Kummeli Alivuokralainen
Kiristystä ja sekoilua. Neljäs Kummeli-elokuva on hillitön farssi!
Alivuokralainen on Kummeleiden näkemys kiristyksestä, munuaissiirrosta kotioloissa, emansipaatiosta sekä järjettömästä sekoilusta käyttäen elokuvakeinona perinteistä farssia.
Synopsis
Munuaissiirtokirurgi Lauri Mustonen (Mikko Kivinen) ja yliopiston hyönteistutkija Pauli Bergström (Heikki Silvennoinen) asuvat arvokiinteistöä kaupungin kalleimmalla asuinalueella. Asunnon on jo vuosikausia omistanut vanharouva Lydia Molotova (Tuija Ernamo), joka ei ole nostanut herrojen vuokraa pitkiin aikoihin. Nyt rouva on kuitenkin antanut asunnon ennakkoperintönä veljenpojalleen vääpeli John Molotoville (Heikki Hela). joka päättää ensitöikseen nostaa kiinteistön vuokran pilviin ja muutattaa isotätinsä Lydia Molotovan herrojen asuntoon.
Siitä alkaa mielikuvituksellinen tapahtumaketju, jonka absurdi juoni kuljettaa yhteen törmääviä roolihahmoja tilanteesta toiseen vauhdikkaalla tavalla, joka on tunnusomaista Suomen suosituimmalle koomikkoryhmälle.
Alivuokralainen on myös menestysnäytelmä
Alivuokralainen-elokuva pohjautuu Timo Kahilaisen ja Heikki Vihisen alunperin tetatterilavalle kirjoittamaan näytelmään. Se on ollut huikea menestys Tampereen Teatterissa. Helmikuussa 2008 sen oli nähnyt jo yli satatuhatta katsojaa.
Kummeli-koomikkoryhmän lyhyt historia
Tamperelainen koomikkoryhmä Kummeli tunnetaan parhaiten samannimisestä TV2:n sketsiohjelmasarjasta (1991-2004) sekä menestyksekkäistä komediaelokuvista.
Kummeli syntyi keväällä 1991 Heikki Silvennoisen ja Olli Keskisen ideoimana. Kummeli-ryhmään kuului alusta asti myös Timo Kahilainen. Sketsejä ohjasi Matti Grönberg. Loppuvuodesta 1992 ryhmään oli liittynyt myös Heikki Hela. Televisiosarjat koostuivat lyhyistä, usein musiikkipainotteisista sketseistä, joissa yleensä samat henkilöhahmot esiintyivät jaksosta toiseen, varsinaista juonijatkumoa jaksojen välillä ei yleensä ollut.
1994 Kummeli oli suosionsa huipulla saaden parhaimmillaan yli 900 000 katsojaa. Kummelin näyttelijät ovat myös muusikoita, joten kesällä ryhmältä ilmestyi platinaa myynyt levy Artisti maksaa. Samana vuonna Europa Vision julkaisi kahdeksan myyntivideota, jotka sisälsivät Kummelin ensimmäisten tuotantokausien jaksoja vuosilta 1991–1993. Kummeli oli myös ensimmäinen Yleisradion tallennemyynnin tv-sarja, joka julkaistiin videona.
1995 alussa Olli Keskinen erosi Kummeli-ryhmästä. Ensimmäinen Kummeli-elokuva Kummeli Stories sisälsi lähinnä samoja sketsejä ja hahmoja kuin tv-sarja. Sen käsikirjoittajana oli Kummeli-ryhmään liittynyt Heikki Vihinen.
1996 ryhmä teki humoristisen poliisisarjan Lihaksia ja luoteja.
1997 esitettiin tv:ssä perinteistä Kummelia ja elokuva Kummeli Kultakuume tuli ensi iltaan. Se oli vuoden katsotuin kotimainen, jossa mielisairaalapotilas Elmeri Hautamäki lähtee hoitajansa Janne-Petteri Bromanin kanssa karkumatkalle mielisairaalasta etsimään Lapista isänsä, Kyrpä-Joosepin aarretta.
1998 ryhmä teki humoristisen lääkärisarjan Lääkärit tulessa.
1999–2000 Olli Keskinen oli palannut takaisin ryhmään ja Kummelia esitettiin uudessa muodossa studioyleisön edessä. Tämän jälkeen ryhmä teki huumorisarjat Mankeli (2000–2001) ja Jurismia! (2002)
2003 ja 2004 taitteessa esitettiin kuusi uutta Kummeli-jaksoa, jonka jälkeen alkoi Kummeli-dvd-boksien julkaiseminen.
2005 julkaistiin Paras A-ryhmä -boksi, joka sisältää kaikki Kummelit.
2007-2008 julkaistiin ns. Vanaja-dvd-trilogia: Lihaksia ja luoteja (2007), Kummeli – Lääkärit tulessa (2007), Kummeli – Jurismia! (2008).
Kolmas Kummeli-elokuva, Kummelin Jackpot oli 2006 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva Matin jälkeen. Päärooleissa olivat Kummeli-ryhmän ydinjäsenet Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen, Heikki Hela ja Heikki Vihinen.
Pääosien esittäjät ovat kaikki myös muusikoita
Kummeli Alivuokralaisen keskeisimmät näyttelijäat ovat Heikki Silvennoinen, Mikko Kivinen, Tiomo Kahilainen ja Heikki Hela.
Suomalainen pitkän linjan blueskitaristi-laulaja Heikki Johannes Silvennoinen (s. 27. huhtikuuta 1954, Kiviapaja) on tehnyt mittavan päivätyön sekä muusikkona että näyttelijänä. Uransa alkupuolelta 1970- ja 1980-luvuilta hänet muistetaan useiden legendaaristen yhtyeiden kitaristina ja lauluntekijänä. Silvennoinen oli myös perustamassa 1980-luvun lopulla ensimmäistä merkittävää englanninkielistä blues-rockia soittavaa Q. Stone -yhtyettä, joka noteerattiin myös maamme rajojen ulkopuolella. Samaan aikaan omaa vahvaa soolouraansa tehnyt Silvennoinen on kuulunut vuonna 2002 perustettuun SF- Blues -yhtyeprojektin peruskokoonpanoon. Suuren yleisön tietoisuuteen Silvennoinen nousi 1990-luvun alun Kummeli-ohjelman myötä, jossa hän näyttelemisen lisäksi kirjoitti sketsejä ja teki musiikkia. Päätoimisesti Heikki Silvennoinen toimii kuitenkin muusikkona – kitaristina, säveltäjänä sekä tuottajana.
Muusikko ja näyttelijä Heikki Hela (s. 1964, Aitolahti) on koulutukseltaan opettaja, Hänet palkittiin vuoden miessolisti-tulokkaana 1994 esikoisalbumistaan Kaikista kaikkein. Näyttelijänä hän voitti Jussi-palkinnon 2002 roolistaan elokuvassa Kahlekuningas.. Lisäksi hän oli miessivuosa-ehdokkaana 1998 elokuvasta Kummeli Kultakuume.
OHJAAJAN SANA ELOKUVASTA
Matti Grönberg haluaa painottaa elokuvan suvaitsevaisuutta ja humaania sanomaa.
Heikki Vihisen ja Timo Kahilaisen käsikirjoittama näytelmä Alivuokralainen on pyörinyt Tampereen Teatterissa täysille saleille jo viisi vuotta. Kyseessä on vauhdikas farssi, josta Timo Ja Heikki ovat muokanneet kummelityyppisen elokuvaversion.
Elokuva on saanut lukuisia uusia kohtauksia. Laurin ja Paulin asunto on sekä näytelmässä että elokuvassa keskeisessä asemassa, mutta asunnon lisäksi elokuvaan on kirjoitettu uusia kohtauksia Laurin ja Paulin työpaikoille, John Molotovin kumitelakomppaniaan, Robbanin Sisätilapoikien liikkeeseen, Bengt ”Pena” Palmbergin kartanoon ja Helsingin kaduille ja toreille.
Elokuvaversiossa on mukana kaksi näyttelijää, joilla on sama rooli sekä näytelmässä että elokuvassa. Ritva Jalonen on Laurin ex-vaimo Marketta, Tuija Ernamo on Lydia-täti kuten näytelmässäkin. Heikki Hela on näytelmäversiossa Carl-Robert Christian Palmberg eli Robban, mutta elokuvassa hän näyttelee munuaisvaivaisen vääpeli Molotovin roolin. Kaikki muut Alivuokralaisen roolit on miehitetty uudelleen.
Elokuvaversioon on lisätty myös muutamia uusia rooleja. Lydia-tädin kotiapulaisena touhuaa Inkeri Sortavala. Robbanin ex-rakastettuna kuvioita sekoittaa komearaaminen Alvaro. Bengt ”Pena” Palmberg ja hänen hovimestarinsa valottavat Robbanin menneisyyttä. Pienissä sivuosissa kankaalla vilahtavat myös Taneli Mäkelä, Leea Klemola ja Jukka Rasila tv-ryhmineen.
Ohjaajan näkökulmasta katsoen suurin haaste oli saada tämä hersyvä tarina kerrottua omana itsenäisenä teoksena elokuvan keinoin, ilman tunnetta, että kysymyksessä on menestyneen näytelmän halpa valkokangaskopio. Ensimmäinen askel tähän suuntaan oli tietysti näytelmäkäsikirjoituksen muokkaus toimivaksi elokuvakäsikirjoitukseksi. Tässä tehtävässä Timo Kahilainen ja Heikki Vihinen onnistuivat mainiosti, käsikirjoitus on monitasoinen, rikas, vauhdikas sekä huomattavan visuaalinen. Elokuva poikkeaa muutamissa oleellisissa kohdissa menneistä Kummelituotoksista. Alatyylinen ilmaisu loistaa lähes tyystin poissaolollaan, irtovitsejä ja sketsejä ei ole sisäänrakennettu, tarina on ehjä ja yhtenäinen kokonaisuus. Ylenmääräinen parroilla ja peruukeilla pelleily on pudotettu minimiin.
Kummelille luonteenomainen lämminhenkinen ja tarkkanäköinen ihmistyypittely on tallella sekä oivaltava ja napakka dialogi. Elokuvaversiossa Mikko Kivisen esittämä munuaiskirurgi Lauri Mustonen on nostettu selvästi päähenkilöksi. Tarina kerrotaan hänen näkökulmastaan, hänen sisäisestä muuttumisleikistä omiin pinttyneihin tapoihin kangistuneesta fossiilista suvaitsevaiseksi lähimmäiseksi.
Mikko Kivinen tulkitsee Laurin roolin aidosti ja hillityn luonnollisesti, häneen vaikeaan tilanteeseensa on helppo samastua ja Laurin vaikeudet saavat katsojan sympatiat puolelleen. Laurin asuinkumppani Heikki Silvennoisen esittämä Pauli on herkkä hyönteistutkija, mutta yllättävän sopeutuvainen uusiin haasteisiin, näin ollen hyvä vastapeluri konservatiiviselle ja yksioikoiselle Laurille. Yhdessä Pauli ja Lauri luovat elokuvalle vakaan ja uskottavan pohjan, jonka varaan tarinan yllättävät käännökset on turvallista rakentaa.
Elokuvan pahis on Heikki Helan esittämä vääpeli John Molotov jonka älytön öykkäröinti kääntyy pikkupojan isotteluksi, vääpeli, jonka ihmissuhdetaidot ja terveys ovat nollassa, vääpeli, joka löytää rakkauden ja rauhan. Robbanin sisätilapojat muodostavat ajalle tyypillisen homonelikon, jota johtaa Timo Kahilaisen näyttelemä Robban, joukon älykkö. Heikki Vihinen näyttelee Maccea, joka on isokokoinen kaunosielu. Rafu on Risto Korhonen, johon on kasattu kaikki homomiehen kliseet. Kikke alias Jasper Pääkkönen on ns. normaali.
Tämän nelikon kohtauksissa on tanssillisia ja hyvin kuvauksellisia aineksia.
Alivuokralainen-elokuva ei ole niin farssimainen kuin näytelmäversio, elokuva on vauhdikas ja kohtaukset ovat lyhyitä, mutta kokonaisuus on lähempänä komediaa. Näyttelijöiden ilmaisua on pienennetty näytelmään verrattuna kohtuullisen paljon. Kummelin Alivuokralainen on koko perheen elokuva ja se tavoittaa vanhojen Kummelifanien lisäksi aivan uusia katsojaryhmiä. Elokuvan johtoajatuksena on humaani suvaitsevuuden sanoma.
Ystävällisin terveisin
Matti Grönberg
ohjaaja
ROOLEISSA mm.
Pauli – Heikki Silvennoinen
Lauri – Mikko Kivinen
Robban – Timo Kahilainen
John Molotov – Heikki Hela
Lydia Molotova – Tuija Ernamo
Inkeri Sortavala – Mari Turunen
Marketta – Ritva Jalonen
Hirvonen – Jussi Lampi
Pena – Oiva Lohtander
Macce – Heikki Vihinen
Rafu – Risto Korhonen
Kikke – Jasper Pääkkönen
Rautiainen – Leea Klemola
Yövartija – Juha Veijonen
Butler – Auvo Vihro
Juontaja – Jukka Rasila
Mies huoltsikalla – Taneli Mäkelä
John 5v. – Riku Ustinov
ENSI-ILTA
12.9.2008
OHJAUS
Matti Grönberg
TUOTTAJA
Markus Selin ja Jukka Helle / Solar Films Oy
KÄSIKIRJOITUS
Timo Kahilainen ja Heikki Vihinen
KUVAUS
Jari Mutikainen
LAVASTUS
Sattva-Hanna Toiviainen
PUVUSTUS
Jaana Aro
MASKEERAUSSUUNNITTELU
Hannele Herttua
ÄÄNI
Seppo Vanhatalo
MUSIIKKI
Kummelit
LEIKKAUS
Kimmo Taavila
KUVAUKSET
Heinä-elokuu 2007 ja maaliskuu 2008 (Tansania)
RAHOITTAVA TV-YHTIÖ
Yle / TV2
TUOTANTOBUDJETTI
1.3 milj. €
ELOKUVASÄÄTIÖN TUKI
280 000 €
MARKKINOINNIN YHTEISTYÖKUMPPANIT
Veikkaus ja Hesburger
IKÄRAJA
7 vuotta
väri / 35 mm / 1,85:1 / Dolby Digital / 104 min