EMMY-EHDOKKUUS SOLAR FILMSIN JA PLAYART PRODUCTIONSIN DOKUMENTILLE END OF THE LINE – THE WOMEN OF STANDING ROCK

Lakota-kansan naisista kertova dokumentti on palkittu useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Dokumentti katsottavissa Yle Areenassa.

Solar Filmsin ja Playart Productionsin dokumentti End of the Line – The Women of Standing Rock on saanut arvostetun Emmy-ehdokkuuden. Dokumentti on tuotettu yhteistyössä suomalaisten tuotantoyhtiöiden ja yhdysvaltalaisen Red Queen Median kanssa. Elokuvan on ohjannut yhdysvaltalainen Shannon Kring. Vuosittain jaettavat TV-alan arvostetuimmat palkinnot jaetaan New York Cityssä ja tänä vuonna jaettavat, järjestyksessään 43. dokumentti-Emmyt jaetaan 29.9.2022.

End of the Line – The Women of Standing Rock -dokumentti kertoo Amerikan alkuperäisasukkaisiin kuuluvan Lakota-heimon taistelusta oman maansa puolesta. Se on ehdolla uutis- ja dokumenttialan Emmy-palkintoon (News & Documentary Emmy 2022) yhteiskunnallisten aiheiden kategoriassa Outstanding Social Issue Documentary.

Lisätietoa ehdokkuuksista näet täältä:
News 2022 Nominees (Documentaries) – The Emmys
https://theemmys.tv/news-43rd-nominations/

Ohessa Hollywood Reporterin juttu aiheesta:
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/national-academy-of-tv-arts-sciences-announces-2022-news-documentary-emmy-nominees-1235188293/

Palkinnonjakoseremoniaa voi seurata striimattuna osoitteesta: Watch.TheEmmys.TV.
Lisätietoa striimistä ja alustoista saa täältä: https://theemmys.tv/news-43rd-nominations/

Dokumentin TV-ensi-ilta oli Al Jazeera English -kanavalla marraskuussa 2021. Suomessa elokuva on katsottavissa Yle Areenassa 17.12.2022 (päivitetty 19.9.) saakka nimellä Vesi on elämä – Standing Rockin naiset. Lisäksi elokuva on esitetty DocPoint-elokuvafestivaalilla Suomessa sekä useilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Elokuvan tuottaja, Playart Productionsin Sophia Ehrnrooth kertoo elokuvan eri vaiheista seuraavaa: ”Tämän dokkarin tuottamisen myötä olen oppinut paljon mm. peräänantamattomuudesta, rohkeudesta ja omien rajoituksien ylittämisestä, onnistumisista ja vastoinkäymisistä, surusta, epätoivosta ja tietenkin elokuvan tuottamisesta. Standing Rockin vesitaisteluissa naiset lähtivät ensin barrikadeille ja miehet seurasivat.”

Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle iloitsee dokumentin vastaanotosta: “Solarille on aina ollut tärkeää, että elokuvat puhuttelevat yleisöään. Dokumenttihankkeissa olemme olleet mukana ainoastaan rajoitetusti ja tarkalla seulalla, ja on hienoa, että ponnistelumme yhdessä koko End of the Linen mahdollistaneen tekijätiimin kanssa saivat aikaan elokuvan, joka onnistui pääsemään dokkarimaailman ykköskastiin!”

Tuottaja Markus Selin iloitsee hänkin Emmy-ehdokkuudesta: “On suuri kunnia, että yhteistyödokumenttimme on päätynyt Emmy-ehdokkaaksi. Elokuva kertoo tärkeästä aiheesta ja on hienoa, että kansainväliset tahot ovat löytäneet sen.”

Elokuva on saanut kansainvälisiä tunnustuksia, joita ovat mm. kunniamaininta Wild & Scenic -elokuvafestivaalilla, Tom Brandau Excellence -huomionosoitus Humanitarian Cinema Award -palkinnon yhteydessä sekä Best of Fest -palkinto kansainvälisellä Minneapolis-St.Paul -festivaalilla. Lisäksi ohjaaja Shannon Kring on ehdolla Humanitas-palkintoon. Elokuva oli myös ehdolla brittiläisen Sandford St. Martin’s Trust -palkintoon.

https://wildandscenicfilmfestival.org/
https://www.human-family.org/2021/12/15/ndhrff5-award-winners-announced/
https://mspfilm.org/
Humanitas Prize 2022 Nominees Revealed – Deadline
https://sandfordawards.org.uk/2022-shortlists/

Ohessa arvovaltaisen Forbes-lehden kirjoittama juttu elokuvasta.
Documentary ‘End Of The Line’ Chronicles Women In Dakota Access Pipeline Battle (forbes.com)


Elokuvasta

End of the Line: The Women of Standing Rock kertoo pohjoisamerikkalaisen Lakota-alkuperäiskansan naisista, jotka vaarantavat henkensä yrittäessään pysäyttää Dakota Access -öljyputken rakennustyöt omien maidensa halki suurilla tasangoilla Standing Rock -reservaatissa Pohjois-Dakotassa, Yhdysvalloissa. Putki kulkee Standing Rock -reservaatin alueen pyhien alueiden ja hautausmaiden halki ja sen pelätään saastuttavan alueen halki kulkevan Missouri-joen sekä sen ympäristön.

End of the Line: The Women of Standing Rock on myös kertomus Amerikan alkuperäiskansojen kokemasta järjestelmällisestä ja rakenteellisesta sorrosta ja väheksynnästä, taloudellisesta ja sosiaalisesta alempiarvoisuudesta sekä väheksyvästä kohtelusta, joka jatkuu edelleen.

Alkuperäiskansojen järjestämät mielenosoitukset keväällä 2016 ylittivät uutiskynnyksen ympäri maailmaa. Dokumentaristi Shannon Kring oli paikalla mielenosoitusten alussa ja kuvasi niiden etenemisen aina pakkopurkuun saakka. Dokumentin tapahtumat alkoivat, kun viisi Standing Rock -sioux-kansan jäsentä perusti rauhanomaisen leirin protestiksi Dakota Access -öljyputkelle huhtikuussa 2016. Sioux-kansan mukaan öljyputki on musta myrkkykäärme, josta heidän esi-isänsä varoittivat. Lakotat kuuluvat sioux-kansaan.

Mielenosoitusreportaasin sijaan keskeiseksi nousikin tarina Lakota-kansan naisista ja heidän taistelustaan ylikansallista öljyjättiä vastaan ja omien oikeuksiensa puolesta. Dokumentti on myös universaali kertomus siitä, kuinka alkuperäiskansat ympäri maailmaa joutuvat edelleen taistelemaan oikeudestaan puhtaaseen veteen, maankäyttöön sekä elämäntapaansa.

Elokuvan jälkityöt on tehty Suomessa ja sen maagisen musiikin ovat säveltäneet Ville Tanttu ja Neil Kring. Elokuvan ovat leikanneet Lesley Kubistal ja Joona Louhivuori. Elokuvaa ovat Suomessa tukeneet Suomen elokuvasäätiö, YLE ja AVEK.

Viimeisimmät artikkelit