Pihla Viitala pääsi nuorten eurooppalaisten näyttelijöiden Shooting Stars-kymmenikköön

Rööperi-elokuvan naispääosan esittäjä Pihla Viitala on valittu yhdeksi vuoden 2010 Shooting Stars -näyttelijöistä.

Shooting Stars on European Film Promotionin ohjelma, jossa 10 kansainvälisen tuomariston valitsemaa nuorta eurooppalaista näyttelijää esitellään elokuva-alalle ja kykyjen etsijöille Berliinin elokuvajuhlien yhteydessä 13.-15.2.2010, minkä jälkeen he myös kiertävät muun muassa uusimpien elokuviensa mukana muilla festivaaleilla.

Shooting Stars -kandidaatit valittiin nyt jo kolmatta kertaa tuomaristomenettelyllä, jossa näyttelijöitä arvioitiin työnäytteiden perusteella. Ehdolla oli yhteensä 21 näyttelijää yhtä monesta maasta. Valituiksi tulleet kymmenen näyttelijää tulevat Suomen lisäksi Alankomaista, Irlannista, Isosta-Britanniasta, Italiasta, Kroatiasta, Norjasta, Puolasta, Romaniasta ja Tšekin tasavallasta.

Shooting Starsin 13-vuotisen historian aikana valittujen joukkoon ovat kuuluneet mm. James Bondia näyttevä britti Daniel Graig sekä nin ikään englantilainen Oscar-voittaja (Uskollinen puutarhuri) Rachel Weisz. Suomalaisnäyttelijöistä viime vuosien valitut ovat olleet Samuli Vauramo, Jasper Pääkkönen ja Kari-Pekka Toivonen.

Shooting Stars -tuomaristo perusteli Viitalan valintaa seuraavasti:
”Valkokankaalla hän on hieno klassisen kauneuden ja epäsovinnaisen emotionaalisen voiman sekoitus. Hienovaraisella sulokkuudella hän ilmentää elegantisti ja ennalta-arvaamattomalla tavalla vahvaa dramaattista läsnäoloa.”

Seuraavaksi Pihla Viitala (s. 1982) esittää naispääosaa Aleksi Salmenperän ohjaamassa ja Aki Kaurismäen tuottamassa elokuvassa Paha perhe, joka saa kotimaan ensi-iltansa 29. tammikuuta 2010 Sandrew Metronomen levittämänä. Viitala tunnetaan Aleksi Mäkelän ohjaaman Rööoperin lisäksi myös aiemmista rooleistaan muun muassa Aku Louhimiehen elokuvassa Käsky (2008) ja JP Siilin elokuvassa Ganes. Ulkomailla hän on esiintynyt Julius Kempin elokuvassa R.W.W.M. (Reykjavik Whale Watching Massacre, Islanti 2009).

Tämänvuotiseen Shooting Stars -tuomaristoon kuuluivat tuottaja Karl Baumgartner (Saksa), casting director Leo Davis (Iso-Britannia), publishing editor Steven Gaydos (Yhdysvallat), näyttelijä Ana Geslerová (Tšekin tasavalta) ja ohjaaja Giuseppe Piccioni (Italia).European Film Promotion on vuonna 1997 perustettu yhteistyöelin, joka tukee ja markkinoi eurooppalaista elokuvaa ja sen tekijöitä kaikkialla maailmassa.
Sen jäseninä on yhteensä kolmisenkymmentä eurooppalaista elokuvan vienti- ja promootio-organisaatiota, Suomesta elokuvasäätiö. Shooting Stars -hanketta tukee EU:n Media-ohjelma.

Vuoden 2010 Shooting Stars -näyttelijät:
Anders Baasmo Christiansen (Norja), Dragoş Bucur (Romania), Agata Buzek (Puola), Zrinka Cvitešić (Kroatia), Kryštof Hádek (Tšekin tasavalta), Edward Hogg (Iso-Britannia), Michele Riondino (Italia), Robert Sheehan (Irlanti), Lotte Verbeek (Alankomaat) ja Pihla Viitala (Suomi).

Viimeisimmät artikkelit