Jälkisanat ja kiitokset

Olen koonnut juhlajulkaisun aineiston toimeksiannon mukaisesti…

…Tilaajat Markus Selin ja Jukka Helle halusivat menneiltä vuosilta riuskoja juttuja, joita ei pidä silotella. He toivoivat löytävänsä kirjasta ainakin luettelon Solar Filmsin elokuvista sekä ulkopuolisia kurkistuksia Solarin sisälle ja tuotantoon.

Tehtävääni helpotti tietoisuus siitä, että lukijat ovat Solar Filmsin ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Siksi tarinoissa voi olla reilustikin sisäänlämpiäviä mausteita. Jälkiviisaasti voin todeta, että aika on kullannut muistoja. Kovan työnteon osuus on syrjäytynyt sivujuonteeksi myyvien tarinoiden vuolaassa virrassa.

Kaksikymmentä vuotta elokuvateollisuudessa eivät ole jäykistäneet Solar Filmsiä pätkääkään. Se on notkea liikkeissään ja kulkee rinta rottingilla, vaikka julkinen arvostus ja viralliset tunnustukset kiertävät sen kaukaa.

Siksi on syytä kiittää ulkopuolisista näkemyksistä Kalle Kinnusta, Jorma Sairasta, Jussi Mäkelää, Katarina Nymania ja Jari Komulaista, jotka kaikki ovat kirjoituksissaan menneet asian ytimeen. Sieltä löytyy Solar Filmsin sielu.

Näyttelijä Jasper Pääkkösen ja ohjaaja Lauri Törhösen näkemykset kumpuavat työsuhteista Markus Selinin ”taiteilijakodissa”. Vuolaat kehut heidänkin jutuilleen.

Eläkeläiskriitikot Helena Ylänen ja Tapani Maskula kaivoivat epäröimättä ja vaivojaan säästämättä vanhat arvostelunsa käyttööni. Kiitos!

Erikseen kiitän Allan Hansenia imartelevista vastauksista kysymyksiini. Lämmin kiitos myös Mika Karttuselle, Venla Mäkelälle, Martti Sivoselle, Jonni Aholle ja Nina Lauriolle, jotka säästivät aikaani ja kirjoittivat sisäpiirikokemuksensa ihan itse.

Asiasisällöltään ansioikkain on Jukka Helteen raportti Mannerheim-katastrofista. Projektin kaikkia vaiheita ei aikaisemmin ole kerrottu julkisesti.

Kehun lisää: Antti Jokisen kertomat jutut ovat aina hauskoja ja hänellä on hajamieliseksi ihmiseksi ilmiömäinen muisti.

Vihoviimeinen kiitos on suurin kaikista: Jukka Helle ja Markus Selin sietivät minua vanhuuseläkeiän peräseinään asti, vaikka firma voi lähtöni jälkeen paremmin kuin koskaan.

 

Helmikuussa 2015

Rampe Toivonen