Elokuvatuottajat lopettivat tuotantosulun saatuaan vetoapua eduskunnasta
Kahden kuukauden painostus tuotti riittävästi takeita elokuvan lisärahoituksesta.
Kotimaisten näytelmäelokuvien tuottajat ovat päättäneet lopettaa 3. syyskuuta julistamansa tuotantosulun, jonka kärki oli suunnattu valtion elokuvarahoituksesta vastaavaan kulttuuriministeriin Stefan Walliniin.
Tuottajat toteavat yksimielisesti, että sulun virittämä keskustelu on tehnyt tehtävänsä ja elokuva on saamassa kipeästi tarvitsemaansa lisätukea ensi vuodeksi.
Vaikka lopullinen sinetti lisärahoituksesta puuttuu, tuottajat eivät enää epäile vaatimustensa toteutumista loppuvuoden budjettikäsittelyssä. Eduskunnan sivistysvaliokunta ja tarkastusvaliokunta esittävät näet molemmat, että veikkausvoittovarat käytettäisiin edunsaajien varsinaisen toiminnan tukemiseen, ei tilakustannuksiin.
Hallituksen budjettiesityksessä veikkausvoittorahoista on varattu Kansallisteatterin lainakuluihin sekä kulttuuriyhteisöjen käytössä oleviin valtion toimitilojen vuokriin yli 21,3 miljoonaa euroa, jotka tulisi vapauttaa kulttuuri- ja urheilutoiminnan tukemiseen.
Suomen elokuvasäätiöllä on tarkka näkemys elokuvalle kuuluvasta lisätuesta. Se esitti viime viikolla eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle, että elokuvan tuotantoon ja levitykseen lisätään 4 149 000 euroa vuoden 2008 talousarvioesitykseen.
Lisäksi säätiö haluaa, että hallitus velvoitetaan laatimaan suunnitelma elokuvatuotannon määrärahojen nostamiseen hallitusohjelman mukaisesti 27 miljoonaan euroon vuoteen 2011 mennessä.
Säätön toimitusjohtaja Irina Krohn on luvannut tuottajille nostaa yksittäisen elokuvan maksimituen 700 000 eurosta 840 000 euroon.
Edellä mainituilla perusteilla tuottajat katsovat, että mahdollisuudet rahoittaa ensi vuoden elokuvatuotantoja ovat paljon paremmat kuin kaksi kuukautta sitten, jolloin kulttuuriministeriltä perättiin hänen lupaamaansa 1,2 miljoonan euron lisätukea.
Elokuvatuottajat yhdessä rintamassa:
Aleksi Bardy (Helsinki-filmi), Jörn Donner (Jörn Donner Productions), Jesse Fryckman (Bronson Club), Matti Halonen (FS Film), Jarkko Hentula (Juonifilmi), Tahvo Hirvonen (Pettufilmi), Riina Hyytiä (Filmiteollisuus), Petri Jokiranta, Tero Kaukomaa (Blind Spot Pictures), Aki Kaurismäki (Sputnik), Timo Koivusalo (Artista Filmi), Nina Koljonen (MRP Matila Röhr Productions), Johannes Lassila (Also Starring), Peter Lindholm (Petfilms), Jenni Lähteenmäki (Suomen Filmiteollisuus SF), Auli Mantila (DO Films), Ilkka Matila (MRP Matila Röhr Productions), Ilkka Mertsola (Sputnik), Kai Nordberg (Making Movies), Claes Olsson (Kinoproduction), Liisa Penttilä (Edith film), Mika Ritalahti (Silva Mysterium), Harri Räty (Lasihelmi Filmi), Marko Röhr (MRP Matila Röhr Productions), Lasse Saarinen (Kinotar), Satu Sadinkangas (Suomen Filmiteollisuus SF), Rimbo Salomaa (Kinotar), Kari Sara (Dada-Filmi), Markus Selin (Solar Films), Hannu Tuomainen (Cinemaker), Juha Wuolijoki (Snapper Films)
Suomen Filmikamari kiittää elokuvatuottajia
Suomen Filmikamari on tyytyväinen elokuvatuottajien päätökseen lopettaa tuotantosulku.
Filmikamari kiittää tuottajia pitkään jatkuneen elokuvan rahoituskriisin nostamisesta esille. Keskustelun avaus elokuvarahoituksen riittämättömyydestä on ansiokkaasti tuonut julkisuuteen suomalaisen kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön julkisen rahoituksen ongelma-kohtia myös elokuva-alaa laajemmin.
Elokuvatuottajien protestin myötä lukuisat kansanedustajat yli puoluerajojen ovat tuominneet yksimielisesti veikkausvoittovarojen käytön budjettimenoihin jakosuhdelain hengen vastaisena.
”Tuotantosulun päättyminen on elokuvateattereille helpotus”, toteaa Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen. ”Kotimainen elokuva on teattereille elintärkeä. Viime vuonna kotimaisen elokuvan katsojaosuus oli noin 23 %, pienillä paikkakunnilla varovaisenkin arvion mukaan yli 50 %.”
”Jos nykyinen elokuvateatterikanta halutaan säilyttää, olisi ensiarvoisen tärkeää huolehtia kotimaisen elokuvan riittävästä rahoituksesta. Valtion näkökulmasta kyse on edullisesta tavasta pitää kuntien palvelutasoa yllä”, Koistinen muistuttaa.
Elokuvateatterit ja elokuvien levittäjät ovat tukeneet tuotantosulkua. Tuottajien tuskastuminen vuosikymmeniä kestäneeseen rahoitukseen riittämättömyyteen on ymmärretty hyvin.
”Katseet kääntyvät nyt eduskuntaan. Veikkausvoittovarojen oikeasta käytöstä päättävät hyvin informoidut kansanedustajat – tiedon ja tahdon puutetta ei pitäisi olla. Myös hallituksen on pidettävä kiinni hallitusohjelman kirjauksesta, että kotimaisen elokuvatuotannon julkista rahoitusta vahvistetaan”, muistuttaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Raija Nurmio.