JUSSI-EHDOKKAAT VUODEN 2019 KOTIMAISISTA ELOKUVISTA ON VALITTU

Mukana mm. Matti Ristinen Olen suomalaisen miespääosasta ja Ylermi Rajamaa Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvan miessivuosasta!

Lehdistötiedote
22.1.2020, Filmiaura ry

Jussi-ehdokkaat valittiin eilen illalla Filmiauran asiantuntijaraadin kokouksessa, jossa kiihkeiden keskustelujen ja äänestyksien päätteeksi valittiin vuoden 2019 kotimaisten elokuvien Jussi-ehdokkaat. Kotimaisen elokuvan vuosi 2019 oli värikäs ja monimuotoinen. Ensi-iltoihin kuuluivat niin suuren budjetin tieteisseikkailu ja koominen sarjakuvafilmatisointi kuin kaksi Lappiin sijoittuvaa kasvukuvausta, unohtamatta lastenelokuvaa ja elämäkerrallista draamaa. Pitkä suomalaiselokuva myös hyväksyttiin Cannesin festivaalien ohjelmistoon tiukan seulan läpi.

Jussi-ehdokkuuksia sai 19 eri elokuvaa. Eniten ehdokkuuksia saivat elokuvat Aurora, 13 ehdokkuutta, ja Koirat eivät käytä housuja 9 ehdokkuudella. Kaikki ehdokkuuksia saaneet elokuvat: Aurora (13), Koirat eivät käytä housuja (9), Tottumiskysymys (4), Tuntematon mestari (4), Diva Of Finland (3), Olliver Hawk (2), Baby Jane (2), Iron Sky: The Coming Race (2), Vedenneito (1), Aatos ja Amine (1), Veeran maaginen elämä (1), Marian Paratiisi (1), Olen suomalainen (1), Äiti (1), Risto Räppääjä ja pullistelija (1), Onko sulla nälkä? (1), Kaksi ruumista rannalla (1), Keppi (1) ja Täydellinen joulu (1).

Alla ehdokkaat kategorioittain.

PARAS ELOKUVA
Aurora – tuottaja Max Malka
Diva of Finland, – tuottajat Mika Ritalahti ja Niko Ritalahti
Koirat eivät käytä housuja – tuottajat Aleksi Bardy ja Helen Vinogradov
Tottumiskysymys – tuottaja Elli Toivoniemi
Täydellinen joulu – tuottaja Jesse Fryckman

OHJAUS
Miia Tervo – Aurora
Elli Toivoniemi, Kirsikka Saari, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo – Tottumiskysymys
Jukka-Pekka Valkeapää – Koirat eivät käytä housuja

NAISPÄÄOSA
Mimosa Willamo – Aurora
Jaana Saarinen – Äiti
Suvi-Tuuli Teerinkoski – Diva of Finland

MIESPÄÄOSA
Matti Ristinen – Olen suomalainen
Pekka Strang – Koirat eivät käytä housuja
Amir Escandari – Aurora

NAISSIVUOSA
Miitta Sorvali – Aurora
Pirjo Lonka – Tuntematon mestari
Oona Airola – Aurora

MIESSIVUOSA
Chike Ohanwe – Aurora
Ylermi Rajamaa – Risto Räppääjä ja pullistelija
Johannes Holopainen – Tottumiskysymys

KÄSIKIRJOITUS
Elli Toivoniemi, Kirsikka Saari, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo – Tottumiskysymys
Anna Heinämaa – Tuntematon mestari
Miia Tervo – Aurora

KUVAUS
Pietari Peltola – Koirat eivät käytä housuja
Arsen Sarkisiants – Aurora
Mika Orasmaa – Iron Sky: The Coming Race

MUSIIKKI
Michal Nejtek – Koirat eivät käytä housuja
Markku Kanerva – Vedenneito
Risto Ylihärsilä – Diva of Finland

ÄÄNISUUNNITTELU
Micke Nyström – Koirat eivät käytä housuja
Olli Huhtanen – Baby Jane
Kirka Sainio – Tuntematon mestari

LEIKKAUS
Mervi Junkkonen – Koirat eivät käytä housuja
Antti Reikko – Aurora
Markus Leppälä – Olliver Hawk

LAVASTUSSUUNNITTELU
Kaisa Mäkinen – Tuntematon mestari
Jaagup Roomet – Marian Paratiisi
Kari Kankaanpää – Aurora

PUKUSUUNNITTELU
Frank Bohn, Margarethe Pszywara, Charlotte Willems – Iron Sky: The Coming Race
Jouni Mervas – Aurora
Sari Suominen – Koirat eivät käytä housuja

MASKEERAUSSUUNNITTELU
Koirat eivät käytä housuja, Aija Beata Rjabovska
Aurora, Salla Yli-luopa
Baby Jane, Marjut Samulin

DOKUMENTTIELOKUVA
Aatos ja Amine, ohjaus Reetta Huhtanen, tuottajat Hannu-Pekka Vitikainen, Hanne Phlypo ja Alex Tondowski
Olliver Hawk, ohjaus Arthur Franck, tuottaja Oskar Forsten
Veeran maaginen elämä, ohjaus Tonislav Hristov, tuottajat Kai Nordberg ja Kaarle Aho

LYHYTELOKUVA
Keppi – ohjaaja Teppo Airaksinen
Kaksi ruumista rannalla, – ohjaaja Anna Paavilainen
Onko sulla nälkä? – ohjaaja Teemu Niukkanen

Jussi-ehdokkaiksi päässeet kolme lyhytelokuvaa ovat yleisön katsottavissa Yle Areenassa kuukauden ajan ennen Jussi-gaalaa.

Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati yhdessä Filmiauran hallituksen kanssa. Raadissa olivat tällä kertaa mukana seuraavat elokuva-alan ammattilaiset: tuottaja Marko Talli, ohjaaja Mari Rantasila, käsikirjoittaja Leo Viirret, näyttelijät Sampo Sarkola ja Pihla Penttinen, kuvaaja Matti Eerikäinen, leikkaaja Aleksi Raij, säveltäjä Timo Hietala, pukusuunnittelija Karoliina Koiso-Kanttila, lavastusuunnittelija Maura Pusa, äänisuunnittelija Sami Kiiski ja elokuvakriitikko Juho Typpö. Maskeeraussuunnittelija Kati Koskela oli estynyt tulemaan paikalla mutta otti osaa raadin työskentelyyn lähettämällä raadille oman näkemyksensä elokuvista ja ehdokkaista. Filmiauran hallituksesta raadissa olivat: Manna Katajisto, Riina Liukkonen, Minna Lampolahti, Anna Lujanen, Lauri Nurkse, Matti Halonen ja Kalle Kinnunen. Lyhytelokuvien valinnan ajaksi, jäävinä, raadista poistui ulos Sami Kiiski.

Jussi-patsaat jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry ja lopulliset voittajat valitsee Filmiaura ry:n jäsenistö suljetulla lippuäänestyksellä. Jussi-gaala järjestetään perjantaina 20.3.2029 jolloin jaetaan Jussi-palkinnot vuoden 2019 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille. Jussi-gaalan televisioidaan suorana lähetyksenä Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallista MTV3-kanavalla. Lähetyksen juontavat Mikko Leppilampi ja Anna-Maija Tuokko. Jussi-gaalan tuottaja on Katja Turner ja gaalan TV-lähetyksen tuottaa Solar Republic. Jussi-gaalan pääyhteistyökumppaneita ovat Elisa Viihde ja Finnair.

Yleisö voi tuttuun tapaan valita oman suosikkielokuvansa, jolle jaetaan kunniakirja. Yleisön suosikkielokuvaäänestyksen järjestää Elisa Viihde ja äänestys on käynnissä 18.2.-18.3. välisen ajan osoitteessa elisa.fi/jussit.

Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto. Jussi-palkintoja jaetaan 16 eri kategoriassa, joita ovat paras elokuva, ohjaus, naispääosa, miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, elokuvamusiikki, leikkaus, äänisuunnittelu, lavastussuunnittelu, pukusuunnittelu, maskeeraussuunnittelu, dokumenttielokuva ja lyhytelokuva.

Viimeisimmät artikkelit