Reindeerspotting-elokuva on ja pysyy kiellettynä alle 18-vuotiailta

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi tuotantoyhtiön valituksen.

reindeerspotting_pressi7

Korkein Hallinto-oikeus on hylännyt tuotantoyhtiö Bronson Clubin valituksen koskien Valtion elokuvatarkastamon ja elokuvalautakunnan päätöstä, jossa annettiin Reindeerspotting -elokuvalle 18 vuoden ikärajamerkintä. Tuotantoyhtiö oli alunperin hakenut elokuvalle K15 -merkintää.

”Taas luotiin yksi mörkö lisää päihdekasvatukseen. Sen sijaan, että leffa olisi ollut avoin ja siitä olisi voitu avoimesti myös keskustella niin se nostetaan tabuksi. Teinit katsovat sen sitten yksin tai porukassa ilman lupaa, ja tällöin jää pois mahdollisuus perheen keskeiseen sisällön, sanoman ja aihepiirin läpikäymiseen”, sanoo tuottaja Jesse Fryckman.

”Valtion elokuvalautakunnan perusteluissa nostetaan huolenaiheeksi se, että K15-ikärajalla myös 13-vuotiaat voisivat päästä katsomaan elokuvaa. Ikärajalain henki ja kirjain on se, että VETin tulisi päättää vain onko elokuva sopiva (tässä tapauksessa) 15-vuotiaille ja 2 ikävuoden jouston ja harkinnan laki jättää vanhemmille. Valtion elokuvalautakunnan perustelussa puututaan vanhemmille jätettyyn päätöksentekoon ja holhotaan myös aikuisia ihmisiä, sillä heille ei anneta sitä harkinnan varaa minkä laki heille suo. Olen hämmentynyt siitä, että aikuisia ihmisiä tänä päivänä vielä holhotaan tällä tavalla”, jatkaa Jesse Fryckman.

”Olemme edelleen vakuuttuneita, että tämänkaltainen totuudenmukainen elokuva on erinomainen keino kertoa ihmisille sellaisesta osasta suomalaista yhteiskuntaa mikä monilta jää muuten huomaamatta. Se että elokuva olisi ahdistavuutensa vuoksi jotenkin vaarallista nuorison psykologiselle kehitykselle, ei ole naurettava ajatus pelkästään meidän mielestämme. Valituksemme asiantuntijalausunnoissa K15-merkinnän puolesta puhuivat niin ansioituneet päihde- ja nuorisotutkijat kuin aktiivista kenttätyötä tekevä ennaltaehkäisevän päihdetyön järjestö. Dosentti Mikko Salasuon viimeisin lausunto perusteli kantaamme viitaten uusimpiin ja arvostetuimpiin tutkimuksiin ja teoksiin, myöskin kaikki lähteensä nimeten.

Elokuvalautakunnan lausunto oli hyvin ympäripyöreä ja sekava eikä nimennyt asiantuntijoistaan tai lähteistään yhtä ainoaa”, kommentoi elokuvan tuottaja Oskari Huttu. ”On myös ikävää, että elokuvatarkastamosta erillään oleva viimeinen valitusporras ei ota kantaa päätöksen sisältöön, vain lainopilliseen muotoon.”

Reindeerspotting on tähän mennessä kerännyt elokuvateattereissa yli 22 000 katsojaa, mikä tekee siitä katsotuimman kotimaisen dokumentin yli kymmeneen vuoteen. Reindeerspotting oli viime viikonlopun katsotuin kotimainen elokuva ja kolmanneksi katsotuin elokuva Suomessa.

Viimeisimmät artikkelit