MARKUS SELININ ELÄMÄKERTA PERUSTUU TOSITAPAHTUMIIN JULKAISTAAN TÄNÄÄN 26.9.2019

Teoksen on kirjoittanut toimittaja Veli-Pekka Lehtonen. Kirjaan on haastateltu mm. Renny Harlinia, Jasper Pääkköstä, Aleksi Mäkelää ja Rita Tainolaa.

Toimittaja Veli-Pekka Lehtosen kirjoittama elämäkertakirja Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin julkaistaan tänään 26.9.2019. Lehtonen ja Selin ovat työstäneet suorapuheista kirjaa yli kahden vuoden ajan niin Markuksen kuin hänen lähipiirinsäkin haastatteluilla. Lisäksi Lehtonen on tehnyt suuren määrän taustatyötä eri arkistoissa. Kirjan kustantaa Tammi.

Kirjan filosofia noudattaa Markuksen suorapuheisuuden filosofiaa. Sen synnystä hän kertoo seuraavaa: “Veli-Pekka kysyi kiinnostustani tähän ja lupasin miettiä asiaa. Yön yli nukuttuani vastasin, etten ole koskaan ajatellut asiaa, mutta mikäs siinä, jos tehdään kunnolla ja puhutaan suoraan.”

Markus valottaa sisältöä: “Kirja sisältää hajanaisia tuntemuksia ja kokemuksia elämäni varrelta sillä periaatteella, että pysytään totuudessa.” Kirjaan on haastateltu Markuksen lähipiiriä ja pitkäaikaisia ystäviä, kuten Renny Harlinia, Aleksi Mäkelää, Jasper Pääkköstä, Rita Tainolaa, Markuksen veljeä Akkea, Solarin toimitusjohtajaa Jukka Hellettä sekä uudempia yhteistyökumppaneita, kuten Tiina Lymiä.

Kirja kertoo Markuksen uran alkuvaiheista liikemiehenä videopelien ja vuokraelokuvien maahantuojana sekä työläästä ja välillä tuskaisesta rupeamasta ulkomailla. Lehtosen tarkka ja mukaansatempaavan journalistinen ote luo selkeän kuvan Markuksen työhistoriasta sekä Solar Filmsin kehittymisestä ja noususta Suomen johtavaksi elokuva- ja TV-yhtiöksi. Samalla Lehtonen tulee kertoneeksi, kuinka Markus ja Solar Films uudelleenmäärittelivät suomalaisen elokuvan minimalistisesta ja vähäeleisestä 1980-luvun ilmaisusta kohti viihdettä ja elokuvan uutta toiminnallisempaa aikakautta.

Veli-Pekka Lehtonen kertoo seuraavaa: ”Vaikka olen elokuvatoimittajana seurannut Selinin uraa pitkään ja tiiviisti, yllätyksiä ja uusia asioita tuli eteen valtavasti. Vasta kirjaa tehdessä ymmärsin todella, miten monessa Selin on ollut ja on mukana, ja kuinka isolla kädellä hän on muuttanut suomalaista viihdettä ja kulttuurielämää liikemiehenä ja ideoijana muutenkin kuin elokuvan osalta.”

Lehtonen jatkaa: ”Selinin maine kyllä tunnetaan, mutta tuottajasta menestyselokuvien takana ei tiedetä paljoakaan. Selin ei tietenkään ole Suomen ensimmäinen tai ainoa elokuvatuottaja, mutta monille Selin on silti elokuvatuottajan synonyymi. Kirja paljastaa miten Selin vuodesta toiseen onnistuu tiiminsä kanssa tekemään ne kaikkein myyvimmät elokuvat.”

Tammen kustannuspäällikkö Markku Aalto on yhteistyöhön tyytyväinen: “Markus Selin on elokuvatuottajana kaikille suomalaisille tuttu nimi, mutta hänen uraansa mahtuu paljon sellaista, mistä ei ole ennen kerrottu julkisesti. Veli-Pekka Lehtosen kirjoittamassa elämäkerrassa Selin päästää lukijat aivan poikkeuksellisella tavalla kurkistamaan kulissien taakse, maailmaan, jonka harva tuntee. Tammelle on ilo ja kunnia saada julkaista tämä teos.”

Viimeisimmät artikkelit