mielensapahoittaja_kansi

Mielensäpahoittaja

Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun jouduin elokuvaan. Siinä on mukana värit ja ääni. Sen ovat atk-koneillaan kirjoittaneet lättähattujen suosikit ohjailija Dome Karukoski ja kirjailija Tuomas Kyrö. Kyllä ovat minulle vieraita nimiä. Itseäni näyttelee Litjan Antti, hänestä olen aina enemmän pitänyt kun ei ole mikään tyhjännauraja.

Synopsis

Minustahan se kertoo. Kahdeksankymmentä olen jo täyttänyt ja aina kotonani asunut. Verkot pitää katsoa, perunat nostaa ja hommat hoitaa. Puhumattomuudella Sysi-Suomessa on aina pärjätty. Mutta sitten loukkaan jalkani ja joudun lähtemään pääkaupunkiin muka johonkin vysioperatiaan. Taksipirssin kyydissä viedään sinne missä on raitiovaunuja eikä kukaan käytä päähinettä. Poikani jää kotiin, koska jonkun on käytävä syöttämässä emäntä. Hänellä on herra Alshaimerin tauti ja sen takia joutui Kuusikodin vuodeosastolle. Isoa taloa joudun nykyään asumaan yksin. Meitin poikaa näyttelee semmoinen kuin Iikka Forss. Kyllä en tiedä kumpi siinä on etunimi ja kumpi sukunimi.

Minun pitää mennä ensin miniän tykö. Kovasti on tämä Mari Perankoski niin kuin miniän pitää olla. Se pelkää minua ja minä vähän häntä. Enemmän on hänessä nättiä näköä kuin työihmisen näköä. Kyllä en löydä viikonlopun aikana miniän kanssa yhteistä kieltä. Olen tottunut syömään eläimen kieltä ja miniä on enemmänkin opiskellut kieliä. Kuten esimerkiksi neuvostoliittoa.

Paljon on pääkaupungissa toisella tavalla kuin kotona. Emännät käyvät töissä ja isännät koulussa. Ihmisiä ja liesiä hipaistaan eikä naksautella tai kolauteta niin kuin minun maailmassani. Mutta talon ulkopuolella on hommat tekemättä. Rännit pitää putsia, välikaivo tyhjentää ja kyllä tarvitsee miniä apua tärkeässä neuvottelussa neuvostoliittolaisten kanssa. Koetan näyttää kuinka asiat tehtiin silloin kun kaikki oli hyvin. Nimittäin vuonna viisikymmentä ja kolme. Ei onnistu, tulee ongelmia ihmisten välille. Ja kansakuntien välille. Ja puun ja Voortti Eskortin välille.

5.9. kaikki pahoittavat mielensä.

Tuomas Kyrö 24.4.2014
kirjailija

Elokuva kertoo kauniin, humoristisen ja koskettavan tarinan sukupolvien välisestä kuilusta ja rakkaudesta, luopumisesta sekä uuden löytämisestä. Koskettava tarina perustuu kirjailija Tuomas Kyrön menetyksekkäisiin Mielensäpahoittaja-kirjoihin Mielensäpahoittaja, Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike sekä Miniä.

Ohjaaja Dome Karukoski
Dome Karukoski on maamme arvostetuimpia elokuvantekijöitä ja tullut tutuksi kansalle menestyselokuvistaan Leijonasydän (2013), Napapiirin sankarit (2010), Kielletty hedelmä (2009), Tummien perhosten koti (2008) ja Tyttö sinä olet tähti (2005). Elokuva-alan merkittävin julkaisu Variety nosti Karukosken vuonna 2013 ensimmäisenä suomalaisena maailman kymmenen kiinnostavimman ohjaajan ”10 Directors To Watch” -listalle. Hän on ollut kaikista elokuvistaan ehdolla parhaan ohjaajan Jussi-palkintoon ja voittanut kyseisen palkinnon kahdesti.

PÄÄROOLEISSA
Mielensäpahoittaja – ANTTI LITJA
Emäntä – PETRA FREY
Poika – IIKKA FORSS
Miniä – MARI PERANKOSKI

Muissa rooleissa mm.
VIKTOR DREVITSKI
KARI KETONEN
MIKKO NEUVONEN
BRUNO PUOLAKAINEN
JANNE REINIKAINEN
ALINA TOMNIKOV

mielensapahoittaja_250px

ENSI-ILTA
5.9.2014

OHJAUS
Dome Karukoski

TUOTTAJA
Markus Selin, Jukka Helle

KÄSIKIRJOITUS
Tuomas Kyrö, Dome Karukoski

KUVAUS
Pini Hellstedt

LAVASTUS
Betsy Ångerman-Engström

PUVUSTUS
Anna Vilppunen

MASKEERAUS
Kata Launonen

ÄÄNI
Tuomas Klaavo

MUSIIKKI
Hilmar Örn-Hilmarsson

LEIKKAUS
Harri Ylönen