Iron Sky testaa joukkorahoituspalveluita keräämällä 300 000 euroa

Joukkorahoitus on tulevaisuuden tapa rahoittaa elokuvia, uskoo tuottaja.

Iron Sky -elokuvan tekijät ryhtyvät testaamaan verkosta löytyviä joukkorahoituspalveluita (crowd funding). Iron Sky on suomalais-saksalais-australialainen scifi-komedia, jonka 7,5 miljoonan euron budjetista noin miljoona kerätään nettiyhteisöltä. Iron Sky -työryhmä on tähän mennessä kerännyt noin puoli miljoonaa euroa oheistuotemyynnillä, fanisijoituksilla, elokuvaprojektiin liittyvillä fanipalveluilla ja vastaavilla menetelmillä.

”Vakaa mielipiteemme on, että joukkorahoituksesta muodostuu tulevaisuudessa tärkeä tapa elokuvien rahoittamiseen”, kertoi elokuvan tuottaja Tero Kaukomaa tuotantoyhtiö Blind Spot Picturesista. ”Olemme tehneet joukkorahoitusta onnistuneesti omilla menetelmillämme. Iron Skyn rahoituksessa on kuitenkin vielä tekemistä. Sää ei suosinut meitä Saksassa eikä Australiassa, joka aiheutti lisäkuluja. Siitä saimme idean testata netistä löytyviä valmiita joukkorahoitustyökaluja ja tehdä kunnollisen tutkimuksen siitä, mitkä palvelut toimivat ja mitkä eivät, sekä kerätä samalla rahaa budjettiin.”

”Olen tehnyt joukkorahoitusta 10 vuotta, ja kun aloitimme sen edellisen Star Wreck -elokuvaprojektin parissa, mitään työkaluja ei ollut tarjolla”, totesi elokuva ohjaaja Timo Vuorensola. ”Nyt tarjolla on valmiita verkkopalveluja, mutta kuinka valita niistä juuri omalle projektille sopiva? Ellei yhteisöllisestä elokuvanteosta tai joukkorahoituksesta ole kokemusta, valinta on vaikea. Meillä on asiantuntemusta molemmista aihepiireistä, sekä oikea elokuvaprojekti, jota voimme käyttää testaamiseen. Voimme tappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: saamme rahoitusta Iron Skylle, sekä tehtyä tutkimuksen, josta on toivottavasti apua joukkorahoitusta harkitseville elokuvantekijöille.”

Iron Sky -työryhmä aloittaa joukkorahoituskampanjan käyttäen yhdeksää netissä toimivaa palvelua. Testattavana ovat Flattr, Interactor, Startnext, Kickstarter, Pozible, Sponsume, IndieGoGo, Rockethub ja Verkami. Tavoitteemme on saada jokaisella näistä palveluista 50 000 euroa käyttämällä niitä optimaalisella tavalla. Aikataulu on tiukka, vain noin 60 päivää, sillä tutkimus päättyy 31. toukokuuta. Projektista laaditaan loppuraportti, joka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

”Maailmalla on paljon elokuvantekijöitä, jotka mietiskelevät vaihtoehtoja, tekniikoita ja rajoituksia, joita liittyy internetissä tapahtuvaan joukkorahoitukseen”, Vuorensola toteaa. ”Toivon, että kokemuksemme näiden palveluiden parissa auttavat muita leffantekijöitä ympäri maailmaa.”

RAUTATAIVAAN TUOLLA PUOLEN

Iron Sky on vuoteen 2018 sijoittuva tieteiselokuva, jossa vuonna 1945 Kuuhun paenneet natsit palaavat valloittamaan Maata. Kyseessä on suomalais-saksalais-australialainen yhteistuotanto, jonka budjetti on noin seitsemän miljoonaa euroa ja pääkieli englanti. Elokuvan ohjaajana toimii Timo Vuorensola ja sen tuottajia ovat Tero Kaukomaa (Blind Spot Pictures), Samuli Torssonen (erikoistehostetuottaja, Energia), Oliver Damian (27 Films Production), Cathy Overett & Mark Overett (New Holland Pictures) sekä San Fu Maltha (executive producer). Näyttelijäkaartista löytyy Julia Dietze (1½ Ritter), Christopher Kirby (The Matrix Reloaded & Revolutions, Daybreakers, Space: Above and Beyond) Götz Otto (Schindler’s List, Tomorrow Never Dies, The Downfall), Udo Kier (Dogville, Dancer in the Dark), Peta Sergeant (Satisfaction), Stephanie Paul (Separation City, Film School Confidential) ja Tilo Prückner (The Neverending Story, Die Fälscher). Käsikirjoituksesta vastaavat kansainvälisesti tunnettu scifi-kirjailija Johanna Sinisalo (Nebula Award -ehdokas 2009, Finlandia-voittaja 2000) sekä Michael Kalesniko (Private Parts). Iron Sky julkaistaan vuonna 2012 ja sen kansainvälisestä myynnistä vastaa Stealth Media Group.

Poikkeuksellisen elokuvaprojektin Iron Skystä tekee elokuvantekijöiden ja nettiyhteisön tiivis yhteistyö: elokuvaprojektin fanit voivat osallistua idea- ja sisältötasolla Iron Skyn kehittämiseen yhteisöllisessä Wreckamovie-elokuvapalvelussa, antaa projektille julkisuutta jakamalla siitä tietoa verkossa, sekä rahoittamalla projektia suunnittelemalla ja ostamalla oheistuotteita ja muilla keinoilla. Elokuvan budjetista miljoona euroa kerätään nettiyhteisöltä.

Vuorensolan ja Torssosen ensimmäinen elokuvaprojekti oli tieteisparodia Star Wreck: In the Pirkinning, jota levitettiin sekä ilmaiseksi netissä että kaupallisena DVD-versiona. Elokuva on tavoittanut yli kahdeksan miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa ja se on kerännyt ympärilleen vahvan kansainvälisen faniyhteisön.
Star Wreck -projektin pohjalta kehitettiin yhteisöllinen netissä toimiva elokuvantekoalusta Wreckamovie, joka tarjoaa elokuvan tekijöille suoran yhteyden elokuvan faneihin, jotka voivat työskennellä elokuvan parissa ennennäkemättömän suoralla tavalla.

Viimeisimmät artikkelit