Vahvat näyttelijät tähdittävät Puhdistus-elokuvaa

Sofi Oksasen Puhdistus-romaanin elokuvaversion ensi-ilta on syksyllä 2012.

Kotimaisia ja ulkomaisia palkintoja keränneen Puhdistuksen tuottaa elokuvaksi suomalainen Solar Films yhdessä virolaisen Taska Filmin kanssa. Suomessa elokuvan levitysyhtiö on Nordisk Film.
Kansainvälisiä esitysoikeuksia myy tanskalainen TrustNordisk.

Ensi-iltansa syksyllä 2012 saavan Puhdistuksen ohjaa Antti Jokinen, jonka esikoiselokuva, Oscar-voittaja Hilary Swankin tähdittämä The Resident tuli ensi-iltaan aiemmin tänä vuonna. Kokonaan Virossa kuvattavan Puhdistuksen pääkuvausjakso kestää marraskuun alkuun. Elokuussa kuvattiin viisi päivää ja joulun alle jää kolme päivää.

Suomenkielisen elokuvan keskeiset näyttelijät ovat Liisi Tandefelt (Vanha Aliide), Amanda Pilke (Zara),
Laura Birn (nuori Aliide), Krista Kosonen (Ingel), Peter Franzén (Hans), Tommi Korpela (Martin), Jaanika Arum (Katja), Kristjan Sarv (Pasa) ja Jarmo Mäkinen (Lavrenti).

Suomalaiset tuottajat ovat Jukka Helle ja Markus Selin, virolaiset Kristian Taska ja Maria Avdjushko.
Sofi Oksanen on yksi kolmesta executive-tuottajasta Jesse Fryckmanin ja Szilvia Molnarin ohella.

Puhdistuksen ovat Oksasen romaanin pohjalta käsikirjoittaneet Marko Leino ja Antti Jokinen. Kuvaaja on Rauno Ronkainen.

Synopsis
Puhdistus on henkeäsalpaava jännityskertomus kahdesta naisesta, joita varjostaa ja yhdistää heidän oma häpeällinen menneisyytensä.
Ikääntynyt Aliide Truu asuu yksin taloaan Viron maaseudulla 1992. Maa on itsenäistynyt edellisenä vuonna ja maareformi on alkanut. Eräänä iltana hän löytää pihaltaan nuoren naisen. Zara pakenee Venäjän mafiaa, joka oli pitänyt häntä seksiorjanaan.

Molemmat ovat selviytyjiä. Aliiden mieleen nousevat repivät muistot nuoruuden traagisesta rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät hänen lähimpiensä kohtalon.
Omiin epätoivoisiin ratkaisuihinsa pakotetun Zaran tilanne puolestaan osoittaa, että vaikka aika on toinen, vaino ei ole loppunut, muuttanut vain muotoaan.
Puhdistuksen syvintä ydintä on petos, johon epätoivoiset tunteet ajavat. Se avaa myös Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun kokemusten kautta. Se antaa äänen sodan, kommunismin ja sorron uhreille.

Palkittu romaani ja kirjailija
Puhdistus on voittanut lukuista kirjallisuuspalkintoja. Kansainvälisesti merkittävimmät ovat Pohjoismaiden Neuvoston Kirjallisuuspalkinto, ranskalaiset Le Prix du Roman Fnac ja Prix Femina Étranger sekä Eurooopan Kirjallisuuspalkinto. Britannian Sunday Times valitsi Puhdistuksen yhdeksi vuoden 2010 tärkeimmistä kirjoista. Suomessa Oksanen voitti Puhdistuksella kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2008 ja Runeberg-palkinnon 2009. Viron suurin sanomalehti Postimees nimesi Sofi Oksasen vuoden henkilöksi 2009. Viron presidentti Toomas Ilves myönsi Oksaselle Marianmaan ristin ritarikunnan IV luokan kunniamerkin 2010.

Viimeisimmät artikkelit