Nordisk Film ostaa puolet Lars von Trierin perustamasta Zentropa-tuotantoyhtiöstä

Maailman vanhin elokuvayhtiö Nordisk Film ja Lars von Trierin maineikas tuotantoyhtiö Zentropa yhdistävät voimansa.

Nordisk Filmin toimitusjohtaja Michael Ritto

Nordisk Film on hankkinut itselleen puolet tanskalaisesta tuotantoyhtiöstä Zentropa Folket Aps:sta. Tavoitteena on tukea sekä Zentropan luovaa että kaupallista kasvua ja laajentaa kansainvälisten tuotantojen määrää. Peter Aalbæk Jensen jatkaa Zentropan toimitusjohtajana ja yhtiötä johdetaan tulevaisuudessa tasavertaisesti Nordiskin ja muiden osakkeenomistajien kesken.
Yhdistymisen tavoitteena on saada lisää elokuvia ja Isompia haasteita useammille ohjaajille.
Nordisk Film ja Zentropa ovat Euroopan elokuvien tuotantomäärällä mitattuna suurimpia elokuvien tuottajia. Molemmilla yhtiöillä on myös laaja katalogi elokuvien oikeuksia, jotka täydentävät hyvin toisiaan.
Tämä antaa mahdollisuuden tarjota kuluttajille entistä monipuolisemman valikoiman elokuvia.

Nordisk Filmin toimitusjohtaja Michael Ritto kommentoi investointia Zentropaan:
”Ulospäin nämä yhtiöt saattavat vaikuttaa hyvin erilaisilta, mutta ei pidä unohtaa että Nordisk Filmin perustajista toinen oli viihdyttäjä ja toinen kauppias. Molempien yhtiöiden työntekijöiden välejä on aina leimannut hyvät henkilösuhteet ja ammatillinen kunnioitus. Olen erittäin onnellinen ja ylpeä siitä että Zentropa luottaa meihin ja on valmis jakamaan elämäntyönsä kanssamme. Tämä on suuri päivä Nordisk Filmille.”

Peter Aalbæk Jensen Zentropasta kommentoi yhdistymistä näin:
“Jo pitkän aikaa olen unelmoinut joustavasta elokuvastudiosta, jossa kokeneet taiteilijat voivat kehittää kansainvälistä uraansa ja jossa uudet kyvyt saavat mahdollisuuden tulla esiin. Nyt tämä unelma toteutuu. Nyt me ajattelemme “isosti” tanskalaisen tapaan: ei onttoja suuria fanfaareja vaan paljon hyvää maalaisjärkeä.”
”Nordisk Film ja Zentropa ovat vahvoja brändejä ja molemmilla on vankkaa tietämystä. Yhdessä me olemme arvokas lisä Pohjois-Euroopan elokuva- ja TV-tuotannolle.”

Zentropan Folket Aps:n pääasiallisia osakkeenomistajia ovat Peter Aalbæk Jensen, Lars von Trier ja 110 hengen ryhmä Zentropan työtekijöitä, ohjaajia ja taiteilijoita.
Nordisk Film ostaa osakkeita kaikilta osakkailta. Kaupan hintaa ei julkisteta.

Zentropa on perustettu vuonna 1992 Lars von Trierin ja Peter Aalbæk Jensenin yhteistyönä. Yhtiö eroaa muista kilpailijoista toimintansa puolesta; Zentropalla on hajautettu organisaatio, joka antaa tilaa uusille ideoille ja vaihtoehtoisille tuotantotavoille. Yhtiön kulttuuri on vetänyt puoleensa parhaita ohjaajia ja synnyttänyt uraauurtavia projekteja kuten ’Dogma elokuvan’.
Vuosien saatossa Zentropa on laajentunut Skandinavian ulkopuolelle perustaen monta menestyksellistä tuotantoyksikköä Eurooppaan. Zentropan tuottamat elokuvat ovat kriitikkojen ylistämiä. Monet niistä on palkittu elokuvamaailman arvostetummilla palkinnoilla kuten Cannesin Kultaisella palmulla ja Berliinin Hopeakarhulla. Lisäksi Zentropan elokuvat ovat edustaneet Tanskaa Oscar-kisassa neljä kertaa.

Nordisk Film on osa Egmont-konsernia, ja maailman vanhin elokuvayhtiö joka täytti 100 vuottaa vuonna 2006.
Nordisk kehittää, tuottaa ja jakelee liikkuvaa kuvaa aktiivisesti Pohjoismaissa.
Yhtiön toiminta käsittää elokuvia, animaatioita, mainoksia, musiikkivideoita, videoita, DVD:itä, sekä TV- ja elektroniikkapelejä. Nordisk Filmillä on SONY PlayStationin levitysoikeudet ja se omistaa elokuvateattereita Tanskassa ja Norjassa. Nordisk Film omistaa myös jälkituotantoyhtiöitä, filmilaboratorioita sekä radio- ja televisiolähetysstudioita.
Suomessa Nordisk Film omistaa 30 % Matila Röhr Productions tuotantoyhtiöstä ja 50 % Solar Filmsistä. Vuonna 2006 Nordisk Filmin palveluksessa oli 1150 työntekijää ja liikevaihto oli 352 miljoonaa euroa.

Viimeisimmät artikkelit