Kohtuuttomuuksia

Kohtuuttomuuksia on neliosainen musta komedia, joka parodioi nykyajan ilmiöitä kuten menestymispaineita ja sukupuolirooleja – kohtuuttomasti tietenkin. Komedian käsikirjoittaja Tiina Lymi on rakentanut näyttelijöiden roolit sopivasti sekaisin. Jokaisessa jaksossa nähdään Lymin lisäksi Elina Knihtilä, Hannu-Pekka Björkman sekä Ville Tiihonen. Useamman roolin tekee myös Lotta Kaihua.

Käsikirjoittaja Tiina Lymi: ”Pahan mielen komedia”

Käsikirjoittaja Tiina Lymille Kohtuuttomuuksia-sarja on ensimmäinen tv-käsikirjoitus. Hän kuvaa sarjaa leikkisästi pahan mielen komediaksi.

”Kohtuuttomuuksia on komedia, joka naurattaa samalla kun aiheuttaa hieman kaiherrusta sydämessä. Sen maailma on täynnä toinen toistaan pienempiä ihmisiä ja heidän henkilökohtaisia motiivejaan, joku ohimennen heitetty lause tai pieni teko saattaa saada jonkun toisen elämässä valtavat mittasuhteet.”

”Kärjistyksien kautta sarjan maailma peilailee oikeaa maailmaa ja katsoja tunnistaa hulvattomista ja epärealistisen makaabereista tilanteista ehkä palasen omaakin todellisuuttaan”, Lymi kertoo.

”Tulivat vastaan kuin joululahja”

Sarjan jaksot ovat irrallisia kokonaisuuksiaan, mutta risteävät keskenään aika ajoin.

”Sarjan kolme ensimmäistä jaksoa ovat itsenäisiä tarinoita. Neljäs jakso kokoaa yhteen sarjan tekemistä eräänlaisen dokumentin muodossa, jossa me sarjan tekijät esiinnymme omilla nimillämme”, sarjan ohjaaja Petri Kotwica kertoo.

”Olen vuosia haaveillut komedian tekemisestä. Tiina Lymin kierot ja nerokkaat tekstit sekä huikea ensemble tulivat vastaani kuin joululahja”, Kotwica jatkaa.

Sarjan on kuvannut Harri Räty ja tuottanut Rimbo Salomaa/Solar Films, 2016.

1. Ystäviä ja vaikutusvaltaa

Ensimmäisen jakson tarinassa kurkistetaan hyvin toimeentulevien pankkiiriliikemaailmassa elävien henkilöiden arkeen eli juhlaan.

Assistenttina toimiva Kirsi (Lotta Kaihua) on loputtoman ihastunut pomoonsa Klausiin (Ville Tiihonen), jonka elämä on onnistumisia niin golfkentällä, bisneksessä kuin naismaailmassa.

Kirsi ei ole sanavalmis, mutta yrittää pärjätä nokkeluuksia viljelevien trendikkäiden menestyjien keskellä. Muulle työporukalle läpän heitto on helppoa ja jokapäiväistä. He eivät ole innoissaan Kirsin tungettelusta vaan haluavat pitää klikkinsä pienenä.

Tarina tutkii komiikan keinoin työpaikkakiusaamista, menestymispaineita, etenemismahdollisuuksia, urakeskeisyyttä, työpaikan hierarkiaa, tilannetajun puutetta ja ystävyyttä.

2. Kiekkovaimo

Toisessa jaksossa tavataan lappeenrantalaisnainen Anne (Tiina Lymi), joka elää SM-liigassa uraa tekevää miestään varten. Unelmat ovat jääneet 80-luvulle ja arkea on eletty pikkukaupungissa miehen uran ehdoilla.

Kun Annen paras lapsuudenystävä ja NHL-tähden vaimo Pirjo (Elina Knihtilä) saapuu Amerikasta miehensä kunniaksi järjestettyyn tilaisuuteen, ei Annen touhottamiselle tule loppua.

Hän on suunnitellut Pirjolle kaiken viimeisen päälle – istumajärjestystä ja karjalanpiirakoita myöten. Ulkoisesti kaiken pitäisi olla kunnossa. Haaveiden murtuessa ja tosiasioiden paljastuessa myös vanha kaveruus näyttäytyy toisessa valossa.

3. Juhannussalko

Kolmannessa jaksossa Mikko (Ville Tiihonen) on töissä pelialalla ja uskoo breikkaavansa pian isosti ja pääsevänsä kiinni suuriin rahoihin. Ongelma on, että hän tarvitsee bisnesenkelin, joka olisi valmis sijoittamaan puuttuvat rahat.

Sopivasti Mikko törmää ihanaan Lindaan (Sara Soulié), joka kutsuu Mikon viettämään juhannusta varakkaan perheensä ja vanhan sukunsa omistamaan saareen. Mikko uskoo viettävänsä ikimuistoisen juhannuksen viehättävässä ja perinteitä vaalivassa varakkaassa seurassa ja samalla hoitavansa puuttuvat rahat firmalleen – tietämättä mikä häntä odottaa.

Muissa rooleissa nähdään Hellen Willberg, Robert Enckell, Nina Hukkinen, Mikael Andersson, Max Bremer ja Göran Schauman.

4. Mitä todella tapahtui

Neljännessä jaksossa ollaan televisiosarjan kuvauksissa, jossa sarjan keskeiset näyttelijät Ellu (Elina Knihtilä) ja Tiina (Tiina Lymi) haastavat jatkuvasti ohjaajaa ja vaativat häntä perustelemaan roolivalintojaan ja käsityksiään sukupuolten tasa-arvosta.

Aikatauluista ollaan myöhässä, mutta tuottaja vaatii tiukentamaan aikatauluja. Suhteet kiristyvät ja näyttelijöiden vaatimukset kasvavat. Ohjaaja (Petri Kotwica) yrittää kaaoksen keskellä hallita tilanteita, jotka muuttuvat kaiken aikaa kohtuuttomammiksi.