syysprinssi_kansi

Syysprinssi

Syysprinssi on Anja Snellmanin romaaniin pohjautuva tarina villistä, vahvasta, kaiken muuttavasta rakkaudesta.

Synopsis

Syysprinssi on tarina villistä, vahvasta, kaiken muuttavasta rakkaudesta. 1980-luvun alun nuorta, kapinallista energiaa sykkivässä Helsingissä kaksi maailmanvalloitukseen valmista kirjailijanalkua – Inka ja Juhana – rakastuvat. Sielunkumppaninsa löytänyt Inka vapautuu ja vahvistuu, julkaisee rohkean esikoisromaaninsa ja kasvaa juhlituksi kirjailijaksi. Intensiivisellä suhteella on päinvastainen vaikutus Juhanaan, jonka ote omasta kirjailijuudestaan ja lopulta elämästään alkaa lipsua kiihtyvää tahtia. Rakkauden huipulla Inka alkaa epäillä, että heidän hullu rakkautensa onkin oikeaa hulluutta.

Elokuva sijoittuu vuosiin 1980-1981, jolloin punk-liike ja uusi aalto olivat rantautuneet Suomeen ja nuoret taiteilijat hakivat kiihkeästi paikkaansa yhteiskunnassa. Haluttiin irti 70-luvun poliittisesti tunkkaisista asetelmista ja haastettiin suuria ikäluokkia. Tämän murroksen barrikadeilla kaksi nuorta esikoiskirjailijaa kohtasi toisensa ja koki lyhyen mutta intohimoisen, kauniin mutta myös rujon rakkauden.

Alli Haapasalo, ohjaaja ja käsikirjoittaja
Alli Haapasalo on suomalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Haapasalo saavutti mainetta elokuvallaan Kukkulan Kuningas, joka oli hänen lopputyönsä New York Universityn arvostettuun elokuvakouluun, Tisch School of the Artsiin. Tarina maailmalta Suomeen palaavasta palkkasotilaasta voitti useita palkintoja Yhdysvalloissa ja oli ehdolla Prix Europa -palkinnon saajaksi vuonna 2012. Muita Haapasalo elokuvia ovat muun muassa lyhytelokuvafestivaalien suursuosikki Ilona, New Yorkiin sijoittuvat fantasiatarina The Appointment ja dokumenttielokuva Dear Mom, Love James sekä draama Hurricane, Brooklyn. Alli Haapasalolla on Master of Fine Arts -tutkinto elokuvaohjauksesta New York Universityn Tisch School of the Artsista, sekä taiteen kandidaatin tutkinto Taideteollisen korkeakoulun (nykyinen Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen ohjauslinjalta. Haapasalo käsikirjoitti esikoispitkänsä Syysprinssin Anja Kauranen-Snellmanin alkuperäisteoksen pohjalta. Seuraavaksi häneltä valmistuu pitkä dokumenttielokuva Pikku Kakkosen historiasta, ja kehittelyssä on myös kaksi pitkää näytelmäelokuvaa.

Ohjaajan sana
Jos elämä on vain varjo kulkevainen, mitä on nuoruuden suuri rakkaussuhde? Sydäntä särkevä ja unohdettava tarina egoista, jotka pettivät toisensa? Vai taianomainen käännekohta, jossa koko elämä muuttuu peruuttamattomasti? Päähenkilöilleni se on kumpaakin. Rakkaus ja hulluus juoksevat käsi kädessä, kun Inka ja Juhana hyppäävät nuoren elämänsä intensiivisimpään kokemukseen. Elokuva on tarina heidän suhteestaan, täynnä raivoa ja rakkautta.

Ohjaajan valikoitu filmografia
Syysprinssi (Suomi 2016, draama, 94 min)
Hurricane, Brooklyn (USA 2015, draama, 20 min)
Kukkulan Kuningas (Suomi 2009, draama, 60 min)
The Appointment (USA 2006, fantasia, 11 min)
Dear Mom, Love James (USA 2005, dokumentti, 11 min)
Breath(USA 2004, draama, 5 min)
Ilona (Suomi 2003, komedia, 30 min)

ROOLEISSA mm.
LAURA BIRN
LAURI TILKANEN
JOHANNES HOLOPAINEN
OLAVI UUSIVIRTA
PAULA VESALA
SARA MELLERI
AKU SIPOLA
LAURI TANSKANEN
TIINA WECKSTRÖM
KAIJA PAKARINEN
JOHANNES BROTHERUS
PAAVO WESTERBERG
KRISTO SALMINEN

syysprinssi250px

ENSI-ILTA
14.10.2016

OHJAUS
Alli Haapasalo

TUOTTAJA
Rimbo Salomaa

VASTAAVAT TUOTTAJAT
Jukka Helle, Markus Selin

KÄSIKIRJOITUS
Alli Haapasalo

KUVAUS
Rauno Ronkainen F.S.C.

LAVASTUS
Kaisa Mäkinen

PUKUSUUNNITTELU
Karoliina Koiso-Kanttila

MASKEERAUSSUUNNITTELU
Marjut Samulin

ÄÄNISUUNNITTELU
Anne Tolkkinen

MUSIIKKI
Glenn Patscha

LEIKKAUS
Tuuli Kuittinen

TV-OIKEUDET
YLE

LEVITYS
Future Film

väri – DCP – kesto 94 min