mäkelän Häjyt käynnisti kotimaisen elokuvan loistavan vuoden 15. tammikuuta 1999 ja keräsi yli 330 000 katsojaa.

Synopsis

Häjyt on vahva kuvaus kolmesta nuoresta miehestä, joista kaksi Antti (Juha Veijonen) ja Jussi (Samuli Edelmann) on istunut linnassa pankkiryöstöstä viisi vuotta. Ryöstön kolmas tekijä Heikki (Teemu Lehtilä) on lukenut itsensä lakimieheksi sillä aikaa kun kaverit istuvat tuomiotaan. Elokuvan alussa, kesällä 1994, Antti ja Jussi pääsevät vapaaksi ja palaavat pieneen kotikaupunkiinsa samaan aikaan kun Heikki aloittaa paikkakunnan vt. nimismiehenä. Ryöstön jälkeen piilotetut saalisrahat ovat kadonneet ja Heikin estelyistä huolimatta rahattomat Antti ja Jussi ajautuvat myymään pimeätä viinaa, sillä kuten Antin pontikkaa keittävä isoisä (Kalevi Haapoja) sanoo: Rehellinen työ ei ei ole koskaan kannattanut, eikä kannata!

Tapahtumat saavat dramaattisen käänteen, kun Antti ja Jussi myyvät viinaa alaikäisille nuorille ja kylän väki kääntyy heitä vastaan. Myös poikien vanha tuttu poliisi Törnqvist (Kari Väänänen) tulee selvittämään asioita Heikin lepsuilun takia. Tarina alkaa edetä tragediasta toiseen ja kaverukset joutuvat syvemmälle ja syvemmälle väkivallan kierteeseen, Antti tahtomattaan arvaamattoman ja psykoottisen Jussin vetämänä. Edes Jussin lasta odottava Antin sisar Sisko (Sari Havas) ei pysty Jussia taltuttamaan. Hurjan pakomatkan toisessa päässä odottaa yllätys, josta syntinsä tyynesti sovittava Antti ei saa koskaan tietää. Se jää Jussin ja Heikin väliseksi salaisuudeksi.

Totuus nimen takana

Häjyt olivat puukkojunkkareita, jotka paremman puutteessa joivat, tappelivat ja mellastivat Etelä-Pohjanmaan pienillä paikkakunnilla, kuten Kauhavalla, Ala-Härmässä ja Yli-Härmässä 1700-luvun lopulta 1900-luvulle asti.
Häjyillä oli aseenaan puukot ja he olivat mitä tunnottomimpia rikollisia, joista kunniallisuus, romantiikka ja robin hood -aate olivat kaukana. He varastivat sekä köyhiltä että rikkailta, tappoivat ja pahoinpitelivät kaikkia, jotka nousivat heitä vastaan, myös toisiaan. Oikeudessa häjyt valehtelivat häpeämättä, vaiensivat todistajat, eivätkä tunteneet katumusta. Kuuluisimmat häjyt Antti Isotalo ja Antti Rannanjärvi joutuivat pakkotyöhön pariin otteeseen. Rannanjärvi kuoli puukkotappelussa, mutta Isotalo rauhoittui vanhemmiten puukkojunkkariaikaa kaiholla muistellen. Siirtolaisaalto Etelä-Pohjanmaalta Amerikkaan lopetti puukkojunkkarien ajan. Uudet sankarit olivat niitä, jotka tulivat Amerikasta kotiseudulle taskut täynnä rahaa.

Ohjaajan sana

”Olen pienestä pitäen ollut westernien suuri ihailija. Jos olisin tehnyt Häjyt heti kahden ensimmäisen elokuvani jatkoksi, niin olisin kolmen poikamaisen elokuvan isä. Vanhenin kuitenkin nopeasti ja vuosien odottelu kypsytti tarinasta toisenlaisen, draaman, joka alkaa komedian sävyillä ja kääntyy lopulta tragediaksi. Toiminta kuljettaa tarinaa, mutta sen sisällä on paljon syviä tunteita: toivotonta rakkautta, tyhjää uhoa, väkivallaksi purkautuvaa epätoivoa. Nämä yli-ikäiset nuorisorikolliset ovat totisesti näköalattomia ja ihanteettomia paskiaisia. Mutta heilläkin on tunteet. En odota katsojalta myötätuntoa heitä kohtaan, mutta tiedän että tällaisten ihmisten tekemiin kauheuksiin voi törmätä missä tahansa. Tämä tarina sijoittuu sattuneesta syystä Suomeen ja Kauhavalle. Minulle se on silti sielultaan aito western.”

Aleksi Mäkelä
ohjaaja

ROOLEISSA mm.
Samuli Edelmann
Juha Veijonen
Teemu Lehtilä
Kalevi Haapoja
Arttu Kapulainen
Sari Havas
Eero Aho
Kari Väänänen
Pia Latomäki
Vesa Mäkelä
Oiva Lohtander
Jussi Lampi
Katariina Kaitue
Risto Salmi
Heikki Hela

Häjyt oli kuusinkertainen Jussi-ehdokas, mutta loppujen lopuksi vain Kalevi Haapoja vei voiton sivuosasuorituksellaan. Muut ehdokkuudet olivat: paras elokuva, paras miespääosa (Samuli Edelmann), paras naissivuosa (Sari Havas), paras käsikirjoitus (Aleksi Bardy), paras puvustus (Nina Puumalainen) ja paras äänisuunnittelu (Pekka Karjalainen).

hajyt_250px

ENSI-ILTA
15.9.1999

OHJAUS
Aleksi Mäkelä

TUOTTAJA
Markus Selin / Solar Films

KÄSIKIRJOITUS
Aleksi Bardy

KUVAUS
Pini Hellstedt

LAVASTUS
Risto Karhula

PUKUSUUNNITTELU
Nina Puumalainen (nyk. Lindholm)

ÄÄNISUUNNITTELU
Pekka Karjalainen

MUSIIKKI
Kalle Chydenius

LEIKKAUS
Kauko Lindfors