Antti J. Jokinen ohjaa Katja Ketun romaaniin perustuvan elokuvan Kätilö

Rooleissa Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Martti Suosalo, Leea Klemola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Seppo Pääkkönen ja Johannes Brotherus.

Antti J. Jokinen ohjaa Katja Ketun palkittuun romaaniin perustuvan Kätilö-elokuvan, joka saa ensi-iltansa alkuvuonna 2015. Elokuvaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät. Pääosia näyttelevät Krista Kosonen ja Lauri Tilkanen. Lisäksi elokuvassa esiintyvät Martti Suosalo, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela ja Johannes Brotherus. Solar Filmsin elokuvan tuottavat Markus Selin ja Jukka Helle.

Kätilö-elokuva perustuu Katja Ketun palkittuun, samannimiseen menestysromaaniin. Antti J. Jokinen on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Katja Ketun kanssa. Ensi-illan ajankohdasta tiedotetaan erikseen.

Antti J. Jokinen kertoo elokuvasta seuraavaa: ”Kätilö-elokuva on ennen kaikkea rakkaustarina keskellä Lapin sotaa sekä tarina ihmisten tunteista ja selviytymisestä ääriolosuhteissa. Minua eivät niinkään kiinnostaneet menneisyyden natsistigmat, vaikkakin ne ovat elokuvassa erittäin vahvasti mukana. Käsikirjoittaessani elokuvaa tuli selväksi, että Lapin sota tunnetaan Suomessa melko huonosti. Elokuva on kuitenkin tarina ihmisistä, mitä minulla on tukemassa kova näyttelijäryhmä.”

Antti jatkaa: ”Olen myös kauan halunnut tehdä elokuvan, joka sijoittuu Lappiin. Nyt se vihdoinkin onnistuu ja vielä keskellä vuoden 1944 tapahtumia, jotka kytkevät Suomen voimakkaasti koko Euroopan historiaan. Elokuvaa tullaan varmuudella kuvaamaan ainakin Pallaksella, Kilpisjärvellä ja tietenkin Jäämerellä.”

Katja Kettu puolestaan kertoo elokuvasta seuraavaa: ”Olen riemuissani, että Kätilöstä tehdään elokuva! Iloitsen etenkin siitä, että ohjaajanero Antti J. Jokinen ja Solar Films tarttuivat toimeen. Luotan siihen, että Antti tekee kirjasta kauniin ja voimakkaan elokuvan.” Kettu jatkaa: ”Kätilö on tarina sodasta, mutta ennen kaikkea kaiken voittavasta rakkaudesta. Se ammentaa klassisen tragedian keinoista, minkä tähden se soveltuu hyvin elokuvaksi.”

Kätilö-romaani on voittanut Runeberg-palkinnon vuonna 2012 sekä Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2011. Ylistäviä arvioita saaneen romaanin käännösoikeudet on myyty kolmeentoista maahan, mm. Saksaan, Ranskaan, Ruotsiin, Norjaan ja Italiaan. Ruotsissa ja Norjassa kirja on saanut jo loistavat arviot. Helsingin Sanomien lukijat äänestivät kirjan 2000-luvun parhaiden romaanien äänestyksessä kymmenen parhaan joukkoon. Kirjabloggareiden Blogistan Finlandia -tunnustuspalkinnon Kätilö voitti vuonna 2012. Kirja on myynyt Suomessa kaikissa formaateissa yli 80 000 kappaletta.

Antti J. Jokinen on ohjannut Sofi Oksasen Puhdistus-romaaniin perustuvan samannimisen elokuvan, joka valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi. Puhdistus oli eniten Jussi-palkintoja voittanut elokuva vuonna 2013. Jokinen on ohjannut lisäksi The Resident -elokuvan, jonka pääosaa tähdittää Hilary Swank. Jokinen on työskennellyt myös musiikkivideo-ohjaajana ja ohjannut lukuisia videoita useille maailmantähdille, kuten Celine Dionille, Anastacialle, Kornille, Kelly Clarksonille, Shania Twainille, Nightwishille, Lordille, Westlifelle ja Wyclef Jeanille.

Kätilö-elokuvaa voi hyvin kutsua rakkauselokuvaksi, joka on asetettu erityisiin Lapin sodan historiallisiin kehyksiin. Moraalinen ja humaaninen asetelma on poikkeuksellisen vahva, sillä rakkaustarinaan siivilöityy niin natsi-ideologiaa kuin sotavankien epäinhimillistä kohteluakin. Elokuva tematisoi nimihenkilön kokemaa, niin vahvaa rakkautta, että moraalin ja omantunnon käskyt ja kuiskaukset sivuutetaan. Vikasilmäksi haukuttu kätilö Helena rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannes Angelhurstiin, jolle nainen on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Tarinan tapahtumat paikantuvat lähinnä Petsamon Parkkinaan, Titovkan vankileirille sekä niin sanotulle Kuolleen miehen vuonolle, syrjäiselle ja kirottuna pidetylle paikalle, jonka tarkkaa sijaintia Jäämerellä ei voi määrittää. Elokuvassa tulevat esiin historiankirjoista tutut Operaatio 1005, vangeilla tehdyt kokeet ja vankileirin käytännöt. Johanneksen henkilöhistorian kautta avataan myös näkymää syyllisyyden raastaman sotilaan sieluun. Kaikki keskushenkilöt kamppailevatkin omalla tavallaan menneisyytensä kanssa. Rakastamalla väkevästi ei historiaa voi poistaa, ei edes unohtaa; mutta lopulta hyvyys voittaa pahan.

Elokuvan tiedot:
Ohjaus
Antti J. Jokinen
Käsikirjoitus
Antti J. Jokinen ja Katja Kettu
Roolit
Helena – Krista Kosonen
Johannes – Lauri Tilkanen
Jouni – Martti Suosalo
Aune – Leea Klemola
Björne – Seppo Pääkkönen
Heta – Elina Knihtilä
Gödel – Tommi Korpela
Aleksei – Johannes Brothers

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, puh. 040-7011 686, [email protected]

Aiheeseen liittyvää