imaginaerum_kansi

Imaginaerum by Nightwish

Maailmankuulun rock-yhtyeen näköinen elokuva IMAGINAERUM sukeltaa syvälle fantasiaan. Maailmanensi-ilta ja konsertti Hartwall Areenalla lauantaina 10. marrakuuta 2012. Elokuvateattereissa 23. marraskuuta 2012.

Nightwishin odotettu Imaginaerum-elokuva saa lentävän lähdön lauantaina 10. marraskuuta Helsingin Hartwall Areenalla. Yleisö saa samana iltana kokea sekä yhtyeen konsertin että elokuvan maailmanensi-illan.

Imaginaerum ensiesitetään Hartwall Areenalla 10. marraskuuta. Ennen elokuvan maailmanensi-iltaa esiintyy itse Nightwish, viimeistä kertaa Suomen maaperällä tänä vuonna.

Elokuvan ensi-iltaa edeltävänä päivänä, perjantaina 9. marraskuuta ilmestyy elokuvan virallinen soundtrack Imaginaerum By Nightwish – The Score. Levyllä on 13 uutta kappaletta, jotka ovat Petri Alangon huikeita uudelleentulkintoja Imaginaerum-levyn kappaleista. Imaginaerumin valtakunnallinen elokuvateatterilevitys alkaa 23. marraskuuta.

Tapahtuman tuotanto Solarfilms Inc. ja Eastway Sound & Lighting Oy.

Kertomus mielikuvituksen voimasta

Maailmanlaajuisesti odotettu Nightwishin Imaginaerum on musiikkifantasia, joka henkii David Lynchin, Neil Gaimanin ja Cirque du Soleilin maailmoja. Elokuva on innovatiivinen yhdistelmä tarinaa ja musiikkia, eriskummallinen kertomus mielikuvituksen voimasta ja siitä, mikä elämässä on loppujen lopuksi tärkeintä. Nightwish-yhtyeen säveltämä Imaginaerum-elokuva on tuotettu yhdessä samannimisen albumin kanssa.

Yhtye on myynyt maailmanlaajuisesti yli 7 miljoonaa albumia ja saanut yli 60 kulta- ja platinalevyä., mikä tekee siitä kaikkien aikojen menestyksekkäimmän suomalaisen rock-yhtyeen.

Tuomas Holopaisen ajatuksia elokuvasta ja siihen liittyvästä musiikista.

”Ensiajatukset mahdollisesta Nightwishin albumi & elokuva -kokonaisuudesta juontavat juurensa kesään 2007, jolloin Dark Passion Play -albumin valmistumiskrapulassa tuumin tapoja viedä bändin jo valtavan kunnianhimoiseksi ja rönsyileväksi paisunutta ilmaisutapaa seuraavalle tasolle. Tuosta oivalluksen hetkestä on kulunut viisi vuotta ja yksi villi unelma saa täyttymyksensä Imaginaerum-elokuvan saadessa ensi-iltansa Hartwall Arenalla lauantaina 10. marraskuuta 2012. Elokuvan ensiesityksen lämppärinä esiintyy bändi itse, viimeistä kertaa Suomessa tänä vuonna.

Edellisenä päivänä, perjantaina 9. marraskuuta ilmestyy elokuvan virallinen soundtrack: Imaginaerum By Nightwish – The Score. Levyllä on 13 ennenkuulematonta biisiä, jotka ovat Petri Alangon huikeita uudelleentulkintoja Imaginaerum-levyn kappaleista.

Imaginaerum on nimenomaan yhden vilpittömän vision ja toiveen täyttymys. Se ei ole millään tasolla ennakkoon laskelmoitu tai itsetarkoituksellisesti toteutettu hanke. Elokuvaa ei ole tehty promotoimaan bändiä tai albumia, se tehtiin koska halusimme kertoa tarinan. Rakkaudella ja pieteetillä valmistellun tarinan mielikuvituksen voimasta, elämästä ja siitä mikä siinä loppujen lopuksi on kaikkein tärkeintä.

Elokuvan valmiiksi saattaminen on ollut kokemusrikas joskin odottamattoman haasteellinen matka. Se on vaatinut vuosien omistautumisen sekä useilta ihmisiltä epäinhimillisen pitkäjänteisen työpanoksen. Heille kaikille jo tässä vaiheessa pohjattomat kiitokset, olemme yhdessä saaneet aikaiseksi jotain innovatiivista, eriskummallista ja ajatonta. Imaginaerum on kunnianhimoinen, omalaatuinen ja normeja kumartamaton, hyvin bändinsä näköinen trippi.”

Kiteellä 23. elokuuta 2012
Tuomas Holopainen
Nightwish

Stobe Harju – Imaginaerum by Nightwish. Ohjaajan näkökulma elokuvaan.

”Imaginaerum ei ole ainoastaan Nightwishin albumi tai elokuva. Sitä katsoessa pitää ymmärtää mikä meille on kaikkein tärkeintä. Joskus tärkeimmät asiat unohtuvat, koska ne vaikuttavat ulospäin katsoen pieniltä tai mitättömiltä. Niiden avulla kuitenkin hengitämme jokaikinen päivä ja ilman niitä elämää ei ole. Kun katsoja kävelee ulos teatterista osana suurta seikkailua, noita mainittuja pieniä asioita hän toivottavasti tulee arvostamaan.

Vaikka Imaginaerum on kansainvälinen elokuva ja sen viesti universaali, on se ennen kaikkea suomalaislähtöinen. Vaikka elokuvan ytimessä on yksinkertaisimmillaan vanhan miehen ja hänen tyttärensä välinen konflikti, tarkastellaan Imaginaerumissa muita laajempia kysymyksiä. Kun olemme vanhempia, mikä on se asia, joka vie meitä pois todellisuudesta ja mihin tai keneen se asia henkilöityy elämässämme? Mitkä arkielämässä mahdollisesti unohtuneet asiat muistamme menetyksen hetkellä?

Näistä lähtökohdista ja tästä unelmasta kaksi ihmistä lähti liikkeelle yli neljä ja puoli vuotta sitten. Tavoitteena oli antaa katsojille ja kuuntelijoille kokemus jossa ihmisen, lapsen tai aikuisen, mielikuvituksesta tehtiin fantasiaseikkailu. Imaginaerum on paikka, jossa musiikki soi kovaa, jossa jokainen toiminnan hetki on valtava ja jossa aikuiset muuttuvat jälleen lapsiksi, vaikkakin vain hetkeksi. Se on huikea taikatemppu jota ei voi selittää.

Elokuvan parissa on työskennellyt useita ihmisiä, joilla on valtavan suuri sydän. Näyttelijöitä, efektitaiteilijoita, tuottajia, äänisuunnittelijoita, muusikoita, rakentajia, suunnittelijoita, jne. Lista on loputon. Useimmiten työtahti on venynyt ympärivuorokautiseksi, eikä sen vuoksi, että haluttaisiin saada aikaiseksi mainetta ja kunniaa, vaan siksi että suurin osa on ottanut tarinan hyvin henkilökohtaisesti ja myös toteuttanut samalla omaa unelmaansa. Nämä ihmiset ovat halunneet nähdä elokuvan sen alkuperäisen vision mukaisena. Heille suuntautuvan kiitollisuuden määrä on päättymätön.

Imaginaerum ei välttämättä ole musiikkielokuva, vaikka se vahvasti pohjautuukin Nightwishin tuoreimpaan albumiin. Jokainen kappale löytyy elokuvasta, vieläpä täysin samassa järjestyksessä kuin albumilla. Kaiken lisäksi monet tulevat yllättymään lopullisen tuotteen pienestä suuruudesta. Nightwishin musiikkia on vaikeaa kuvittaa jos sinulla ei ole takataskussasi kymmeniä miljoonia. Siksikin lopputulosta voidaan pitää ihmeenä, sanoi kuka mitä hyvänsä.

Tänään tätä kirjoittaessa on Imaginaerumin tuotannon toiseksi viimeinen päivä Montrealissa. Huomenna neljän vuoden uurastus unelman eteen saa vihdoin päättymyksensä. Toivottavasti pääsette kaikki Mielikuvitukselaan mukaan marraskuussa.

Montrealissa 23. elokuuta 2012
Stobe Harju
ohjaaja

ROOLEISSA mm.
MARIANNE FARLEY
FRANCIS X. McCARTHY
QUINN LORD
TUOMAS HOLOPAINEN
ILKKA VILLI
JOANNA NOYES
KEYANNA FIELDING
STÉPHANE DEMERS
RON LEA
HÉLÉNE ROBITAILLE
GLENDA BRAGANZA
MADISON McALEE
VICTORIA ANN JUNG
ANETTE OLZON
MARCO HIETALA
JUKKA NEVALAINEN
EMPPU VUORINEN

imaginaerum_juliste_pieni

ENSI-ILTA
23.11.2012

OHJAUS
Stobe Harju

TUOTTAJAT
Markus Selin, Neil Dunn, Jukka Helle, André Rouleau

KÄSIKIRJOITTAJAT
Stone Harju, Mikko Rautalahti, Richard Jackson

TARINA
Tuomas Holopainen, Stobe Harju

KUVAUS
Benoit Beaulieu

MUSIIKKI
Petri Alanko, Nightwish

LEIKKAUS
Mathieu Bélanger

CASTING
Nadia Rona

CO-DIRECTOR
Mark Roper