STORMSKÄRS MAJA VINTERINSPELNINGARNA BÖRJAR I MORGON PÅ ÅLAND OCH FORTSÄTTER SEDAN I HUVUDSTADSREGIONEN OCH I ÅBO

Filmen är på svenska och har biopremiär i början av 2024.

Vinterinspelningarna för filmen Stormskärs Maja börjar i morgon, tisdagen den 14 februari på Åland. Huvudsakligen sker filmspelningen på norra fastlandet på Åland, där produktionsbolaget byggde Majas och Jannes hus, en ladugård och ett nätskjul.

Inspelningarna fortsätter fram till torsdagen den 16 februari och flyttas sedan till huvudstadsregionen. I Åbo filmas den 17 maj scener från stormarknaden på Gamla Stortorget. Filmspelningar på Åland fortsätter i medlet av maj och pågår i en månad.

Bristen på snö har medfört stora utmaningar för inspleningen av vinterscenerna. ”Vinterinspelningarna har varit mer än utmanande. Vi har trots allt kunnat planera filminspelningen så att vi får vinterscenerna inspelade”, berättar filmens producent, Hanna Virolainen från Solar Films.

För inspelningen i Åbo den 17 maj behövs statister för scenerna med stor folkmassa.
Nu söker Solar Films statister, mera information här:
https://www.facebook.com/westfinlandfilmcommission

Huvudrollerna, Maja och Janne, spelas av svenska Amanda Jansson och Linus Troedsson. Som Majas föräldrar ses Jonna Järnefelt och Tobias Zilliacus, samt som hans syster Amanda Kilpeläinen Arvidsson. De brittiska officerarna spelas av Desmond Eastwood och Tony Doyle. Övriga skådespelare meddelas senare.

I filmrollerna ses flera åländska barnskådespelare som Majas och Jannes barn och vuxna som Majas bröder. Som den åttaåriga Maja ses Vendla Källroos, fjortonåriga Maja spelas av Felicia Alm och Maja som sextonåring av Ylva Hagmark-Cooper. Jannes pappa spelas av Niklas Åkerfelt.

August i olika åldrar spelas av Valter Jansson (August 5 år), André Boström (August 11 år) och Beppe Lantz spelar den fjortonåriga August.

Alvar Holmström spelar den sexåriga rollkaräktären Mikael och Alvin Johansson spelar Mikael som tioåring. Den sjuåriga Hindrik spelas av Otto Holmström.

Solar Films nya filmatisering av Stormskärs Maja är en av 2020-talets största filmproduktioner och den hittills största inhemska filmproduktionen på svenska. Stormskäret för oss från 1800-talet berättelse till nutid och blir den kända TV-seriepärlan i ny och modern tappning. Filmen produceras av Hanna Virolainen, Jukka Helle och Markus Selin. Distributör är Nordisk Film.

Filmen regisseras av Tiina Lymi som också skrivit manus inspirerad av Anni Blomqvist bokserie. Filmen är på svenska och har biopremiär i början av 2024.

Ansedda Variety-tidningen intervjuade Tiina Lymi. Linken till artikeln finner du här:

https://variety.com/2022/film/global/amanda-jansson-normal-people-desmond-eastwood-stormskerry-maja-1235382576/

Viking Line är en av filmens huvudsponsorer. ”Viking Lines rötter och identitet har många beröringspunkter med berättelsen om Stormskärs Maja, som är en hyllning till havet, skärgården och skärgårdsbornas liv. Vi är ett åländskt rederi och Östersjön ger oss vårt levebröd. Att skydda haven är en hjärtesak för oss. För oss var det naturligt att gå med i den här fina produktionen, som också innebär arbetstillfällen och PR för Åland”, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line.

Filmens övriga sponsorer är Ilmatar, som är ett finskt energibolag och en oberoende elproducent, det finländska inrednings- och möbelbutikskedjan Vepsäläinen, Buster Boats, som designar och tillverkare aluminiumbåtar, samt det åländska försäkringsbolaget Alandia, som fokuserar på marin-, transport och fritidsbåtsförsäkringar.


Om filmen

Regi
Tiina Lymi

Producenter
Hanna Virolainen, Jukka Helle och Markus Selin

Executiv producent
Gustav Olden

Manus
Tiina Lymi

Huvudroller
Amanda Jansson – Maja
Linus Troedsson – Janne

Biroller / övriga roller
Jonna Järnefelt – Majas mamma
Tobias Zilliacus – Majas pappa
Amanda Kilpeläinen Arvidsson – Anna, Majas syster
Desmond Eastwood – Wilson, brittisk officer
Tony Doyle – Harris, brittisk officer

Vendla Källroos – Maria, 8 år
Felicia Alm – Maria, 14 år
Ylva Hagmark-Cooper – Maria, 16 år
Valter Jansson – August, 5 år
André Boström – August, 11 år
Beppe Lantz – August, 14 år
Alvar Holmström – Mikael, 6 år
Alvin Johansson – Mikael, 10 år
Otto Holmström – Hindrik, 7 år

Produktionsbolag
Solar Films

Distribution
Nordisk Film

Genre
Drama

TV och on demand rights
MTV
C More
TV4 (Sverige)


Samarbetspartners

Vepsäläinen Oy, finsk inrednings- och möbelbutikskedja: https://www.vepsalainen.com/fi

Ilmatar, grundat år 2011. Ett finskt energibolag och en oberoende kraftproducent som fokuserar helt på förnybar energi. Det Ålandsbaserade dotterbolaget Ilmatar Offshore planerar att bygga och driva havsbaserad vindkraft i åländska Norrhavet.

Buster Boats är Europas största designer och tillverkare av aluminiumbåtar, som tillverkat aluminiumbåtar sedan 1976.

Åländska försäkringsbolaget Alandia är ett försäkringsbolag med fokus på marin-, transport- och ritidsbåtsförsäkringar med över 80 års erfarenhet.

Filmens största institutionella bidragsgivare är Finlands filmstiftelse, MTV, C More, Nordisk Film, Ålands landskapsregering, Konstamfundets och Svenska Kulturfondens gemensamma filmpool, Svenska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond.

Viimeisimmät artikkelit