Ravintolasta kaikki alkoi

Jari Komulainen on Selinin ystävä jo 1980-luvulta. He olivat kämppäkavereita Seaside-hotellissa vuoden ajan. Komulaisen yhtiö oli Solar Filmsin alivuokralainen Kiviaidankadulla viisi vuotta.

 

Muistan kuin eilisen päivän Solarin synnyinhetken. Istuimme Unioninkadun Coloradon legendaarisessa kulmapöydässä, missä moni muukin tärkeä päätös on saanut alkunsa. Coliksen perustimme 20 vuotta sitten, mukana oli värikäs liikkuvan kuvan liikemies Markus Selin.
Elettiin edellistä lamakautta, joten vuokrat olivat edullisia. Asuimme naapureina uutuuttaan hohtavissa Hotelli Seasiden sviiteissä, itse olin silloin matkailualalla ja hotellin eteen olin parkkeerannut ensimmäisen sukellusveneeni.

Jari Komulainen, Antti Raunio ja Jukka Ylitalo

Poikamiehinä ravintolalaskumme alkoivat olla melko suureellisia, joten niitä pienentääksemme perustimme oman kuppilan. Ravintolan esimieheksi palkkasimme Karttusen Mikan, jolla on monipuolista osaamista alalta kuin alalta. Mika oli ollut töissä muutaman kuukauden, kun Markus ilmoitti kulmapöydän meetingissä, että Karttunen astuu nyt sitten elokuva-alan palvelukseen. Tuli kiire hakea uutta päällikköä Coloradoon.

20 vuotta meni kuin siivillä. Pidin omaa toimistoani Solarin toimiston hyyryläishuoneessa Kiviaidankadulla, Konelan vanhoissa tiloissa Larussa. Sainkin aitiopaikalta seurata aloittelevan tuotantoyhtiön suruja ja iloja. Iloihin kuului mainio porukka, Taina, Pinka, Rampe, Jokisen Antti ym.

Solarin ensimmäinen ja edelleen mielestäni paras elokuva on Esa Ja Vesa, Poten (Heikki Vihisen) hieno kässäri toimi kuin junan vessa, samoin innostavat näyttelijät. Toin tähän elokuvaan oman panokseni, kuten moniin muihinkin Solarin tuotantoihin. Erilaista rekvisiittaa tarvittiin, ohjeet olivat aina samat: heti ja ilman kuluja.

nyttkuva-2017-04-25-kello-20.01.02
Esa ja Vesa – Auringonlaskun ratsastajat: Vesa Mäkelä ja Antti Litja

Edelleen jännitän uusien leffojen katsojalukuja ensimmäisen viikon jälkeen ja luen arvostelut heti kun ne ilmestyvät. Firma näkyy nykyäänkin voivan hyvin, ja miksei voisi.

Toivotan onnea seuraaville 20 vuodelle.