Reindeerspotting kipusi katsotuimmaksi kotimaiseksi dokumentiksi kautta aikojen

Huume-elämästä kertova Reindeerspotting on kerännyt tähän päivään mennessä jo huikeat 53 332 katsojaa, joka tekee siitä kautta aikojen katsotuimman kotimaisen dokumentin.

reindeerspotting_pressi7

Katsotuin kotimainen dokumentti tähän mennessä on Suomen elokuvasäätiön mukaan ollut Saimaa-ilmiö, vuodelta 1981, 52 677 katsojalla. Reindeerspotting oli myös edellisen viikonlopun katsotuin kotimainen elokuva.

”Ei sitä ennen kotimaan ensi-iltaa voinut uskoa, että legendaarinen Saimaa-ilmiön ennätyslukema tulee rikotuksi jo 6. viikolla. Tämä vuosi tulee jäämään kotimaisten dokumenttielokuvien osalta historiaan. Suomalaiset dokumenttielokuvat voivat hyvinkin tämän vuoden aikana tavoittaa yhteensä yli 100 000 katsojaa”, kertoo Reindeerspottingin -elokuvan tuottaja Jesse Fryckman.

Reindeerspottingin ensiesittely oli tällä viikolla Cannesissa valikoiduille elokuvalevittäjille ympäri maailman. Tuottaja Jesse Fryckman kertoo näytöksen jälkeen olevansa tyytyväinen festivaalin antiin ja odottaa kovasti, millä festivaalilla Reindeerspotting saa kansainvälisen ensi-iltansa. ”Sen jälkeen sitten mitataan elokuvaostajien kiinnostus rovaniemeläisiin narkkareihin”, Fryckman muotoilee.

Reindeerspotting on dokumenttielokuva joulupukin maan varjopuolesta. Joonas Neuvonen kuvasi Rovaniemellä asuessaan paikallista nuorten aikuisten joukkoa joka oli elänyt huumeille viimeiset puoli vuosikymmentä. Tarinan keskiössä on 19-vuotias Jani, joka on asunut koko ikänsä Rovaniemellä. Viimeiset viisi vuotta Jani on käyttänyt huumeita ja kaikkea mikä menee suoneen, kurkkuun tai palaa tupakassa. Kaveriporukka elää suomalaisen keskivertokaupungin sisällä osana yhteiskuntaa kuitenkin siitä erillään, omana yhteisönään.

Elämän kiertokulkua rytmittää rötöstely, säätäminen ja narkkaaminen. Jania ahdistaa pienen kaupungin näköalattomuus. Jani on vakuuttunut että hän lopettaa käytön kunhan vaan pääsee pois Rovaniemeltä. Tarpeeksi kauas, jonnekin Euroopan ja tapahtumien keskipisteeseen. Kuinka ollakaan, tapahtuu asioita joiden seurauksena Jani todellakin lähtee matkaan.

Viimeisimmät artikkelit