Dome Karukosken Mielensäpahoittaja Toronton kansainvälisille elokuvajuhlille

Mielensäpahoittaja-elokuva on valittu Toronton kansainvälisten elokuvajuhlien Contemporary World Cinema -sarjan ohjelmistoon.

Toronto International Film Festival (TIFF) julkisti tänään maailman nykyelokuvan kiinnostavimpia uutuuksia esittelevän sarjan ohjelmiston, mihin pääsy on erittäin vaikeaa. Toronton kansainväliset elokuvajuhlat on yksi maailman arvostetuimmista elokuvafestivaaleista Cannesin ja Berliinin festivaalien lisäksi. Festivaalille päässeet elokuvat valikoituivat tuhansien hakijoiden joukosta. Dome Karukoski on edustanut Suomea kyseisellä festivaalilla aiemmin Napapiirin sankarit- ja Leijonasydän-elokuvillaan samassa nykyelokuvien sarjassa. Mielensäpahoittaja esitellään elokuvajuhlilla englanninkielisellä nimellä The Grump.

Toronton kansainväliset elokuvajuhlat (Toronto International Film Festival – TIFF) on toiminut ponnahduslautana monille menestyselokuville, joista mainittakoon parhaan elokuvan Oscarin voittanut 12 Years A Slave, jonka maailmanensi-ilta oli viime vuoden festivaalilla. Festivaali on niinikään Pohjois-Amerikan merkittävin elokuvafestivaali sekä ammattilaistapahtuma. Tänä vuonna se järjestetään 4.-14.9.2014. Lisätietoa löydät sivulta: http://www.tiff.net/

Karukoski on valinnasta innoissaan: ”Mielensäpahoittaja on erittäin suomalainen tarina. Jännitin pitkään, uppoaako päähenkilömme maailmankuva ja elokuvan huumori ulkomaiseen yleisöön. Nyt Toronton valinnan myötä voidaan olettaa, että elokuva tulee pahoittamaan monen ulkomaalaisen mielen ja pitkään. Toronton merkitys korostuu erityisesti elokuvan myynnin osalta. Festivaalivalinta auttoi aikoinaan suuresti sekä Napapiirin sankareiden että Leijonasydämen kansainvälistä myyntiä”.

Dome Karukoski on yksi sukupolvensa arvostetuimmista ja menestyneimmistä elokuvaohjaajista. Kaikki hänen kokoillan elokuvansa on palkittu ulkomailla ja ne ovat olleet Suomessa yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Elokuva-alan merkittävin julkaisu Variety nosti Karukosken viime vuonna ensimmäisenä suomalaisena maailman kymmenen kiinnostavimman ohjaajan 10 Directors To Watch -listalle. Hän on ollut kaikista elokuvistaan ehdolla parhaan ohjaajan Jussi-palkintoon ja voittanut kyseisen palkinnon kahdesti.

Kirjailija Tuomas Kyrö on julkaissut romaaneja, lastenkirjoja, draamaa, kolumneja sekä pakinoita. Hänet on palkittu Kalevi Jäntin palkinnolla, Nuori Aleksis -palkinnolla sekä Kiitos kirjasta -mitalilla. Hän oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2005. Suomen Urheilumuseosäätiö valitsi hänen teoksensa Urheilukirja Vuoden Urheilukirjaksi vuonna 2011. Mielensäpahoittaja sekä Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike -äänikirjoille on myönnetty kultalevy. Kyröltä ilmestyi heinäkuussa Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja –romaani.

Mielensäpahoittaja saa maailmanensi-iltansa Torontossa.
Mielensäpahoittaja nähdään elokuvateattereissa Suomessa 5.9.2014 alkaen. 5.9. koko Suomi pahoittaa mielensä.

Eeppistä, sukupolvien välistä rakkaustarinaa tähdittävät Antti Litja, Mari Perankoski, Iikka Forss ja Petra Frey. Elokuva kertoo kauniin, humoristisen ja koskettavan tarinan sukupolvien välisestä kuilusta ja rakkaudesta, luopumisesta sekä uuden löytämisestä. Tarina perustuu kirjailija Tuomas Kyrön menetyksekkäisiin Mielensäpahoittaja-kirjoihin Mielensäpahoittaja, Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike sekä Miniä. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Tuomas Kyrö ja Dome Karukoski. Solar Filmsin elokuvan ovat tuottaneet Markus Selin ja Jukka Helle, ja elokuvan levittää Nordisk Film.

Aiheeseen liittyvää