puhdistus_kansi

Puhdistus

Vaietun lähihistorian kipeä läpivalaisu. Puhdistus on henkeäsalpaava jännityskertomus kahdesta naisesta, joita varjostaa ja yhdistää heidän oma häpeällinen menneisyytensä.

Sofi Oksasen ylistetty romaani kääntyi elokuvaksi

Kotimaisia ja ulkomaisia palkintoja keränneen Sofi Oksasen romaanin Puhdistuksen on tuottanut elokuvaksi suomalainen Solar Films yhdessä virolaisen Taska Filmin kanssa. Suomessa elokuvan levitysyhtiö on Nordisk Film. Kansainvälisiä esitysoikeuksia myy tanskalainen TrustNordisk. Puhdistuksen (ensi-ilta 7. syyskuuta 2012) ohjaaja on Antti J. Jokinen, jonka esikoiselokuvaa The Resident (2011) tähditti kaksinkertainen Oscar-voittaja Hilary Swank. Puhdistus kuvattiin kokonaan Virossa syksyllä 2011 ja talvella 2012.

Suomenkielisen elokuvan keskeiset näyttelijät ovat Liisi Tandefelt (Vanha Aliide), Amanda Pilke (Zara), Laura Birn (nuori Aliide), Krista Kosonen (Ingel), Peter Franzén (Hans), Tommi Korpela (Martin), Kristjan Sarv (Pasa) ja Tomi Salmela (miliisi). Suomalaiset tuottajat ovat Jukka Helle ja Markus Selin, virolaiset Kristian Taska ja Maria Avdjushko. Sofi Oksanen on executive-tuottaja. Puhdistuksen ovat Oksasen romaanin pohjalta käsikirjoittaneet Marko Leino ja Antti Jokinen. Kuvaaja on Rauno Ronkainen.

Synopsis

Ikääntynyt Aliide Truu asuu yksin taloaan Viron maaseudulla 1992. Maa on itsenäistynyt edellisenä vuonna ja maareformi on alkanut. Eräänä iltana hän löytää pihaltaan nuoren naisen. Zara pakenee Venäjän mafiaa, joka oli pitänyt häntä seksiorjanaan. Molemmat ovat selviytyjiä. Aliiden mieleen nousevat repivät muistot nuoruuden traagisesta rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät hänen lähimpiensä kohtalon.

Omiin epätoivoisiin ratkaisuihinsa pakotetun Zaran tilanne puolestaan osoittaa, että vaikka aika on toinen, vaino ei ole loppunut, muuttanut vain muotoaan.

Puhdistuksen syvintä ydintä on petos, johon epätoivoiset tunteet ajavat. Se avaa myös Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun kokemusten kautta. Se antaa äänen sodan, kommunismin ja sorron uhreille.

Kansainvälisiä palkintoja keränneet romaani ja kirjailija

Puhdistus on voittanut lukuista kirjallisuuspalkintoja. Kansainvälisesti merkittävimmät ovat Pohjoismaiden Neuvoston Kirjallisuuspalkinto, ranskalaiset Le Prix du Roman Fnac ja Prix Femina Étranger sekä Eurooopan Kirjallisuuspalkinto. Britannian Sunday Times valitsi Puhdistuksen yhdeksi vuoden 2010 tärkeimmistä kirjoista.

Suomessa Oksanen voitti Puhdistuksella kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2008 ja Runeberg-palkinnon 2009. Viron suurin sanomalehti Postimees nimesi Sofi Oksasen vuoden henkilöksi 2009. Viron presidentti Toomas Ilves myönsi Oksaselle Marianmaan ristin ritarikunnan IV luokan kunniamerkin 2010.

Ohjaajan sana
Suurten teemojen tarina tihenee kuin rikoselokuva

Puhdistus-romaani lumosi minut niin, että suurin haaste oli päättää, mitä oli pakko jättää pois. Puhdistus näkee läpi usvan, joka on peittänyt vanhan Neuvostoliiton perinnön, vuosikymmenten julmuudet ja rikokset.

Juoni kulkee suurten teemojen kautta tiiviin rikostarinan tavoin: käännekohtina hiljaiset hetket, väkivalta, häpeälliset paljastukset ja intiimit kohtaukset. Se kertoo kouriintuntuvasti henkiinjäämisen ja itsekunnioituksen säilyttämisen hinnan. Tummista sävyistään huolimatta Puhdistus tempaa mukaansa. Pakeneva venäläinen seksiorja Zara löytää turvapaikan pienestä hökkelistä keskellä metsää. Yksinäinen Aliide ottaa Zaran siipiensä suojaan.

Kumpikaan ei ole sitä miltä vaikuttaa. Pääsemme todistamaan mielten ja tahtojen korttipeliä, jossa molemmat naiset vähitellen paljastavat yksityiskohtia menneisyydestään, samalla pohtien, voivatko nämä häivähdykset totuudesta olla vahingollisia vai pelastavia.

Välähdykset Aliiden elämästä 40- ja 50-lukujen Virossa ovat täynnä petoksia, pikkusieluisuutta ja piileskelyä, pää alas painettuna. Neuvostoliiton miehittämä Viro on täynnä nöyryytyksiä ja väkivaltaa – osittain yhteiskunnan hyväksymää, osittain ihmisen heikkoudesta johtuvaa.

Se on fantastinen teema. Tarinassa on aina enemmän kuin silmä näkee. Se pätee ensimmäisestä kohtauksesta viimeiseen. Visuaalisesti sitä pitää juhlia; kaikilla ja kaikella on myös toinen taso. Aikatasoissa kulkeva tarinankerronta korostaa näitä piilomerkityksiä, kuten myös näkökulman vaihtelu Aliiden ja Zaran välillä.
Kumpikin pääjuoni on kuvattu eri tavalla. Vasta lopussa visuaalinen yhdenmukaisuus löytyy samalla kun tarinat nivoutuvat lopullisesti yhteen.

Elokuvan selkäranka on vangitseminen ja karkaaminen. Se heijastuu läpi koko tarinan. Sekä Aliide että Zara ovat tekojensa, motiiviensa ja päätöstensä vankeja, ja joutuvat elämään seurausten kanssa loppuun asti. Visuaalisesti teemat saavutetaan naturalistisella ja kuitenkin tyylitellyllä ilmeellä. Jännityksen ilmapiiri nousee pintaan film noir -vaikutteisen valaistuksen kautta. Kamera liikkuu kuvauspaikoilla käsivaralla kuin ihmisen silmä luoden klaustrofobista tunnelmaa. Tarina elää, omassa kauheudessaan ja kauneudessaan.

ROOLEISSA mm.
Aliide nuorena – LAURA BIRN
Aliide vanhana – LIISI TANDEFELT
Zara – AMANDA PILKE
Hans Pekk – PETER FRANZÉN
Ingel – KRISTA KOSONEN
Martin – TOMMI KORPELA
Pasa – KRISTJAN SARV
Lavrenti – JARMO MÄKINEN
Katia – JAANIKA ARUM
Miliisi – TOMI SALMELA
Pitkä miliisi – PANU VAUHKONEN
Jaan Berg – TAAVI EELMAA
Metsäveli – REINO NORDIN
Tyttö – PIA PILTZ
Linda – SONJA NÜGANEN
Äiti – ANNE REEMAN
Isä – ELMO NÜGANEN
Andrei – PETTERI PENNILÄ

puhdistus_juliste_pieni

ENSI-ILTA
7.9.2012

OHJAUS
Antti J. Jokinen

TUOTANTO / SOLAR FILMS
Jukka Helle, Markus Selin

TUOTANTO / TASKA FILM
Kristian Taska, Maria Avdjushko

EXECUTIVE-TUOTTAJAT
Lone Korslund
Jesse Fryckman
Kristijan Rahu
Tor Jonasson
Sofi Oksanen

LINJATUOTTAJA
Sirkka Rautiainen

KÄSIKIRJOITUS
Marko Leino, Antti J. Jokinen

KUVAUS
Rauno Ronkainen F.S.C.

LAVASTUS
Tiina Paavilainen, Katrin Sipelgas

PUVUSTUS
Anna Vilppunen

MASKEERAUS
Riikka Virtanen

ÄÄNI
Kirka Sainio

MUSIIKKI
Tuomas Kantelinen

LEIKKAUS
Kimmo Taavila