Aleksi Mäkelä on nykypolven suomalaisista ohjaajista kerännyt ylivoimaisesti eniten katsojia

Suurten suomalaisten yleisöelokuvien ohjaaja, Solar Filmsin Aleksi Mäkelä sai 15 000 euron valtionpalkinnon.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin luovutti elokuvataiteen, kuvataiteen, muotoilun, rakennustaiteen ja valokuvataiteen valtionpalkinnot tiistaina 29. syyskuuta. Palkinnot ovat arvoltaan 15 000 euroa.

Valtion elokuvataidetoimikunnan palkintoperustelut

Rehellisesti voidaan sanoa, että Aleksi Mäkelä (s. 1969) on nykypolven suomalaisista elokuvaohjaajista tavoittanut elokuvillaan ylivoimaisesti eniten yleisöä, yhteensä yli kaksi miljoonaa katsojaa. Esikoinen Romanovin kivet valmistui 1993. Mäkelän elokuvia yhdistävät lajityypistä riippumatta miehinen näkökulma, reipas toiminta ja poikamainen huumori.
Häjyt-elokuvan voidaan sanoa aloittaneen kotimaisen elokuvan uuden nousun 330000 katsojallaan vuonna 1999. Huikea kotimainen elokuvamenestys Pahat pojat (2003) ylsi viidessä kuukaudessa ilmiömäisesti 615 000 katsojaan. Seuraavat Mäkelän ohjaukset Vares (2004) ja Matti (2006) olivat molemmat ensi-iltavuotensa katsojatilastoykkösiä. Kuluvan vuoden tammikuussa ensi-iltaan tullut Rööperi on Mäkelän yhdeksäs pitkä elokuva. Elokuva on ollut sekä arvostelu- että yleisömenestys. Useimmat Mäkelän ohjaamista elokuvista ovat myös olleet hänen alkuperäisideoitaan. Hänen kaltaistensa elokuvan ammattilaisten ansiosta kotimainen elokuva on saavuttanut vahvan asemansa.
Aleksi Mäkelä on poikkeuksellisen monitahoinen tekijä. Elokuvien lisäksi hän on ohjannut tv-sarjoja, mainoksia ja musiikkivideoita. Tv-sarjoissa genre on vaihdellut saippuasta draamaan. Muun muassa moneen otteeseen palkittu komediallinen draamasarja Muodollisesti pätevä (1998-2003) on pääosin Aleksi Mäkelän ohjaama.

Aleksi Mäkelän ohjaamat elokuvat

Rööperi (2009)
Älä unta nää, tv-elokuva (2008)
V2 Jäätynyt enkeli (2007)
Matti (2006)
Yksityisetsivä Vares (2004)
Pahat pojat (2003)
Lomalla (2000)
Talossa on Saatana, tv-elokuva (1999)
Häjyt (1999)
Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat (1994)
Romanovin kivet (1993)
Olinkin jo lähdössä, tv-elokuva (1990)
1249 km, tv-elokuva (1989)

Aleksi Mäkelä -elokuvien Jussit (8)

Romanovin kivet: äänisuunnittelu Paul Jyrälä
Esa ja Vesa: ohjaus Aleksi Mäkelä, miespääosa Juha Veijonen
Häjyt: miessivuosa Kalevi Haapoja
Lomalla: naispääosa Outi Mäenpää
Pahat pojat: kuvaus Pini Hellstedt, äänisuunnittelu Jyrki Rahkonen
Vares: leikkaus Kimmo Taavila

Aleksi Mäkelä -elokuvien kansainväliset palkinnot
Häjyt: Kirkon palkinto Lyypekin elokuvapäivillä 1999
Pahat pojat: Paras ohjaus (Aleksi Mäkelä) ja paras miespääosa (Peter Franzén, Niko Saarela, Lauri Nurkse, Jasper Pääkkönen ja Vesa-Matti Loiri) Brysselin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla 2003
Kirkon palkinto Lyypekin elokuvapäivillä 2003.

Aleksi Mäkelän ohjaamia tv-sarjoja

Muodollisesti pätevä (1998-2003)
30 x 23 min / komediadraama
Aleksi Mäkelän ohjaaman ja Venla Mäkelän käsikirjoittaman kulttisarjan kolmea tuotantokautta yhdistää kolme tekijää: Jonna Järnefelt, Outi Mäenpää ja pirullinen huumori. Jokaisessa jaksossa on 2-3 pientä tarinaa, “novellia” ja jokaisessa jaksossa on vähintään yksi “pien kuspää” (käsikirjoittajan ilmaisu). Kaikkiaan tarinoita kertyi 72. Vierailijoina maamme eturivin näyttelijöitä.
Jokainen tuotantokausi tuotti sarjalle Venlan tai useampia.

Kylmäverisesti sinun (2001-2004)
20 x 45 min / draama
Laadukas poliisisarja, jonka jokainen jakso perustuu todelliseen rikostapahtumaan. Käsikirjoittajina mm. Harri Virtanen, Pasi Lampela ja Veli-Pekka Hänninen. Sarjaa ohjasivat mm. Minna Virtanen ja Aleksi Mäkelä.
Palkintoja
, Venla 2002: paras miesnäyttelijä Ville Virtanen.
Media & Message 2002: palkinnot kategorioissa ohjelmatunnukset, paras käsikirjoitus, Grand Prix, Henkilökohtainen kunniakirja Lampelalle, Hänniselle ja Virtaselle.
Media ja Message 2004: fiktiot 1. palkinto.

Tähtitehdas (1998)
111 x 25 min / saippuasarja
Legendaarinen Kauniit ja rohkeat -tyylinen päivittäinen tv-sarja äänilevybisneksen ihmissuhdekiemuroista. Ohjaanina mm. Aleksi Mäkelä, Aku Louhimies, Antti Jokinen ja Markus Selin. Käsikirjoitusvastuun kantoivat suurimmaksi osaksi Kata Kärkkäinen ja Aleksi Bardy.

Peltiheikit (1995)
10 x 23 min / draama – komedia
Aleksi Mäkelän ohjaama komediallinen jatkuvajuoninen sarja kovan onnen autokorjaamosta ja sen ympärillä pyörivistä ihmisistä. Pääosissa kulttimainetta nauttivaa Vintiöt-ryhmää (Santeri Kinnunen, Samuli Edelmann ja Kari Hietalahti), vahvistuksina mm. Aake Kalliala, Risto Kaskilahti ja Jussi Parviainen. Käsikirjoittaja Heikki Vihinen, nykyään Tampereen Teatterin johtaja ja Kummeli-ryhmän jäsen.

Vintiöt (1994-1995)
33 x 25 min / sketsiviihdesarja
Ohjaaja Aleksi Mäkelän ja näyttelijöiden yhteinen ideariihi tuotti lähes ilman käsikirjoitusta legendaarisen tv-sarjan, joka nauttii kulttimainetta loppukiertuetta myöten. Sarjaa tehtiin ensin 26 jaksoa, joiden parhaat palat nähtiin uusintana kuusiosaisessa sarjassa Vintiöiden kosto.
Sarja ponnisti suomalaisen pöhköhuumorin jalanjäljiltä. Sarja oli suosittu ja erottui monien mielestä edukseen television lukuisten sketsiohjelmien joukosta ja muiden sketsiohjelmien tapaan levitti nuorison käyttöön uusia hokemia, kuten ”Asiaa!”

Vintiöt – ten years after (2003)
12 x 25 min / sketsiviihdesarja
Vintiöiden paluu kymmenen vuoden tauon jälkeen oli voitokas. Tällä kertaa sarja oli käsikirjoitettu ja aikataulutettu ammattimaisin ottein. Se ei kuitenkaan vienyt terää huumorilta, joka oli vähintään entisen veroista ja mahdollisimman pöhköä. Käsikirjoittajina toimivat näyttelijät Kari Hietalahti ja Niko Saarela. Aleksi Mäkelä ohjasi kaiken alusta loppuun, Pini Hellstedt kuvasi uskollisesti 44 jaksoa. Vakionäyttelijät pysyivät hekin mukana alusta loppuun: Santeri Kinnunen, Niko Saarela, Kari Hietalahti, Janus Hanski, Jussi Chydenius, Juha Veijonen ja Samuli Edelmann.

Äkkiä Anttolassa (1999)
10 x 23 min / sketsiviihde
Vintiöt-ryhmää vahvistettuna Aake Kallialalla. Hyvin keskeisesti mukana myös Eero Aho, Tiina Lymi ja avaruuspossut. Puhumattakaan isästä, joka kuljettaa poikaansa jääkiekkokassissa…
Samuli Edelmannin esittämä Karavaanari-laulu meni suoraan musikkivideoiden ja piilokappaleiden historiaan.

Trabant Express (1996-1997)
22 x 23 min / komedia – sketsiviihde
Vintiöiden Santeri Kinnunen ja Kari Hietalahti palasivat sketsiviihteeseen, vahvistuksena Silu Seppälä. Sarja tapahtuu kuvitteellisen tv-aseman puitteissa ja esittelee katsojalle kuolemattomia hahmoja, mm. “Jasso-Laamasen” ja suomalaiset suurhiihtäjät “Me Karpaasit”. Trabant-merkkinen henkilöauto on myös huomattavassa osassa.

Viimeisimmät artikkelit