tumman_veden_paalla_kansi

Tumman veden päällä

Lapsuus rakkauden ja pelon välitilassa. Peter Franzén ohjaa esikoiselokuvansa omaelämänkerrallisesta romaanistaan Tumman veden päällä (Tammi 2010).

Synopsis

Näyttelijä Peter Franzénin omaan romaaniin perustuva elokuva on kouluikään tulevan Peten kasvutarina 1970-luvun Lounais-Lapin Keminmaasta.

Peten mielen nurkissa piileksii pelko. Alitajunta työstää unissa tapahtumia kotona, jossa asuvat myös alkoholi ja väkivalta. Ongelmat ja väkivalta tulevat yllättäen, koska elämä seestyy välillä onnellisuuteen ja uuteen tunteeseen luottamuksesta.

Äiti on rakastava lapsiaan kohtaan, ja pyrkii parhaaseen mahdolliseen liittoon. Sen hajoaminen pienellä paikkakunnalla olisi häpeä, varsinkin, kun äidillä on jo takanaan yksi epäonnistunut avioliitto. Hän ei halua menettää kasvojaan toista kertaa, vaikka lastenkin hyvinvointi on uhattuna. Isäpuoli, jota poika sanoo isäksi on rakastettava hahmo, jonka alkoholiongelmat muuttavat hirviöksi.

Tärkeässä osassa perheen elämässä ovat isovanhemmat, jotka viisaudessaan tai vaistollaan pitävät lapset pahan ajatuksista loitompana. Pojan oikea isä haluaa olla mukana Peten elämässä, mutta isäpuoli tekee yrityksistä vaikean.

Elokuvaa hallitsee pienen ihmisen vaistomainen pyrkimys eteenpäin. Sukulaisten kannustus antaa Petelle rohkeutta havainnoida asioita omilla silmillään ja sitä kautta pojan kasvot tulevat katsojaa lähelle.

Ytimessä ovat selviytyminen elämässä, rakkaat ihmiset, valo, onni ja rauhan kaipuu.
Peter Franzén osaa tislata tärkeän epätärkeästä, tehdä draamaa arvaamattomista ja läikehtelevistä yksityiskohdista. Elokuva on kirjan lailla osa syvien suomalaisten lapsuuskuvausten vankkaa traditiota.

Romaani, käsikirjoitus ja ohjaus: Peter Franzén

Tumman veden päällä on Peter Franzénin oma projekti alusta loppuun. Hän on kirjoittanut romaanin, tehnyt käsikirjoituksen elokuvaan ja ohjannut sen. Lisäksi hänellä on merkittävä sivuosarooli.

Ohjaajan sana

Olen vilpittömästi kiitollinen kaikille, jotka ovat olleet työstämässä tätä elokuvaa. Aihe on niin lähellä itseäni, että oli hienoa saada useat, vuosien takaiset työtoverit rakentamaan sitä maailmaa, joka tässä elokuvassa toteutuu mitä hienoimmalla tavalla.

Lahjakkaat ja sympaattiset lapsinäyttelijät saivat päivittäin kaikki ajattelemaan, miksi tätä tarinaa kuvataan elokuvaksi ja millaista on olla lapsi. Aikuiset näyttelijät puhalsivat henkiin muistikuvieni ihmiset, jotka ovat kaikki minulle rakkaita; nekin ihmiset, joille en pysty antamaan anteeksi.

Tämän elokuvan tarinan tarkoitus on olla lohduttava ja toteava esimerkki, miten lapsi pystyy hahmottamaan elämäänsä lapsuuden lopun kynnyksellä ja miten lähipiirin rakkaus pystyy vaikuttamaan ongelmiin tai murrosvaiheisiin positiivisesti, yksinkertaisimmissakin muodoissaan: kun joku on läsnä.

Ihminen on ihmiselle susi, mutta hän voi olla myös tuli tai rakkaus. Turva. Koti.

Peter Franzén
ohjaaja

ROOLEISSA mm.
Pete – OLAVI ANGERVO
Isä – SAMULI EDELMANN
Äiti – MATLEENA KUUSNIEMI
Pappa – ISMO KALLIO
Mummo – MARJA PACKALÉN
Kake – PETER FRANZÉN
Taina – MARI PERANKOSKI
Suvi – MILJA TUUNAINEN
Teukka – TOMMI RAITOLEHTO
Pekka – MIO HAMARI
Pekan äiti Liisa – ELINA KNIHTILÄ
Mika – PAULI RÄISÄNEN
Saara – ELLEN TERVAHARJU
Opettaja – JONNA JÄRNEFELT
Erkki-serkku – JANNE KINNUNEN
Salmiakkimummo – VIENO SAARISTO
Saarnaaja – MARKKU KÖNGÄS
Urheilukaupan myyjä – ERKKI PUOTINIEMI
Markus-eno – DOME KARUKOSKI
Martti-eno – TUOMAS KÄÄRIÄINEN

tumman_veden_paalla_juliste_pieni

ENSI-ILTA
6.9.2013

OHJAUS
Peter Franzén

TUOTTAJA
Jukka Helle, Markus Selin

EXECUTIVE-TUOTTAJA
Rampe Toivonen

LINE PRODUCER
Sirkka Rautiainen

KÄSIKIRJOITUS
Peter Franzén

KUVAUS
Pini Hellstedt F.S.C.

LAVASTUS
Pirjo Rossi

PUVUSTUS
Tiina Kaukanen

MASKEERAUSSUUNNITTELU
Mari Vaalasranta

ÄÄNI
Joonas Jyrälä

MUSIIKKI
Janne Lappalainen, Irina Björklund

LEIKKAUS
Kimmo Taavila

DCP / 2.35:1 / 106 min