Solar Filmsin vaiheet

1994
ESA JA VESA – AURINGONLASKUN RATSASTAJAT -elokuva tulee ensi-iltaan vuoden lopulla. Vintiöt tv-sarja alkaa. OHJAAJA ALEKSI MÄKELÄN pitkä yhteistyö Solar Filmsin ja Markus Selinin kanssa alkaa.

1995
HARLIN & SELIN -tuotantoyhtiö puretaan. Markus Selin (51 %), Antti Jokinen (39 %) ja Taina Saikkonen (10 %) perustavat uuden yhtiön jatkamaan toimintaa. MIKA KARTTUNEN värvätään tuotantopäälliköksi. ESA JA VESA voittaa 2. helmikuuta Jussit ohjauksesta (Aleksi Mäkelä) ja miespääosasta (Juha Veijonen). SOLAR FILMS merkitään kaupparekisteriin 15. helmikuuta. VINTIÖT-SARJA jatkuu, samoin Kesähäät. Peltiheikit-sarja kuvataan MTV3:lle.

1996
PELTIHEIKKIEN YHDEKSÄN jaksoa esitetään tammi-helmikuussa. Uusi toimisto kunnostetaan Kiviaidankadulle Lauttasaareen. Muutto Mikonkadulta uusiin tiloihin vuoden lopulla.

1997
VUOSITTAINEN JUSSI GAALA annetaan Solar Filmsin tehtäväksi. UUSI TV-KANAVA Nelonen aloittaa 1. kesäkuuta. Markus Selin rekrytoi talven ja kevään aikana runsaasti väkeä tekemään ohjelmia uudelle kanavalle. Vakinaisiksi palkataan mm. Pinka Hämäläinen, Rampe Toivonen, Venla Mäkelä ja Johanna Hasu. Äänittäjänä kesällä ahkeroiva Martti Sivonen jää taloon pysyvästi. Sirkka Rautiainen aloittaa ensimmäisen työrupeamansa Solarissa. Ohjelmien myötä väkeä tulee ja menee. Juontajiksi värvätään mm. Inka Auhagen, Maria Guzenina, Mattiesko Hytönen ja Juha Föhr. KOSKA NELONEN ei kehtaa ostaa kaikkia ohjelmia samalta tuotantoyhtiöltä, perustetaan Storm, jonka osakkaaksi otetaan Solarin omistajien lisäksi myös Mika Karttunen. ANTTI JOKINEN ohjaa Kata Kärkkäisen (nyk. Souri) käsikirjoittaman Tähtilampun alla -draamasarjan MTV3-kanavalle. KUMMELI KULTAKUUME kuvataan kesällä ja ensi-ilta on 5. joulukuuta. Elokuva on yleisömenestys yli 180 000 katsojalla.

1998
EDELLISVUONNA ALOITETTU Päivän Hytönen (alkujaan Päivän lööppi) jatkaa toukokuuhun asti. Nelonen palkitsee ohjelman parhaasta alkuperäisideasta. PÄIVITTÄISSAIPPUA TÄHTITEHDAS aloittaa. Häjyt- elokuva saa elokuvasäätiön tuotantotuen ja kuvataan alkukesästä ja alkusyksystä Kauhavalla. JUKKA HELLE aloittaa toimitusjohtajana marraskuussa.

1999
HÄJYJEN ENSI-ILTA on tammikuussa ja salit ovat töpötäynnä. Kopioita tehdään kiireesti lisää. Kotimaisen elokuvan nousukiito on alkanut: Häjyt saa yli 330 000 katsojaa. LEVOTTOMAT-ELOKUVA kuvataan kesällä Turussa. MINNA VIRTASEN ideoima Mies-trilogia alkaa Ihana mies -minisarjalla. VENLA MÄKELÄN Ylelle käsikirjoittama draamasarja Muodollisesti pätevä alkaa. Aleksi Mäkelä ohjaa. SARJAA TEHDÄÄN myöhempinä vuosina lisää ja se kerää Venla-palkintoja. ALEKSI MÄKELÄ ohjaa Ylelle myös Vintiöiden jalanjälkiä kulkevan Äkkiä Anttolassa -komediasarjan, jonka esitykset alkavat loppuvuodesta. VASTANAINEITA KUVATAAN kaksi kautta. Ensimmäisen juontaa Peter Franzén, toisen Nicke Lignell. NIIN IKÄÄN ulkomainen formaatti Voitto kotiin alkaa. Nicke Lignell juontaa. Sitä kuvataan Keravan studioon rakennetuissa lavasteissa kymmenessä viikossa noin 160 jaksoa, joita esitetään loppuvuodesta alkaen Nelosella neljästi viikossa. Visailusarjaa esitetään loppujen lopuksi kaikkiaan 500 jaksoa 1999 – 2002. ANTTI JOKINEN ohjaa Bioterror-draamadokumentin. YLE ESITTÄÄ vuoden lopuksi Aleksi Mäkelän tv-elokuvan Talossa on Saatana. STORM OSTAA Taina Saikkosen kymmenen prosentin osuuden Solarista.

2000
LEVOTTOMAT ALOITTAA tammikuussa täpötäysissä elokuvateattereissa ja kiitää lähelle 300 000 katsojan rajaa. EDELLISKESÄNÄ TAMMISAARESSA kuvattu, Antti Jokisen kuusiosainen Kirjava silta -draamasarja esitetään tammi-helmikuussa. LOMALLA-ELOKUVAN kuvaukset Mallorcalla eivät suju kuin rasvattu, mutta urakka saadaan tehdyksi. Odotukset ovat suuret ensi-illassa joulukuussa, mutta elokuva oppaa Solarin mittapuulla. Lopullinen katsojaluku on alle 70 000. MUSTAN KISSAN KUJA -draamasarja kuvataan Keravalla. Sarjan alkuperäinen nimi on Susi rajalla. Markus Selininkin ohjaamaan sarjaan saadaan lähes kaikki Suomen eturivin näyttelijät, mutta se oppaa pahasti.

2001
MINÄ JA MORRISON -elokuva kuvataan alkusyksystä Helsingissä. Samuli Edelmann laihduttaa sitä varten itsensä rantakuntoon. Markus Selin päättää, että elokuva esitetään 28. joulukuuta maksavalle yleisölle Helsingissä. Ensi-iltakikkailun ansiosta Minä ja Morrison pääsee kilpailemaan vuoden 2001 Jussi-palkinnoista.

2002
MINÄ JA MORRISON pääsee valtakunnalliseen levitykseen 4. tammikuuta. Jussi Gaalassa Irina Björklund palkitaan parhaasta naispääosasta. Elokuva on yleisömenestys. KEHUTTU JA PALKITTU Kylmäverisesti sinun -draamasarja alkaa. Kirsi Salo kiusaa Heikoin lenkki -visailusarjassa osanottajia peräti kolme kautta.

2003
PAHAT POJAT aloittaa vuoden. Kutsuvierasensi-ilta järjestetään tuhansille vieraille Länsiauto-areenassa. Tilaisuus on Suomessa ennennäkemättömän suuri. Myös elokuvan esikuvat Koistisen veljekset Eurasta ovat paikalla. Pahat pojat kiitää Suomessa ylittämättömään lukuun, 615 000 katsojaan. SUOMEN KENTIES kiitetyin tv-draamasarja Irtiottoja esitetään Nelosella. Ohjaus on Aku Louhimiehen, joka laajentaa yhdestä jaksosta myöhemmin elokuvaversion Valkoinen kaupunki. MIES-TRILOGIAN toinen minisarja Kaunis mies valmistuu esitykseen. Solar Filmsin oma formaattisarja Haluatko lmitähdeksi? herättää huomiota. Voittajalle (Hanna Karjalainen) on luvassa rooli Levottomat 3 -elokuvassa. VINTIÖT PALAA ruutuun sarjassa Vintiöt – Ten Years After.

2004
MINNA VIRTASEN ohjaama Levottomat 3 saa ensi-iltansa tammikuussa ison kohun saattelemana. SOLAR FILMS muuttaa keväällä Kiviaidankadulta Veneentekijäntielle. Jussi Salonojan kiinteistöyhtiö on ostanut suojellun rakennuksen ja saneerannut sen perusteellisesti. Korkeaan studiohalliin on hitsattu teräksiset työpisteet kahteen kerrokseen arkkitehti Marco Casagranden suunnitelman mukaan. Valtava teräsrakennelma on pyörien päällä, koska suojeltuun taloon ei saa tehdä kiinteitä rakennemuutoksia. Pyörät ovat toki vain silmänlumetta. Vain Mika Karttunen ja Rampe Toivonen viihtyvät omissa työpis- teissään. Muuten ne ovat tilapäiskäytössä tai tyhjillään. Solar Films ostaa myöhemmin valmiin talon Salonojan kiinteistö-yhtiöltä. VUODEN KATSOTUIN kotimainen on Vares – Yksityisetsivä, jonka ensi-ilta on 23. heinäkuuta. ONNISTUNUT RUOTSALAIS-SUOMALAINEN yhteistuotanto Populäärimusiikkia Vittulajänkältä tulee en- si-iltaan syksyllä. AINUTLAATUISEN NOPEALLA tuotantoaikataululla valmistunut Miljonääri-Jussi esitetään MTV3:lla. On- nistuminen on täydellinen ja katsojaluvut korkeat. KOLMIOSAINEN MINISARJA Rikas mies päättää Mies-trilogian.

2005
VILKAS VUOSI alkaa Paha maa -elokuvalla, joka saa ylistystä ja kerää neljä viidestä palkinnosta Götebor- gin elokuvafestivaalilla. Vuotta myöhemmin Paha maa saa kahdeksan Jussia. UUSIA SARJOJA ovat Avec Sara, Kaunotar ja nörtti, Mallikoulu sekä Olet mitä syöt. SOLAR UI syvällä talousvaikeuksissa. Antti Jokinen myy osuutensa (39 %) uusille rahoittajille. Osakkaiksi tulevat Selinin lisäksi Jussi Salonoja, Jukka Ylitalo ja Seppo Koskinen yhtiönsä kautta. Uudet osakkaat ovat mukana myös hallituksessa.

2006
MATTI ALOITTAA vuoden ja rikkoo ensi-iltaviikonlopun katsojaennätykset. Se kiilaa kakkoseksi Pahojen poikien jäkeen vuoden 1990 jälkeisessä katsojatilastossa. VUODEN TOINEN elokuva Valkoinen kaupunki ei syksyllä katsojia kiinnosta vaikka kerääkin Jussi-patsaita seuraavana talvena. TELEVISION PUOLELLA esitetään Venla Mäkelän kirjoittama Tikkurila-trilogia sekä hulvaton sketsi-iloit- telu Studio Impossible. Viihdettä tarjoavat myös Pokerimestari, Retro ja ensimmäinen Suomen Suurin pudottaja.

2007
ALEKSI MÄKELÄN toinen Vares-elokuva V2 – Jäätynyt enkeli aloittaa tammikuussa ja kerää ison yleisön. SELIN JA MUUT osakkaat myyvät puolet yhtiöstä tanskalaiselle Nordisk Film A/S:n emoyhtiölle Egmont Holdingille. Hallitukseen tulee Nordisk Filmin toimitusjohtaja Michael Ritto, joka vaihtuu myöhemmin Nordiskin toimitusjohtajan vaihdoksen myötä Allan Hanseniksi. LORDI-YHTYE MATKUSTAA Solar Filmsin siivellä Cannesin elokuvajuhlille promoamaan tulevaa eloku- vaansa Dark Floors – The Lordi Motion Picture. MIKA KARTTUSEN ansiokas Törni-dokumenttielokuva valmistuu. SOLAR TELEVISION perustetaan 1. marraskuuta. Osakkaat: Solar Films, Petteri Ahomaa, Jukka Helle, Jussi Lepistö, Marjukka Lihavainen ja Martti Sivonen.

2008
DOME KARUKOSKEN Tummien perhosten koti tekee vaikutuksen kriitikoihin ja yleisöön. Se on seuraavan vuoden Jussi-menestyjä. DARK FLOORSIN kutsuvierasensi-ilta kerää tuhansia ihmisiä Kärppien kotipesään, Oulun jäähalliin Raksi- lassa, mutta isosta huomiosta ei ole vastaavaa hyötyä. Lordi floppaa. Onneksi Kummeli Alivuokralainen vetää elokuvateatterit täyteen. TELEVISIOKATSOJILLE TARJOTAAN taas uutta viihdettä: Suomen pelkokerroin, Meidän isä on parempi kuin teidän isä, Fiksumpi kuin koululainen ja Tuntemattomat. ALEKSI MÄKELÄN (ohjaus) ja Venla Mäkelän (käsikirjoitus) tv-komediaelokuva Älä unta nää on yksi vuo- den kohokohdista.

2009
ALEKSI MÄKELÄN Rööperi on vuoden vahva elokuva-avaus. MEIDÄN ISÄ ON PAREMPI KUIN TEIDÄN ISÄ, Suurin pudottaja ja Tuntemattomat jatkavat tv-ohjelmistossa. Uusi sarja Totuuden hetki on Solarin viimeinen tv-tuotanto, sillä 78,2 prosenttia Solar Televisionista myydään lokakuussa ranskalaiselle mediajätille, Banijay Entertainment SAS:lle. Loput osakkeet jäävät Solar Filmsille ja henkilöosakkaille. SOLAR FILMS ostaa syksyllä konkurssin partaalla pyristelevän Bronson Clubin. SOLAR TELEVISIONIN osake-enemmistö myytiin ranskalaiselle Banijay Entertainmentille.

2010
VUODEN YLLÄTTÄJÄ on Reindeerspotting, joka on tehty narkkarivoimin varastetulla videokameralla. Ko- hua poikiva dokumentti tekee kotimaisen katsojaennätyksen elokuvateattereissa. MARJA PYYKÖN tyttöenergiaa pursuava Sisko tahtoisin jäädä saa ensi-iltansa syksyn alkajaisiksi ja saa hyvin katsojia. BRONSONIN UUSI tuleminen on Veijarit, jonka Lauri Nurkse ohjaa menestyksekkäästi. Ensi-ilta on joulu- kuussa.

2011
KUUDEN ELOKUVAN Vares-sarja on kuvattu edellisvuoden aikana ja niistä kolme ensimmäistä tulee teat- tereihin: Pahan suudelma tammikuussa, Huhtikuun tytöt huhtikuussa ja Sukkanauhakäärme elokuussa. Pahan suudelman kutsuvierasnäytös on Turku-hallissa, joka pullistelee tyytyväistä ja kiitollista väkeä. BRONSON TUOTTAA Elokuun, mutta yleisömenestys jää vaisuksi. ALEKSI MÄKELÄN draama Kotirauha jää sekin vaille suurta yleisöä, vaikka monet kriitikot pitävät sitä Mäkelän parhaana.

2012
MÄÄRÄLTÄÄN YLITTÄMÄTÖN elokuvavuosi. Kolme Varesta: Kaidan tien kulkijat, Uhkapelimerkki ja Pimeyden tango. Kaksi Bronson-tuotantoa: Hulluna Saraan ja Kulman pojat. TAITEELLINEN JA KAUPALLINEN menestys on Antti Jokisen Puhdistus, joka pelastaa vuoden. Ikimuistoinen on Puhdistuksen maailmanensi-ilta Nokia-konserttitalossa syyskuussa Tallinnassa, jossa elokuvan lisäksi julkaistaan So Oksasen uusi romaani. LOPPUSYKSYLLÄ KAKSI jättitapahtumaa 10 000 hengelle Hartwall Areenassa. Ensin 10. marraskuuta Nightwish-konsertti ja Imaginaerum-elokuva, sitten vain muutaman viikon kuluttua, 1. joulukuuta dokumentti Robinista ja sen päälle konsertti. BRONSONIN ELOKUVATUOTANTO sulautetetaan vuoden lopussa Solar Filmsiin.

2013
ALEKSI MÄKELÄN Kaappari aloittaa vuoden. Ohjaaja jättää Solar Filmsin ensi-illan jälkeen ja perustaa Markus Selinin kanssa Nummela Filmin. Kesällä saa ensi-iltansa Marja Pyykön Kekkonen tulee! Syyskuussa kiitosta kerää Peter Franzénin esikoisohjaus omasta romaanistaan Tumman veden päällä. Kutsuvierasensi-ilta järjestetään Keminmaan keskuskoululla, jossa juhlitaan näytöksen jälkeen valtavassa teltassa. Sirkka Rautiaisen panos on korvaamaton. TUMMAN VEDEN PÄÄLLÄ menestyy parhaiten myös katsojatilastoissa. Luku on kuitenkin odotettua pienempi ja Solarin panos vuoden kotimaisessa katsojatilastossa on iso pettymys. SOLARIN PITKÄAIKAISIN työntekijä Mika Karttunen jää freelanceriksi, Rampe Toivonen lähtee eläkkeelle ja Sirkka Rautiainenkin jättää yhtiön vuoden lopulla.

2014
ELOKUVAT SAAVAT ihmiset vaihteeksi hyvälle tuulelle. Markus Selinin ja Aleksi Mäkelän perustaman Nummela Filmin Kummeli V viihdyttää helmikuussa, Inari Niemen Kesäkaverit näyttää Hangon parhaimmillaan ja Dome Karukosken Mielensäpahoittaja räjäyttää potin. Sille riittää yleisöä syyskuusta alkaen pitkälle vuoden 2015 puolelle. Se kerää hämmästyttävästi puoli miljoonaa katsojaa ja kiilaa Pahojen poikien ja Matin väliin. Solar Filmsillä on nyt kolme kärkipaikkaa vuoden 1990 jälkeisessä kotimaisessa katsojatilastossa.

2015
JUHLAVUODEN ALOITTAA Vares – Sherif , jonka kutsuvierasnäytös on täpötäydessä Turun Logomossa, jatkot Apollo Live Clubilla. Vares-elokuvat ylittävät miljoonan katsojan rajan. ANTTI LITJA voittaa Jussin Mielensäpahoittajan pääroolista. VUODEN MUUT ensi-iltaelokuvat ovat Luokkakokous, Kätilö ja Hevisaurus. Jokaiselle jotakin siis. SOLAR FILMSIN kylkeen perustetaan tv-tuotantoyhtiö Solar Republic, jonka osakkaat ovat Solar Films, Jens Fryckman, Jukka Helle, Kim Sainio ja Samuli Norhomaa.