Sauna kilpailee Suomen ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta

Bronson Clubin tuottama ja A.J. Annilan ojaama kauhuelokuva Sauna valittiin Suomen ehdokkaaksi tämän vuoden Pohjoismaiden elokuvapalkintokisassa. Bronson Club on Solar Filmsin uusin tytäryhtiö.

Ehdokkaat Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2009 elokuvapalkinnon saajaksi ovat:

• Suomesta Sauna, ohjaus AJ Annila, käsikirjoitus Iiro Küttner, tuotanto Tero Kaukomaa & Jesse Fryckman (Bronson Club)
• Ruotsista Light Year (Ljusår), ohjaus Mikael Kristersson, käsikirjoitus Mikael Kristersson, tuotanto Lisbet Gabrielsson (Lisbet Gabrielsson Film ja Pica Film)
• Norjasta North (Nord), ohjaus Rune Denstad Langlo, käsikirjoitus Erlend Loe, tuotanto Sigve Endresen (Motlys)
• Tanskasta Antichrist, ohjaus Lars von Trier, käsikirjoitus Lars von Trier, tuotanto Meta Louise Foldager (Zentropa Entertainments23)
• Islannista The Amazing Truth about Queen Raquela, ohjaus Olaf de Fleur, käsikirjoitus Olaf de Fleur ja Stefan Schaefer, tuotanto Olaf de Fleur, Stefan Schaefer, Helgi Sverrisson ja Arleen Cuevas (Poppoli Pictures)

Elokuvapalkinto on arvoltaan 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa ja se jaetaan voittajaelokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Vuoden 2009 elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan 21. lokakuuta. Palkinto luovutetaan voittajalle Tukholmassa 27.10. Pohjoismaiden neuvoston istunnossa.
Elokuvapalkinto jaetaan tänä vuonna jo kuudetta kertaa. Palkintoa hallinnoi Pohjoismaiden neuvoston puolesta Nordisk Film & TV Fond.

Suomalaisen ehdokkaan vuoden 2009 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi on valinnut kansallinen palkintolautakunta, jonka varsinainen jäsen on toimittaja Johanna Grönqvist ja varajäsen toimittaja Kati Sinisalo. Palkintolautakunnan perustelut ehdokasasettelulle:

”Sauna etsii ja raivaa uusia polkuja suomalaisessa elokuvakulttuurissa. Se on kunnianhimoinen kauhuelokuva, joka efektien ja säikyttelyn sijaan keskittyy oman maailman ja vahvan tunnelman luomiseen. Sauna on rakennettu koskemattomalle maaperälle – joka välillä upottaa suon lailla. Joka tapauksessa Sauna todistaa, että myyttiseen suomalaiseen synkkyyteen syvälle juurtuneita synnin, katumuksen ja sovituksen teemoja voi lähestyä myös suomalaiselle elokuvalle tähän asti kovin vieraassa kauhugenressä.”

Palkittavan elokuvan valitsee kansallisista palkintolautakunnista koostuva pohjoismainen jury, jossa on viisi varsinaista jäsentä, eli Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin kansallisten palkintolautakuntien jäsenet. Jury kokoontuu ja katselee kaikki ehdokkaat yhdessä, ja julkistaa päätöksensä 21. lokakuuta.

Pohjoismainen palkintolautakunta:
Toimittaja Johanna Grönqvist – Suomi
Elokuvakriitikko Eva af Geijerstam – Ruotsi
Elokuvakriitikko Le LD Nguyen – Norja
Lehtori Anne Jerslev – Tanska
Kirjailija Sigurjón B. Sigurðsson – Islanti

Viime vuoden tapaan kaikki pian julkistettavat ehdokaselokuvat esitetään syksyllä yleisölle tapahtumissa, joita järjestetään ympäri pohjoismaita.

Suomessa elokuvanäytökset ovat osa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistoa (www.hiff.fi). Näytöksiä järjestetään Helsingissä ja Tampereella ja festivaalille saapuu myös elokuvantekijävieraita. Näytösaikataulu julkistetaan syyskuun alussa.

Viimeisimmät artikkelit