Peter Franzénin herkkävireinen ja hauska romaani ilmestyy maaliskuussa 2010

Elokuvanäyttelijä Peter Franzénin esikoisromaani Tumman veden päällä on pienen pojan koskettava kasvutarina. Maaliskuussa ilmestyvän kirjan julkaisee Tammi.

Peter Franzénin esikoisromaanin kannen on suunnitellut Taina Markko.

Tumman veden päällä kuvaa pienen pojan kasvutarinaa Pohjois-Suomesta. Perheen idylliin tulee säröjä, kun vanhempien riitojen päätteeksi isä katoaa ja äiti vie lapset isovanhempien luokse.

Pieni poika avaa silmänsä aamulla, auringonvaloa ihmetellen. Ruokailua, leikkejä, ulkoilua. Kaikki tuntuu hellyttävän tutulta, jopa idylliseltä. Vähitellen keittiöstä alkaa öisin kuulua ääniä, riitaa ja itkua. Isä katoaa, äiti vie lapset isovanhempien luokse.

Pieni lapsi luottaa vailla ehtoja vanhempiinsa, ihailee heidän osaamistaan. On täynnä toivoa ja uskoa tulevaan. Mutta mitä tapahtuu lapselle kun tämä kuva menee rikki? Ja kun arjessa leijuva uhka muuttuu jokapäiväiseksi?

Peter Franzénin Tumman veden päällä on aseista riisuvan herkkä ja usein riemastuttavan hauska kasvukuvaus. Franzén tavoittaa mainiosti pienten lasten tavan katsoa maailmaa. Tarinaa kuljetetaan pienten huomioiden, esineiden, tuoksujen ja tunnelmien kautta kohti suurta draamaa, hetkeä jolloin lapsuus ei olekaan enää sitä mitä lapsi luuli sen olevan.

Peter Franzén osaa tislata tärkeän epätärkeästä, kirjoittaa arvaamattomista ja läikehtelevistä yksityiskohdista tavalla, joka muistuttaa lukijaa suomalaisen kirjallisuuden parhaimmista lapsuudenkuvauksista.

Franzén tunnetaan parhaiten rooleistaan kotimaisissa menestyselokuvissa kuten Kuningasjätkä, Rukajärven tie, Pahat pojat, Koirankynnen leikkaaja, Matti ja Rööperi. Franzèn on voittanut Jussi-palkinnot roolitöistään Kuningasjätkässä ja Koirankynnen leikkaajassa.

Viimeisimmät artikkelit