Antti J. Jokisen Kätilö ehdolla Golden Globe -palkintoihin

Elokuva ylitti 200 000 katsojan rajapyykin eilen illalla, ja voitti parhaan elokuvan ja Krista Kosonen parhaan naisnäyttelijän palkinnon Waterloon historiallisten elokuvien festivaalilla Belgiassa

Antti J. Jokisen Kätilö-elokuva on ehdolla kansainvälisiin Golden Globe -palkintoihin muun muassa parhaan ulkomaisen elokuvan sekä parhaan naisnäyttelijän kategorioissa. Arvostetun kilpailun palkintogaala järjestetään tammikuussa 2016 Los Angelesissa. Kisan järjestävä taho Hollywood Foreign Press Association (HFPA) katsoo elokuvan ennakkoon marraskuussa tilaisuudessa, jossa ovat paikalla Antti Jokinen ja elokuvan tuottaja Markus Selin.

Kätilö voitti eilen sunnuntaina 18.10.2015 Waterloossa, Belgiassa kansainvälisillä historiallisten elokuvien festivaalilla Grand Prix’n eli parhaan elokuvan palkinnon, minkä lisäksi Krista Kosonen voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon. Omassa genressään merkittävä festivaali, International Historical Film Festival, on erikoistunut historiallisiin elokuviin. Kansainvälisillä festivaaleilla elokuvaa esitetään englanninkielisellä nimellä The Midwife.

Antti Jokinen kommentoi hienoa voittoa Belgiasta, jossa hän kävi henkilökohtaisesti noutamassa palkinnot: ”Elokuvia tehdään paljon rakkaudesta, mikä on yksi vaikeimmista aiheista, sillä se on jokaiselle ihmiselle niin henkilökohtainen kokemus. Olen varsin iloinen, että juuri Kätilö on saanut näin loistavan vastaanoton Suomessa ja ulkomailla. Lapin sota kiinnostaa ja koskettaa ihmisiä. Se antaa uutta näkökulmaa toiselle maailmansodalle ja suomalaisten sisukkuudelle.”

Kätilö ylitti eilen sunnuntaina merkittävän 200 000 katsojan rajapyykin. Elokuva on saanut eilisiltaan mennessä kaikkiaan 200 168 katsojaa. Solar Films -elokuva tuli ensi-iltaan 4.9.2015 ja ylitti 200 000 katsojan rajan seitsemäntenä viikonloppunaan. Kätilön lisäksi tänä vuonna ensi-iltansa saaneista elokuvista vain kolme on ylittänyt 200 000 katsojan rajapyykin. Kätilö on tämän vuoden katsotuin draamaelokuva Suomessa.

Elokuvan tuottaja Markus Selin on kävijämäärään enemmän kuin tyytyväinen: ”Suomalaisen elokuvayleisön laajasta sivistyksestä kertoo se, että täysiverinen draama pystyy saamaan Suomessa yli 200 000 katsojaa. Tähän eivät pysty aina edes ulkomaiset huippudraamat. Tämä osoittaa, että suomalainen yleisö arvostaa laadukasta kotimaista draamaa.”

Kätilö osallistuu myös muille kansainvälisille festivaaleille kuluvan syksyn aikana. Juuri päättyneen Waterloon kansainvälisen historiallisten elokuvien festivaalin (3rd International Historical Film Festival) lisäksi Kätilö osallistuu Brasiliassa São Paulon kansainväliselle elokuvafestivaalille (39th Mostra, São Paulo International Film Festival), joka järjestetään 22.10.-04.11.2015. Elokuva osallistuu myös Bydgoszczissa, Puolassa elokuvaukseen keskittyvän Camerimage-festivaalin pääkilpasarjaan (23rd Edition of The International Film Festival of The Art of Cinematography). Festivaali järjestetään 14.-21.11.2015. Elokuvan on kuvannut Rauno Ronkainen.

Kätilö on saanut myös muuta ulkomaista menestystä. Elokuva kilpaili kesäkuussa arvostetun, A-listatun Shanghain kansainvälisen elokuvafestivaalin pääkilpasarjassa, jossa Krista Kosonen voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon. Elokuva osallistui myös arvostetulle Montrealin kansainväliselle elokuvafestivaalille Focus on World Cinema -sarjassa.

Kätilön päärooleissa näyttelevät Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Tommi Korpela ja Pirkka-Pekka Petelius. Muissa rooleissa esiintyvät Elina Knihtilä, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen ja Johannes Brotherus. Kätilö-elokuva perustuu Katja Ketun palkittuun, samannimiseen menestysromaaniin. Antti J. Jokinen on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Katja Ketun kanssa.

Aiheeseen liittyvää