Monta nousukiitoa ja muutama mahalasku
Katarina Nyman on Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja.
Kun Nordisk osti Solarin vuonna 2007, osti se vahvoja yleisöelokuvia tuottavan yrityksen, joka oli takonut historiallisia katsojaennätyksiä. Luottamus Solarin tuottajannenään ja oman yleisönsä tuntemiseen oli meillä horjumaton, vaikka ensimmäisiin yhteisiin lanseerauksiin lukeutunut Lordi-elokuva Dark Floors sitä hiukan haastoi: näyttävästi vuoden 2008 alussa markkinoitu elokuva veti teattereihin lopulta mykistävät 20 000 katsojaa. Vaikka lopputulos ei meitä juurikaan naurattanut, oli lanseerauksessa kuitenkin hyvin sympaattinen solarmainen leima, joka sittemmin on vuosien myötä tullut tutuksi: asiat, joihin uskotaan, tehdään isosti ja intohimolla, keskiössä aina yleisö ja sen viihtyminen.
Ensimmäisiin yhteisiin elokuviin kuului myös toista pitkää elokuvaa ohjanneen Dome Karukosken Tummien perhosten koti, joka vuonna 2008 keräsi elokuvateattereihin laatudraamalle hienot 115 000 katsojaa. Kun Dome kuusi vuotta myöhemmin palasi ohjaamaan Solarille, teki elokuva lippukassoilla historiaa. Kyseessä on tietysti Mielensäpahoittaja, joka nyt Solarin juhlavuonna jatkaa tasaista matkaansa kohti puolen miljoonan katsojan rajapyykkiä, ja jonka myötä Solar on naulannut nimiinsä kolme menestyneintä elokuvaa 25 viime vuoden aikana.
Illan jatkuessa meno muodostui jopa painiksi.
Bronsonin liittyminen Solar-talliin vuonna 2009 toi mukanaan energisen joukkion nuorempaa tuottajapolvea. Markus opasti nuoria kollegoitaan Jesse Fryckmania ja Oskari Huttua, että elokuvatuottajaksi itseään voi tituleerata vasta, kun oma tuotanto ylittää 200 000 katsojan rajapyykin. Maaliskuussa 2010 elokuvateattereihin saatiin ensimmäinen Bronson-tuotanto Reindeerspotting, joka ikärajakohun saattelemana 65 000 katsojallaan rikkoi kotimaisen dokumenttielokuvan senhetkisen yleisöennätyksen. Lanseerauksen jälkeen Jesse totesi, ettei itseään oikein kehtaa kutsua dokumenttielokuvan tuottajaksi, ennen kuin plakkarissa on 60 000 katsojan rajan ylittänyt dokumentti. Tämä ennätys Markukselta toistaiseksi puuttuu.
Seitsemän vuoden aikana olemme levittäneet peräti 26 Solar-tuotantoa, joiden joukkoon on mahtunut monia Suomen mittakaavassa erittäin rohkeita hankkeita. Kuten elokuva-alaan kuuluu, osa tuotannoista on lähtenyt todella kauniisti lentoon, osa tehnyt kipeän mahalaskun. Osa ei ole kunnolla päässyt edes kiitoradalle. Jälkimmäisiin lukeutuu tietysti Mannerheim-projekti, jonka kariutuminen isoista ponnisteluista huolimatta oli kaikille valtaisa pettymys. Eikä pelkästään tuottajan, rahoittajien ja levittäjän näkökulmasta: myös elokuvateatterikenttä erityisesti maakunnissa olisi tuolloin kipeästi kaivannut isoa kansallista yleisöelokuvaa. Projektia yritettiin pitkään ja sinnikkäästi saada siivilleen: vanhoissa julkaisusuunnitelmissamme lukee useamman vuoden kohdalla toiveikkaasti ”Mannerheim?”.
Menestystarinoihin kuuluu sen sijaan Vares-elokuvasarja, joka hankkeena sekin oli Suomessa ainutlaatuinen: kesällä 2010 kuvattiin kuusi elokuvaa, joista alun perin valkokankaille oli kaavailtu kaksi. Vuosina 2011 – 2012 kotimaista yleisöelokuvaa oli kuitenkin sen verran niukasti tarjolla, että päädyimme vastaamaan teatterikentän huutoon ja laittamaan teattereihin kaikki kuusi elokuvaa. Kolme Varesta per vuosi. Kaikki elokuvat keräsivät yleisöä ja riskinotto kannatti. Kun nyt vuoden 2015 alussa lanseerasimme järjestyksessä jo yhdeksännen Vares-elokuvan, siivitti se koko Vares-sarjan yli miljoonan katsojan. Leimallista Solaria: poikkeuksellista, isoa, viihdyttävää.
Solar on ennen kaikkea ne ihmiset, jotka siellä työskentelevät. Myös Nordiskin pääkonttorissa Tanskassa lähes jokainen tietää ”those crazy Finns”. Monesti Solar henkilöityy tietysti Markukseen, joka henkilönä jää mieleen jo ensitapaamisella. Viihteellä oltaessa Markus on skandi-kollegoiden luonnehdintaa lainatakseni ”very entertaining and very, VERY generous”…. Yhdistelmä, joka on toisinaan päässyt hiukan yllättämään suomalaiseen juomakulttuuriin tottumattomat tanskalaiset.
Mahtoivatkohan kaikki tietää, että nämä olivat autenttisia tilanteita?
Nordiskilla vallitseekin vahva yksimielisyys siitä, että Solar Films on yhteistyökumppani, jolla on poikkeuksellisen vahva viihdearvo – sekä valkokankailla että niiden ulkopuolella. Tästä hyvänä esimerkkinä Nordiskin ja Solarin järjestämä asiakastilaisuus joulukuussa 2008, jossa näytimme teatterinpitäjille Aleksi Mäkelän Rööperin. Tilaisuuden iltaohjelma järjestettiin notkuvien pöytien ääressä Punavuoren ahvenessa. Asiakastilaisuuden vieraiksi liittyi Tom Sjöberg ja alkuperäisiä alan miehiä Rööperistä. Stand up -koomikkona viihdytti Sami Hedberg, joka oli silloin vielä nimenä tuntemattomampi (keikan hinta oli 800 euroa). Voitte vain kuvitella, minkälaista on vetää stand up -keikkaa, kun alan miehet huutelivat joka toisen lauseen väliin omia vitsejään ja kommenttejaan. Sami Hedberg on sanonut, että tämä oli hänen alku-uransa haastavin keikka. Illan jatkuessa meno muodostui jopa painiksi. Onneksi illan järjestysmiehenä toimi Jukka Jokinen, joka on karaten moninkertainen Suomen mestari.
Myyntipäällikkömme Petri Viljanen muistaa, miten hurjista juhlista sateli vielä pitkään asiakkailta runsaasti kiitosta ja myönteistä palautetta ”hauskoista ohjelmanumeroista” – mahtoivatkohan kaikki tietää, että nämä olivat autenttisia tilanteita?
Tammikuussa 2009 Rööperi lopulta sai valtakunnallisen ensi-iltansa ja nousi vuoden 2009 katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi.
Haastavasta stand up -keikasta huolimatta, ainakaan kokonaan eivät Nordisk ja Solar polttaneet siltojaan Sami Hedbergiin. Tämän jutun ilmestyessä helmikuussa 2015 nimittäin ensi-iltaan tulee Nordiskin tanskalaisesta jättimenestyksestä tehty uudelleenfilmatisointi Luokkakokous, jonka pääosassa nähdään juurikin Sami Hedberg yhdessä Aku Hirviniemen ja Jaajo Linnonmaan kanssa. Saa tosin nähdä, suostuuko hän enää toistamiseen heittämään keikkaa asiakkaillemme.