Elokuvatuottajat varovaisen tyytyväisiä kulttuuriministeri Wallinin lausuntoon

Suomalaiset elokuvatuottajat valmistautuvat tekemään sovinnon kulttuuriministeri Stefan Wallinin kanssa.

Suomalaiset elokuvatuottajat ovat ilahtuneita kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin lausunnosta lauantain Aamulehdessä (7.10.).
Haastattelussa Wallin piti mahdollisena, että veikkausvoittovarojen jakosuhdetta korjattaisiin ja lakisääteiset menot, kuten kiinteistökulut, vapautuisivat lainmukaisille edunsaajilleen – kulttuurille, urheilulle ja nuorisotyölle.
”Koko elokuva-ala on ilmaissut huolensa kotimaisen elokuvan puolesta. Kaikki, niin tuottajat, elokuvatyöntekijät, näyttelijät, elokuvien levittäjät kuin elokuvateatterinomistajatkin ovat varovaisen tyytyväisiä ministerin lausuntoon”, toteaa elokuvatuottajien keskusliiton puheenjohtaja Lasse Saarinen.
Eduskunnassa on käyty kovaa keskustelua suunnitelmista käyttää veikkausvoittovaroja jakosuhdelain hengen vastaisesti. Myös veikkausvarojen edunsaajat, muun muassa urheiluväki, on ollut erittäin huolissaan hallituksen esityksestä. Yli 90 prosenttia kaikesta valtion liikunnan tuesta tulee veikkausvaroista, pitkän kotimaisen elokuvan tukija Suomen elokuvasäätiö saa tukirahansa kokonaan veikkaustuotoista.
”Tuotantosulku jatkuu edelleen, koska mitään konkreettista ei ole vielä tapahtunut, mutta on hyvä, että tunnelin päässä näkyy vähän valoa”, arvioi tuottaja Marko Röhr.
”On kaikkien edun mukaista löytää asiaan nopea ratkaisu, sillä ensi vuoden elokuvien valmisteluiden jäädyttäminen vaikuttaa jo nyt elokuva-alan työllisyyteen sekä yritysten talouteen.”
Elokuvan tuki on kasvanut vuodesta 2000 vajaat 35 prosenttia. Suomalaisen av-politiikan tavoite pohjoismaisesta tasosta on vielä kaukana. Vaikka elokuvan tekijät taistelevat käytännössä niukkenevin resurssein, on suomalaisen elokuvan suosio edelleen vahva.
”Olemme iloisia, että suuri yleisö ei ole kuluneen kuukauden aikana hylännyt kotimaista elokuvaa, ja on siten äänestänyt jaloillaan ja kukkaroillaan suomalaisen elokuvan jatkuvuuden puolesta”, tuottaja Claes Olsson iloitsee.
Tuotantosulussa olevat tuottajat seuraavat tilannetta. Veikkauksen edunsaajat luovuttavat kirjelmän veikkausvarojen käytöstä eduskuntaryhmien johdolle keskiviikkona 17. lokakuuta.
(Tiedote 8.10.2007)

Viimeisimmät artikkelit