Solar Films on myös mahtavien ja hervottomien juhlien mestari

Jorma Sairanen on työskennellyt ohjelmapäättäjänä televisiokanavilla 1986–2014, viimeksi MTV Oy:n ohjelmajohtajana. Nykyisin oman firman, Carmel Oy:n toimitusjohtaja.

 

Tapasin Markus Selinin ensimmäistä kertaa 80-luvun loppupuolella, kun elokuva Jäätävä polte oli jo ilmestynyt. Olin vuonna 1986 aloittanut MTV:ssä ohjelmapäällikkönä ja yritin päästä paremmin sisälle elokuvapiireihin.

Jorma Sairanen

Silloin paljon laihempi Selin ja Renny Harlin istuivat vaitonaisina MTV:n tiukanoloisen talousjohtaja Ilkka Jalamon sohvalla. Pojat tarvitsivat rahaa, koska ilmeisesti saatuihin tuloihin nähden Jäätävään poltteeseen oli panostettu vähän liikaa. Jalamolla oli tapana kiusata vaikeuksiin joutuneita elokuvantekijöitä ja niin oli silloinkin. Hän totesi, että pojat taitavat tarvita tätä sopimusta enemmän kuin me. Silloin tulin väliin, varmaan halusta olla nuorempi kummisetä elokuva-alalla, ja sanoin, että otetaan pois, ihan hyvä elokuva se on. Oikeastaan, minusta se oli aika huono elokuva, mutta halusin olla mieliksi. Hyvä näin, kumpikaan meistä ei sillä hetkellä tajunnut, missä oltaisiin 25 vuoden päästä.

Selin piti yhteyksiä ystävällisesti, Renny oli jo silloin itseään täynnä ja oli kovin nopeasti tavoitettavissa vain kolmen sihteeripuhelun kautta. Liiketoimintamielessä seuraavaksi kuulin pojista Gladiaattorit-projektin yhteydessä. Ohjelma oli Suomessa jotain uutta ja ihmeellistä eikä varmaan vieläkään häpeäisi tuotannollista suoritustaan. Tosin se tuli paremmin tunnetuksi myöhemmin Tony Halmeesta ja kahdesta murhasta elinikäiseen vankeuteen joutuneesta naisosanottajasta.

Yritin aina ymmärtää tätä hervotonta juhlimista ja mesoamista, jota Solar käytännössä ainoana Suomessa kunnolla tarjosi.

Renny jäi Hollywoodiin ja oli ferrareineen enemmän hollywoodilainen kuin he itse, Markus taas lähti pyörittämään Solar Filmsiä. Yhtiöhän on paljon tunnetumpi elokuvistaan ja erityisesti lukuisista kassamagneeteista, mutta minusta pitäisi aina muistaa Solarin merkitys yleisenä showbusiness-käsitteen ylläpitäjänä Helsingissä ja Suomessa. Those were the days, ajattelee moni, mutta vähänkin ikääntyneemmille, siis yli 40-vuotiaille, Solarin mahtavat tilaisuudet, kutsuvierasnäytökset ja ravintoloiden vippipuolien käyttö staroineen, ovat olleet unohtumattomia kokemuksia. Eikä aina niin vaarattomiakaan. Olen itse ollut aina käyttäytymisessäni pidättyväinen ja tylsänpuoleinen, mutta tässä showbusineksessä sisällä olevana yritin aina ymmärtää tätä hervotonta juhlimista ja mesoamista, jota Solar käytännössä ainoana Suomessa kunnolla tarjosi. Luultavimmin tätä energiaa moni nuorempi alalla oleva kaipaisi tänäkin päivänä. Ja hyvä, ettei Markus enää oikein jaksa, sillä kyllähän se sydämelle kävi ja tarvitsemme häntä edelleen hyvien ohjelmien tuottajana.

Televisiopuolella Solarin tuotanto on ollut myös pätevää. Mielestäni yhtiön vahvuuksia oli erityisesti draamatuotanto, joka ikävästi on loppunut sen kannattamattomuuden takia. Kylmäverisesti Sinun ja Irtiottoja jäävät ikuisesti tv-toiminnan historiaan loistavina tuotteina. Solar takoi varmasti melko hyvin rahaa monijaksoisilla gameshow-tuotannoillaan, kuten Heikoin lenkki, mutta muuten joukkoon mahtui muutama todellinen helmikin. Oma suosikkini on tietysti Miljonääri-Jussi, edelleen kaikkien aikojen paras tosi-tv-ohjelma. Se piti pistää aivan järjettömällä aikataululla kasaan, koska ohjelma voitiin tehdä vain kerran, sillä porukka olisi heti yhden jakson jälkeen tajunnut vitsin eikä sitä olisi voinut enää vakavasti ottaa. Solarin porukka oli 3 – 4 viikon sisällä toimeksiannosta jo Etelä-Ranskassa osallistujien kesken. Mikään muu tuotantoyhtiö ei olisi taatusti pystynyt samaan. Hämmästelin silloin ja hämmästelen edelleen, kuinka motivoitunutta Solarin porukka on aina tekemään menestystuotteita. Ei voida mitenkään puhua vain palkkaduunista, vaan tässäkin aidosta showbusinessmeiningistä, johon olennaisena kuuluvat riskinotot, pitkät päivät ja polttava halu saada katsojia, paljon katsojia.

Otetaan pois, ihan hyvä elokuva se on. Oikeastaan, minusta se oli aika huono elokuva, mutta halusin olla mieliksi.

Taloudellinen menestys on mille tahansa firmalle tärkeää, mutta olen huomannut, että vuosien mittaan Solarissa on ilmaantunut myös lisääntyvässä määrin laatuhalukkuutta riskeistä huolimatta. Kotirauha, Kesäkaverit, Kekkonen tulee! ja Kätilö eivät missään olosuhteissa ole voineet olla takuuvarmoja hittituotteita ja silti niihin on lähdetty intomielellä. Tämä on hienoa, sillä siitä jää jälkiä. Kuka sitä koskaan edes tietää, mikä tuote tulee olemaan se arvostetuin ja tärkein muistelun kohde seuraavan 20 vuoden päästä? Se voi hyvin olla yksi niistä vähemmän katsotuista.

Solar on aina ollut tunnettu Markuksen firmana. Tietysti alalla olevat ovat aina tienneet, että takana on hirveä joukko tunnettuja ja vähemmän tunnettuja ammattilaisia, joiden valinnassa Markuskin on aina ollut erittäin tarkka. Henkilöityminen tuotantofirmassa on vahvuus – Markuksen sanaan on aina voinut luottaa, ja yhden jos toisenkin kerran jouduin soittamaan hänelle varmistaakseni tuotannon sujuvuuden. Takuumiehen löytäminen ei nimittäin useassa tapauksessa ole ollut lainkaan varmaa suomalaisissa tuotantoyhtiöissä. Mutta miten tästä eteenpäin: onko Solaria, kun Markus lähtee eläkkeelle? MTV:lle ei ainakaan käynyt mitenkään, kun minä lähdin, mutta se onkin eri juttu. Jääkää miettimään jatkuvuutta, mutta eiköhän me vielä ainakin 30-vuotisjuhlat pidetä. Niissä minäkin aion olla mukana!