LAKOTA-KANSAN NAISISTA JA HEIDÄN YMPÄRISTÖTAISTELUSTAAN KERTOVA DOKUMENTTI KATSOTTAVISSA NYT

Vesi on elämä – Standing Rockin naiset Yle Teemalla 26.5.2022 ja nyt Yle Areenassa. Dokumentti on palkittu useilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvasta Lakota-kansasta kertova dokumentti Vesi on elämä – Standing Rockin naiset tulee Suomen TV-ensi-iltaan Yle Teemalla 26.5.2022 kello 21.00. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa 23.5.-20.8.2022.

Elokuva on esitetty englanninkielisellä nimellään End of the Line: The Women of Standing Rock useilla kansainvälisillä festivaaleilla sekä Suomessa. Elokuvan on ohjannut Shannon Kring ja se on yhdysvaltalaisen Red Queen Median sekä suomalaisten Playart Productionsin ja Solar Filmsin yhteistuotantoa. Elokuvan TV-ensi-ilta oli Al Jazeera English -kanavalla marraskuussa 2021.

Elokuva on saanut kansainvälisiä tunnustuksia, joita ovat mm. kunniamaininta Wild & Scenic -elokuvafestivaalilla, Tom Brandau Excellence -huomionosoitus Humanitarian Cinema Award -palkinnon yhteydessä sekä Best of Fest -palkinto kansainvälisellä Minneapolis-St.Paul-festivaalilla. Myös arvovaltainen Forbes-lehti on kirjoittanut elokuvasta.

End of the Line: The Women of Standing Rock kertoo pohjoisamerikkalaisen Lakota-alkuperäiskansan naisista, jotka vaarantavat henkensä yrittäessään pysäyttää Dakota Access -öljyputken rakennustyöt omien maidensa halki suurilla tasangoilla Standing Rock -reservaatissa Pohjois-Dakotassa, Yhdysvalloissa. Putki kulkee Standing Rock -reservaatin alueen pyhien alueiden ja hautausmaiden halki ja sen pelätään saastuttavan alueen Missouri-joen sekä sen ympäristön.

End of the Line: The Women of Standing Rock on myös kertomus Amerikan alkuperäiskansojen kokemasta järjestelmällisestä ja rakenteellisesta sorrosta ja väheksynnästä, taloudellisesta ja sosiaalisesta alempiarvoisuudesta sekä väheksyvästä kohtelusta, joka jatkuu edelleen.

Alkuperäiskansojen järjestämät mielenosoitukset keväällä 2016 ylittivät uutiskynnyksen ympäri maailmaa. Dokumentaristi Shannon Kring oli paikalla mielenosoitusten alussa ja kuvasi niiden etenemisen aina pakkopurkuun saakka. Dokumentin tapahtumat alkoivat, kun viisi Standing Rock -sioux-kansan jäsentä perusti rauhanomaisen leirin protestiksi Dakota Access -öljyputkelle huhtikuussa 2016. Sioux-kansan mukaan öljyputki on musta myrkkykäärme, josta heidän esi-isänsä varoittivat. Lakotat kuuluvat sioux-kansaan.

Mielenosoitusreportaasin sijaan keskeiseksi nousikin tarina Lakota-kansan naisista ja heidän taistelustaan ylikansallista öljyjättiä vastaan ja omien oikeuksiensa puolesta. Dokumentti on myös universaali kertomus siitä, kuinka alkuperäiskansat ympäri maailmaa joutuvat edelleen taistelemaan oikeudestaan puhtaaseen veteen, maankäyttöön sekä elämäntapaansa.

Elokuvan jälkityöt on tehty Suomessa ja sen maagisen musiikin ovat säveltäneet Ville Tanttu ja Neil Kring. Elokuvan ovat leikanneet Lesley Kubistal ja Joona Louhivuori. Elokuvaa ovat Suomessa tukeneet Suomen elokuvasäätiö, YLE ja AVEK.

Ohjaus
Shannon Kring

Tuotanto
Shannon Kring, Sophia Ehrnrooth ja Pearl Daniel-Means

Vastaavat tuottajat
Pearl Daniel-Means
Sophia Ehrnrooth
Markus Selin
Jukka Helle
Shannon Kring
Tzo’-Nah
Marc Gerke
Amanda Romania
Nick Polizzi
Ashley Gates Jansen

Henkilöt elokuvan esiintymisjärjestyksessä
Wašté Win Young
Phyllis Young
LaDonna Brave Bull Allard
Pearl Daniel-Means
Linda Black Elk, PhD
Amy Goodman
Madonna Thunder Hawk
Sky Roosevelt-Morris
Floris White Bull
Sara Jumping Eagle, MD
Vanessa “Sioux-Z” Dundon
Kristen Tuske
Zintkala Mahpiya Win Black Owl
Frances Zephier
Frances “Punchy” Hart

Kuvaus
Marc Gerke

Leikkaus
Lesley Kubistal
Joona Louhivuori, F.C.E.

Musiikki
Ville Tanttu
Neil Kring

Tuotanto
Red Queen Media
Playart Productions
Solar Films

Televisiointi, Suomi
Yle

Viimeisimmät artikkelit