Yhdeksän kymmenestä nuoresta tietää, että musiikin ja elokuvien imurointi on laitonta

Nuoret tietävät hyvin, että aineiston luvaton jakeleminen ja imurointi internetissä on laitonta.

Tämä käy ilmi Taloustutkimuksen vuosittaisesta Tekijänoikeusbarometristä, jota se tekee Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY toimeksiannosta.

92 % koko väestöstä ja 95 % 15-24-vuotiaista vastaa pitävänsä laittomana musiikin ja elokuvien luvatonta jakelemista internet-verkossa. 3 % koko väestöstä ja 4 % nuorista pitää sitä laillisena.

Internetiin luvatta laitetun musiikin ja elokuvan imurointia pitää laittomana 85 % koko väestöstä ja 89 % 15-24-vuotiaista. 7 % koko väestöstä ja 10 % nuorista pitää tätä laillisena.

Piraattilevyn ostamista piti laittomana 88 % koko väestöstä ja 86 % 15-24-vuotiaista. Laillisena sitä piti koko väestöstä 6 % ja nuorista 8 %. Ulkomailta ostetun piraattilevyn maahantuonnin tiesi laittomaksi 82 % koko väestöstä ja 76 % 15-24-vuotiaista. Laillisena sitä piti 9 % koko väestöstä ja 10 % nuorista.

Vertailun vuoksi tutkittiin myös käsitystä muiden kun piratismiin liittyvien tekojen laillisuudesta. Varastetun äänilevyn, tietokonepelin tai elokuvan ostamista piti laittomana 97 % koko väestöstä ja 98 % 15-24-vuotiaista. TV:n katsomista ilman lupaa piti laittomana 91 % koko väestöstä ja 96 % nuorista.

”Tutkimus osoittaa, että nuoret tuntevat nettipiratismia koskevat lait jopa paremmin kuin aikuiset. Valistuksen lisäksi tarvitaan siis muita keinoja puuttua asiaan. Tarvitsemme nopeasti lainmuutoksen, jonka nojalla nettioperaattorit saadaan lähettämään paljon piraatteja jakelevien lasten vanhemmille viesti siitä, mitä heidän kotikoneillaan touhutaan. Nyt tällainen pehmeä keino puuttuu työkalupakista, jonka takia valitettavasti joudutaan usein etenemään suoraan järeämpiin keinoihin”, sanoo Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY projektinjohtaja Lauri Kaira.

Taloustutkimus haastatteli 1010 15-79-vuotiaista suomalaista viime kesänä osana Telebustutkimustaan.

Viimeisimmät artikkelit