Juha Veijonen joutui luopumaan Jussi Vareksen roolista

Antti Reini, 45, on valittu kuuden uuden Vares-elokuvan pääosaan Juha Veijosen jouduttua vetäytymään roolista.

anttireini
Antti Reini

Veijonen näytteli pääosaa aikaisemmissa Vares-elokuvissa Vares – Yksityisetsivä (2004) ja V2 – Jäätynyt enkeli (2007).

Elokuvan tuotantoyhtiö Solar Films ja Juha Veijonen vaikenevat eroon johtaneista syistä. Ratkaisu ei johtanut välirikkoon.

”Haemme Veijoselle uusia rooleja, koska haluamme pitää kiinni valovoimaisesta ja taitavasta näyttelijästä”, tuottaja Markus Selin lupaa.

”Peruuntuminen jätti kalenteriin tyhjää tilaa, mutta toivon sen täyttyvän kevään kuluessa”, Veijonen puolestaan sanoo.

Jussi Vareksen roolin saanut Antti Reini on pitkän linjan näyttelijä, jota roolit ovat vuosien varrella vieneet Suomesta tiuhaan muihin Pohjoismaihin ja Saksaan. Hän teki kansainvälisen läpimurtonsa miespääosassa ruotsalaisen Jan Troellin elokuvassa Il Capitano (1991), joka perustui Åmsälenin kolmoismurhaan. Reinin vastanäyttelijänä oli Maria Heiskanen.

Harvakseen elokuvia tekevä veteraaniohjaaja pestasi taas Heiskasen ja Reinin taiteilijamuotokuvaan Ikuistetut hetket (2008). Tuloksena oli viime vuosien kehutuin ja palkituin ruotsalaiselokuva.
Kotimaassa Reini on tehnyt ahkerasti rooleja sekä pitkissä elokuvissa että tv-draamoissa. Vares-ohjaaja Anders Engströmin kanssa hän teki yhteistyötä draamasarjassa NDA – Salassapitosopimus (2005). Näkyvin ja pitkäkestoisin tv-rooli Reinillä oli poliisina moninkertaisesti palkitussa sarjassa Kylmäverisesti Sinun (2000 – 2007).

Viime vuosien elokuvia ovat olleet mm. Haarautuvan rakkauden talo ja 8 päivää ensi-iltaan.
Reinin roolit mm. osoitteessa http://www.elonet.fi/name/he3go3/

Antti Reinin vierailu Arto Nybergin keskusteluohjelmassa sunnuntaina 14.3. nähtävissä ohjelman jälkeen Ylen Areenassa: http://areena.yle.fi/ohjelmat

Reinin ulkoisen olemuksen ja taitavan näyttelemisen ohella roolivalinnassa painoi kansainvälinen tunnettavuus. Vares-elokuvasarjasta kaavaillaan vientituotetta samaan tapaan kuin esimerkiksi ruotsalaiset Wallander, Beck, Anna Holt ja Irene Huss. Kyseisiä elokuvasarjoja ohjannut Anders Engström uskoo Vareksen murtautuvan Eurooppaan uutena rikoselokuvan suuntauksena, joka voisi kantaa nimeä Finn-crime.
Engströmin linjaus on luettavisssa elokuvan sivuilta.

Uusien Varesten kuvaukset alkavat Turussa 20. huhtikuuta ja jatkuvat lokakuun loppuun. Ensimmäinen kuudesta elokuvasta on Pahan suudelma, jonka ensi-ilta on 7. tammikuuta 2011. Kaidan tien kulkijat -elokuvan ensi-ilta on 22. heinäkuuta 2011. Ne ohjaa Anders Engström. Neljä muuta (Huhtikuun tytöt, Lännen mies, Sukkanauhakäärme ja Uhkapelimerkki) ohjaa Lauri Törhönen.

Elokuvat perustuvat Reijo Mäen suosittuihin rikosromaaneihin, joiden myynti on ylittänyt miljoonan kirjan rajan.

Tiivistetyt tuotantotiedot
ohjaajat ANDERS ENGSTRÖM ja LAURI TÖRHÖNEN
tuottajat MARKUS SELIN, JUKKA HELLE
käsikirjoittajat KATARIINA SOURI (KATA KÄRKKÄINEN), MIKA KARTTUNEN
tuotantoyhtiö Solar Films Inc.
levitys Nordisk Film, MTV3, CANAL+
kuvaukset huhtikuu – marraskuu 2010
maailmanensi-illat Turussa
tammikuuta 2011 (Vares 3)
heinäkuuta 2011 (Vares 4)

KUUSI KIRJAA ELOKUVASARJAN POHJANA

Pahan suudelma
Turun kaupunki huokaa vuosisadan helleaallon kourissa. Vares osallistuu kosteisiin kirjanjulkistamiskekkereihin, mutta joutuu ruotsalaisseurueen oppaaksi – ikävin seurauksin.
Myös rakkauselämä on yksityisetsivällä sekaisin. Onko Vares ajautumassa kahden naisen loukkuun?
Kuristettuna löydetyn opiskelijatytön sukulaiset palkkaavat Vareksen tutkimaan tapausta. Juttu ei Varesta innosta, mutta jostain hänenkin on leipänsä revittävä. Ja lopulta koko kolkko tapahtumasarja alkaa hahmottua.

Vares & kaidan tien kulkijat
Outo toimeksianto vie Jussi Vareksen synkkiin maisemiin. Annaliisa Vaaran ruumis on löytynyt vanhan hautausmaan laidalta, eikä paikallinen poliisi ole löytänyt jälkeäkään syyllisestä. Pienessä Kahdenvirranmaan kirkonkylässä ollaan tiukasti uskovaisia. Saarnamies Taisto Raappanalla ja kirkkoherra Hukkasella riittää kuulijoita. Kaupunkilaispoika Vareksen saapuminen ei jää huomaamatta kylän asukkailta – varsinkaan naisilta. Mutta Vareksella on tärkeämpiä huolia: joku tuntuu haluavan hänet hengiltä.

Huhtikuun tytöt
Opiskelijaneitoset Aino Aaltonen, Teresa Sundin ja Kikka Valasranta katosivat Turussa huhtikuussa 1983. Tapaus on noussut Kyllikki Saaren ja Bodom-järven veroiseksi mysteeriksi, ja teorioita riittää. Joutuivatko tytöt onnettomuuteen, surmattiinko heidät vai ovatko he edelleen hengissä?
Vares tekee tapauksesta juttua toimittaja Ruuhiolle ja löytää uusia johtolankoja, jotka vievät yllättäville ja vaikutusvaltaisille tahoille.
Huhtikuun tytöissä ovat mukana kaikki Reijo Mäen tutut hahmot, joita monet ihastuttavat uutuudet täydentävät. Ja tapahtumapaikkana on tukevasti Turku.

Lännen mies
Kolmen murhan sarja järkyttää Turun Martin kaupunginosassa. Kun tutkinta ei etene, paikallinen pizzamiljonääri palkkaa Jussi Vareksen yksityisiin murhatutkimuksiin. Varekselle toimi sopii kuin kuoha kolpakkoon, sillä hän on muuttanut kesäksi murhapaikkojen lähistölle putkiremonttia pakoon.
Saksassa maineikas entinen punaisen armeijakunnan terroristi vapautetaan vankilasta kohtalokkain seurauksin. Ja Turussa joukko 70-luvun vasemmistoradikaaleja kokoontuu muistelemaan menneitä kunnian päiviä.
Mikä merkitys on lännenleffajulisteella Vareksen kortteerin seinässä? Entä mistä Vareksen kämppäkaveriksi kytkykaupattu Lenin-papukaija on oppinut rääkymään ”fasisti, fasisti”? Asuntoa ilmaantuu jakamaan myös hemaiseva pariutumisälytutkija, joka saa yksityisetsivän puntit tutisemaan.
Reijo Mäki on Lännen miehessä juurillaan. Kaikkea korrektiutta kaihtava leukailu höystää lennokkaasti etenevää jännitystarinaa.

Sukkanauhakäärme
Vuosisadan kuumimman kesän hikisinä öinä kaukaa tullut mies soittaa pianoa Suomen Turussa.
Kakolanmäellä petetty, katkera vanki tuijottaa kattojen yli elämää kuhisevaa kaupunkia. Kosto elää, huippukuntoinen tappaja on pian valmis kuin tulinen leimahdus.
Vareksen etsivätoimistoon ilmestyvä asiakas ehdottaa luottamuksellista tutkimusta. Asiakkaan kauniista rouvasta huolimatta Vares aistii vanhan rotanraadon lemun.
Keskiyöllä Vartiovuorella kajahtaa laukaus. Eräs elämä on eletty, ja Vares katsoo toimenkuvansa muuttuvan.
Tutkimukset saavat hänet kiinnostumaan kaupungin diskoista ja divareista, Tukholman kautta kulkevasta huumereitistä ja keskustan muodikkaasta kuntosalista.
Ennen pitkää Vares toteaa sotkeutuneensa juttuun, jossa kahisevat kuuma raha ja viileä silkki. Ja taustalla luikertelee ovela sukkanauhakäärme…

Uhkapelimerkki
Jussi Vares rakastuu salaperäiseen tummaan kaunottareen Sole Sulaveteen – vain menettääkseen tämän kammottavalla tavalla. Muutaman viikon seurustelun jälkeen Solen ruumis löytyy ruissalolaisesta lintutornista.
Murhan tutkimukset polkevat paikallaan, kunnes Vares erehtyy ottamaan selvitettäväkseen tutun toimittajanretkun saamien sekavien ilmiantokirjeiden taustoja.
Ennen kuin kirjeiden salaisuus ratkeaa, tapahtuu yhtä ja toista. Palkkamurhaaja Stahanov ottaa vastaan merkillisen toimeksiannon Turun suunnalta. Ja Solen veli yllättää vaimonsa intiimissä tilanteessa väärän miehen seurassa ja lähtee epätoivoiselle odysseialle musta kollikissa kassissaan.Jäljet johtavat oudon tuttuihin henkilöihin, eikä uusilta kuolemantapauksilta vältytä. Lopuksi kuitenkin tarinan langat solmiutuvat yhteen, ja silmukka kiristyy kaikkien aikojen puhalluksen ympärillä.

Viimeisimmät artikkelit