v2_kansi

V2 – Jäätynyt enkeli

V2 – Jäätynyt enkeli tuo Vareksen takaisin. Kovaksikeitettyä jännitystä ja mustaa huumoria.

Kylmä olut ja kuumat naiset sytyttävät Vareksen

Toinenkin Vares-elokuva on sarjakuvamaisella henkilögallerialla miehitetty kovaotteinen, tumman huumorin ryydittämä jännäri, jonka toiminnan polttopisteessä kärvistelee Reijo Mäen dekkareista tuttu turkulainen yksityisetsivä, ikuinen oikeustieteiden ylioppilas Jussi Vares. Nelikymppinen Vares on toiminnan mies, joka tekee luottamuksellisia tutkimuksia kenen laskuun tahansa turhia moralisoimatta. Kovapintaisella Vareksella ei ole kuin kaksi heikkoa kohtaa: kylmä olut ja kuumat naiset, joista kummastakaan hänellä ei ole tapana kieltäytyä.

Ensimmäinen yksityisetsivä Jussi Vareksen hahmoon perustuva elokuva oli nimeltään karusti Vares. Sen ensi ilta oli heinäkuun lopulla 2004 ja se oli vuoden katsotuin kotimainen elokuva.

Sarjan toisen elokuvan nimi on vieläkin ytimekkäämpi: V2. Se on aito Vares-pommi, jonka Marko Leino on käsikirjoittanut Jäätynyt enkeli -romaanin pohjalta.

V2 on huikeiden hahmojen juhlaa!

Hurja tyyppigalleria värittää toistakin Vares-elokuvaa. Valtakunnallinen ensi-ilta 12. tammikuuta 2007.

Eturivin kotimaiset elokuvanäyttelijät ja mielikuvituksellinen kokoelma hahmoja leimaavat Aleksi Mäkelän toistakin Vares-tarinaa V2, joka perustuu Reijo Mäen romaaniin Jäätynyt enkeli (1990). Mäki, 47, on kirjoittanut jo seitsemäntoista Vares-romaania, joista uusin (Hard Luck Cafe) ilmestyi 06.06.06.

V2 on edeltäjänsä tavoin mustan huumorin sävyttämä siekailematon toimintatrilleri, jonka kehykset ovat kuitenkin kaukana 2004 valmistuneen Vareksen sateen piiskaamasta maailmasta.

Käsikirjoittaja Marko Leino määrittelee tarinan näin:

”V2 on sarjakuvamaisella henkilögallerialla miehitetty kovaotteinen, tumman huumorin ryydittämä jännityselokuva, jonka toiminnan polttopisteessä kärvistelee Reijo Mäen dekkareista tuttu turkulainen yksityisetsivä, ikuinen oikeustieteiden ylioppilas Jussi Vares.

Nelikymppinen Vares on toiminnan mies, joka tekee luottamuksellisia tutkimuksia kenen laskuun tahansa turhia moralisoimatta. Kovapintaisella Vareksella ei ole kuin kaksi heikkoa kohtaa: kylmä olut ja kuumat naiset, joista kummastakaan hänellä ei ole tapana kieltäytyä.”

Jussi Varesta esittää luonnollisesti jälleen Juha Veijonen. Keskeisissä sivuosissa ovat mm. Hannu-Pekka Björkman, Jussi Lampi, Lotta Lindroos, Kari-Pekka Toivonen, Vesa Vierikko, Kari Väänänen, Jasper Pääkkönen, Kari Hietalahti, Johanna Kokko, Pekka Huotari, Markku Peltola ja Elina Knihtilä.

Synopsis

”Sinä hyytävän kylmänä yönä nuoren ja kauniin Mirjami Sinervon elämä katkesi valkealle hangelle. Arvoituksen selvittämisestä tuli pakkomielle, joka johti kujanjuoksuun kuoleman kanssa. Lopullisen tilinteon kynnyksellä järki sanoi, että parempi olisi ottaa jalat alle kuin lähteä jalat edellä. Mutta minä, Jussi Valtteri Vares, en kuunnellut järjen ääntä…”

Akuuttia rahapulaa poteva yksityisetsivä Jussi Vares (JuhaVeijonen) saa puhelinsoiton Porista. Soittaja on Vareksen vanha koulukaveri Jarkko Tienvieri (Hannu-Pekka Björkman), joka tarjoaa yksityisetsiväkeikkaa. Porin poliisi epäilee Tienviertä talvella surmansa saaneen nuoren naisen, Mirjami Sinervon (Johanna Kokko) murhasta. Vareksen tehtävä on selvittää rikos, jotta Tienvieri saisi rehellisen käytettyjen autojen kauppiaan maineensa takaisin.

Samaan aikaan Poriin suuntaa myös ruotsalaisesta vankilasta vapautunut kovaotteinen tappaja Veikko Hopea (Jussi Lampi).

Vuosisadan helteen kourissa kärvistelevässä Porissa Varekselle selviää nopeasti, ettei kaikki ole ihan niin kuin Tienvieri antaa ymmärtää. Ennen kuin Vares pääsee tutkimuksissaan pitemmälle, tapahtuu murha, joka muuttaa alkuasetelman päälaelleen. Tutkimukset johdattavat hänet yhä syvemmälle Porin kaupungin julkisivun takana piilevään pimeyteen.

Vares päätyy tilanteeseen, jossa varomaton saalistaja nopeasti alistetaan saalistettavaksi. Hän saa omakohtaista tuntumaa siihen mitä Mirjami oli pelännyt.

Ratkaisevan välienselvittelyn ja monen ruumiin jälkeen palaset asettuvat paikoilleen – yhtä lukuun ottamatta. Vares palaa kantapöytäänsä Turkuun täydellisen tietämättömänä, kuka Mirjami Sinervon tappoi.

Siinä asiassa katsoja on viisaampi.

Mikä Poria oikein vaivaa?

Miten Jussi Vares joutui niinkin pahaan paikkaan kuin Poriin?

Reijo Mäen jännitysromaanien yksityisetsivä Jussi Vares on turkulainen, joka aika monessa teoksessa poistuu kotikaupungistaan työn ja rahan perään. Kirjassa Jäätynyt enkeli Vares kutsutaan Poriin selvittämään kauniin naisen outoa kuolemaa.

Reijo Mäki tiesi mistä kirjoitti. Hän on kotoisin Siikaisista Pohjois-Satakunnasta ja tuntee Porin sekä sisältä että ulkoa. Opiskelukaupunkiinsa Turkuun hän muutti vasta varttuneena ja teki dekkarisankaristaan Jussi Vareksestakin turkulaisen.

Koska Vares on sattuneesta syystä aika saman oloinen mies kuin Mäki, niin myös Vares liikkuu Porissa rosvojen ja naisten seassa sujuvasti. Ajatus Porista elokuvan kuvauspaikkana innoitti Aleksi Mäkelää niin paljon, että hän valitsi Jäätynen enkelin toisen Vares-elokuvansa käsikirjoituksen pohjaksi.

”Kun kahlasin Mäen tuotantoa uudestaan läpi toista Vares-elokuvaa varten, niin muistin nähneeni tuon tuostakin Porin valtakunnallisissa rikosuutisissa.”

”Ehkä juuri siksi pysähdyin Jäätyneen enkelin kohdalla ja aloin nähdä Porin entistä useammin pienissä otsikoissa. Porille ne eivät ehkä ole parasta matkailumainosta, mutta elokuvaa ajatellen oikein sopivia.”

Mäkelä piti myös kirjaan kirjoitetuista porilaisista ihmisistä, joiden tyypittely oli Reijo Mäenkin asteikolla hulvatonta. Galleriassa kaikki roistot ja osa muistakin hahmoista on piirretty kieli poskessa.

Mäkelän valmiissa V2-elokuvassa Porista ei näytetä kaunista joenvartta tai vehmaita puistomaisemia. Kuvauspaikkoja ja ympäristöjä valittiin kyllä ulkonäön perusteella. Mutta peruste ei ollut kauneus. Elokuvan dialogissakin Pori vilahtelee, eikä aina positiivisessa valossa.

Kun Vares ihmettelee, miten Käppärän poikien mafia voi pyörittää Poria mielensä mukaan, niin tutkiva journalisti Jalkanen vastaa räkäisellä tokaisulla:
”Hei, tää on PORI!”

Kun amatöörinäyttelijä ja biseksuaali Lila Haapala komentaa pistoolia heilutellen Varesta laskemaan housut kinttuihin, niin Vares tekee työtä käskettyä ja ihmettelee: ”Mikä vittu teitä porilaisia oikein vaivaa?”

Rampe Toivonen
(Kirjoitus julkaistu myös Villilä-lehdessa joulukuussa 2006)

Hahmot

Jussi Valtteri Vares Turkulainen yksityisetsivä. Reijo Mäen luomassa romaanihenkilössä yhdistyvät tosimieheen liitetyt hyveet kuten kylmä olut ja kuumat naiset sekä paheet kuten kylmä olut ja kuumat naiset.

Jarkko ”Jakke” Tienvieri Vaimon ja lasten hylkäämä supliikkimies, jonka firma Auto-Jagge kauppaa kuhmuisia kotteroita. Vareksen vanha koulukaveri on pulassa, sillä poliisi epäilee häntä Mirjami Sinervon murhasta. Motto: Raha on niin vanha keksintö, että sitä pitää riittää kaikille!

Taisto ”Pusse” Pusenius Entinen linnakundi, jonka Tienvieri on palkannut Auto-Jaggen myyntipäälliköksi. Viina ja naiset tuppaavat viemään hitaasti ajattelevaa miestä, jonka sydämen lämpimin paikka on varattu Veko Hopealle. Motto: Liika viina on juotava pois!

Veikko ”Veko” Hopea Lähes tunteeton väkivaltarikollinen on istunut pohjoismaisissa vankiloissa suurimman osan aikuisiästään. Ei ihme että vapaus maistuu. ”Todistajia ei jätetä”, hän lupasi itselleen vankilan portin paremmalla puolella. Motto: Kuollut lintu ei viserrä!

Usko ”Ude” Saastamoinen Viisikymppinen, korruptoitunut rikoskomisario ei ilahdu Vareksen tutkimuksista. Saastamoinen vannoi yhdessä kolmen muun Porin mahtimiehen kanssa pikkupoikana verivalan, joka kuului: ”Käppärän pojat pitää aina yhtä. Kuolemaan saakka.”

Lila Haapala Kuolleena löydetyn Mirjami Sinervon paras kaveri. Harrastajateatterin näyttelijä. Saa Varekseltakin housut kinttuihin. Biseksuaali.

Mirjami Sinervo Miehiä puoleensa vetävä kaunotar löytyy kuolleena. Jäljet johtavat salaisuuksiin, valheisiin, seksiin ja videoon. Ruumiita tulee lisää, mutta ratkeaako arvoitus?

Aarno ”Arska” Kaitainen Täysin lannistettu pankinjohtaja kulkee Tienvieren talutusnuorassa, mikä ei tee hermoille hyvää. Käppärän poika pitää kuitenkin verivalansa. Motto: Musta porno on parasta!

Dante ”Dani” Hell Ylimielisesti käyttäytyvä Dan Hellman on parikymppinen metallibändin laulusolisti ja keulakuva. Danin isä Nils on Porin suurimman rakennusliikkeen Sataran omistaja ja Käppärän poika. Motto: Fania ei panna halvalla, vaan ilmaiseksi!

Kullervo ”Kulli” Visuri Kiinteistövälittäjä ja Mirjami Sinervon naapuri on sukupuolenvaihdosleikkausta vaille nainen. Club Vaselinin ehdoton sielu, vaikka ei sen erikoisempi kuin muutkaan jäsenet. Motto: Miauuu!!!

ROOLEISSA mm:
Jussi Vares – JUHA VEIJONEN
Jakke Tienvieri – HANNU-PEKKA BJÖRKMAN
Veikko Hopea – JUSSI LAMPI
Mirjami Sinervo – JOHANNA KOKKO
Lila Haapala – LOTTA LINDROOS
Taisto Pusenius – KARI-PEKKA TOIVONEN
Harry Jalkanen – PEKKA HUOTARI
Usko Saastamoinen – KARI VÄÄNÄNEN
Nils Hellman – SEPPO PÄÄKKÖNEN
Matti Urjala – MATTI ONNISMAA
Aarno Kaitainen – VESA VIERIKKO
Tom Marjola – TOMMI KORPELA
Dante Hell – JASPER PÄÄKKÖNEN
Kullervo Visuri – KARI HIETALAHTI
Sirkka Bryggman – ELINA KNIHTIÄ
Luusalmi – MARKKU PELTOLA
Komisario Hautavainio – JOPE RUONANSUU
Jere Kannus – TURKKA MASTOMÄKI
Teatteriohjaaja – NIKO SAARELA
Respan täti – EEVA LITMANEN

v2_250px

ENSI-ILTA
12.1.2007

OHJAUS
Aleksi Mäkelä

TUOTTAJA
Markus Selin

EXECUTIVE-TUOTTAJA
Jukka Helle

TUOTANTOPÄÄLLIKKÖ
Sirkka Rautiainen

KUVAUS
Pini Hellstedt F.S.C.

KÄSIKIRJOITUS
Marko Leino Reijo Mäen romaanista

LAVASTUS
Pirjo Rossi

PUVUSTUS
Meiju Väisänen

MASKEERAUS
Mari Vaalasranta

ÄÄNISUUNNITTELU
Jyrki Rahkonen

MUSIIKKI
Lauri Porra

LEIKKAUS
Dan Peled

TUOTANTO
Solar Films

LEVITYS
Buena Vista International Finland

KOPIOMÄÄRÄ
46

BUDJETTI
1,5 miljoonaa € (SES 500 000 €)

PÄÄKUVAUSJAKSO
6. kesäkuuta – 20. heinäkuuta 2006

ESITTÄVÄ TV-KANAVA
MTV3

Väri / 35 mm / 2,35:1 / Dolby Digital / 92 min

Developed with the support of MEDIA Programme of the European Community