MARKKU PÖLÖSEN OMA MAA -ELOKUVA YLITTÄNYT 200 000 KATSOJAN RAJAN

Elokuva esitettiin juuri kansainvälisellä Minneapolis St. Paulin elokuvafestivaalilla.

Markku Pölösen Oma maa -elokuva on ylittänyt 200 000 katsojan rajan. Elokuvasta järjestettiin eilen illalla Joensuun kaupungin erikoisnäytös, jonka jälkeen katsojia on kaikkiaan 200 625. Ensi-iltansa Oma maa sai 26.10.2018.

Ohjaaja Markku Pölönen on katsojamäärästä iloinen ja kiitollinen. “Ylpeä saapi olla! Hurjassa nuoruudessani ylsin eräänlaiseen hat trickiin, jossa Kivenpyörittäjän kylä, Kuningasjätkä ja Badding ylittivät peräkkäin 200 000 katsojan maagisen rajan. Yleisöt olivat tuolloin erilaisia, ehkä elokuvatkin. On fakta, että nykyään on kova saavutus, jos draamaelokuva ylittää tuon rajan. Oma maa onnistui siinä ja vieläpä alkuperäiskäsikirjoituksella.”

Pölönen kiittää erityisesti yleisöä: “Kiitos kuuluu tietysti yleisölle. Amerikkalaisten megatuotantojenkin rinnalla Oma maa piti päänsä nestepinnan yläpuolella ollen kymmenen katsotuimman joukossa. Siksi maljanne, rakas yleisö!”

Oma maa esitettiin juuri Minnesotassa, USAssa Minneapolis St. Paulin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, jossa paikalla olivat ohjaaja Markku Pölönen ja tuottaja Rimbo Salomaa. “Vastaanotto oli hieno,” Rimbo Salomaa kertoo ja jatkaa: “Kaikki näytökset ovat täällä Minneapolisin festivaaleilla olleet loppuunmyytyjä ja ihmisiä on jäänyt salin ulkopuolelle. Haastatteluosuudelle varatut ajat eivät riittäneet, vaan keskustelu on jatkunut virallisen tilaisuuden jälkeen. Yleisössä on ollut paljon suomalaistaustaisia sekä muita skandinaaveja.”

Oma maa -elokuva palkittiin vastikään kahdella Jussilla. Oona Airola sai Jussin parhaasta naispääosasta ja Antti Nikkinen parhaasta lavastussuunnittelusta. Markku Pölönen sai puolestaan Oma maa -elokuvasta Anjalankosken elokuvapalkinnon, joka jaettiin tänä vuonna 35. ja viimeisen kerran. Pölönen on saanut saman palkinnon aiemmin kahdesti.

Oma maa esitettiin maineikkaalla Santa Barbaran kansainvälisellä elokuvafestivaalilla Kaliforniassa helmikuussa. Paikalla olivat tuolloin edustamassa elokuvan päärooleja näyttelevät Konsta Laakso ja Oona Airola. Elokuva esitettiin myös Nordic Lights -elokuvafestivaalilla Seattlessa, Washingtonissa maaliskuussa 2019 ja Black Nights -elokuvafestivaalilla Tallinnassa viime marraskuussa. Festivaaleilla elokuva esitetään sen englanninkielisellä nimellä Land of Hope.

Elokuva on julkaistu juuri digitaalisesti sekä DVD- ja BluRay-formaateissa.

Oma maa perustuu Pölösen alkuperäisideaan. Hän on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Antti Heikkisen kanssa. Käsikirjoituksen dramaturgina on työskennellyt Paula Vesala. Solar Filmsin elokuvan ovat tuottaneet Rimbo Salomaa, Markus Selin ja Jukka Helle.

Elokuvan päärooleja näyttelevät Oona Airola ja Konsta Laakso. Merkittävissä sivurooleissa näyttelevät muun muassa Marjaana Maijala, Hannu-Pekka Björkman, Antti Virmavirta, Mika Nuojua, Sanna-Kaisa Palo, Marja Packalén, Helmi Linnosmaa, Arto Heikkilä ja Henri Tuominen.

Viimeisimmät artikkelit